Άκυρες 9 στις 10 κρατήσεις για διακοπές με σκάφος! Τι σκέφτονται για τα μπαρ στα νησιά…

Μπατσί 18 Σεπτεμβρίου 2019. 20 ιστιοπλοϊκά πλημμυρίζουν την μαρίνα του. Σκηνές που δεν θα δούμε εφέτος με 90% ακυρώσεις...

Τεράστιο πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού και πιο συγκεκριμένα οι επαγγελματίες σκαφών αναψυχής, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου. Οι ακυρώσεις έχουν φθάσει το 90% και η χρονιά για κάποιους θεωρείται χαμένη. Για άλλους όμως υπάρχει ακόμη ελπίδα για τους μήνες Ιούλιο -Αύγουστο-Σεπτέμβριο υπό προϋποθέσεις και με το βλέμμα στραμμένο στους τουρίστες από την Ευρώπη, αφού οι Αμερικάνοι, που είναι οι στυλοβάτες του κλάδου, δεν πρόκειται να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι στο εξωτερικό. Εάν όμως επικρατήσει στα ευρωπαϊκά κράτη η τάση του «κάνουμε διακοπές στην πατρίδα μας» τότε θα μιλάμε για καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο.

Θυμίζουμε πως η Άνδρος δεχόταν - σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γ. Κατσιλίβα - 9.000 υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες τον χρόνο στην μισοτελειωμένη μαρίνα στο Μπατσί. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 γράφαμε: "...με το που νύχτωσε μπούκαραν πάνω από 20 ιστιοπλοϊκά. Και γέμισε η μαρίνα. Δεν υπήρχε χώρος ούτε να ακουμπήσεις! Γέμισαν τα εστιατόρια της παραλίας κόσμο. Πρόκειται για τουρίστες υψηλού εισοδήματος που τριγυρίζουν και γνωρίζουν τις ομορφιές των ελληνικών νησιών πέρα από την πολυκοσμία του Αυγούστου..." Σκηνές σαν της παραπάνω περιγραφής δεν πρόκειται να δούμε εφέτος στο Μπατσί ή αλλού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ακυρώσεων...

Τα σχέδια για τον τουρισμό

Όσον αφορά τον τουρισμό για τον οποίο υπάρχει πάντα η αγωνία της άδειας ξαπλώστρας για την οποία θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με ειδικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο CNN εξήγησε ότι «στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το αν θα έχουμε στην Ελλάδα τουρίστες από το εξωτερικό αυτό θα κριθεί από το αν θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, "ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση".

Φυσικά, "η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά" περιέγραψε την επόμενη ημέρα του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα & Εν Άνδρω

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Μπασαντή εφέτος δεν α έχει μόνο ο κλάδος του τουρισμού πρόβλημα, αλλά όλοι οι κλάδοι στην αγορά. Και μιλάμε πάντοτε για τον ιδιωτικό τομέα που αποτελείται απο χιλιάδες επιχειρήσεις μικρού ή μεγαλύτερου βεληνεκούς και φυσικά απο χιλιάδες αντίστοιχα εργαζομένους σε αυτόν, απο τους οποίους οι περισσότεροι δεν θα βρούν δουλειά ή θα χάσουν αυτή που έχουν εως τώρα. Αυτους δυστυχώς δεν τους υπολογίζει κανείς! Εαν δε επεκταθεί και η γενικότερη απαγόρευση μετάβασης προς τα νησιά και πέραν του τέλος Μαϊου (βλέπε προχθεσινό νέο γενικόλογο και ασαφέστατο ΦΕΚ για τη μετακίνηση απο και προς νησιά), τότε θα μιλάμε για μια χρονιά που θα έχει αρεκτές επιχειρήσεις που θα κλείσουν και άλλες που θα απολύσουν κόσμο ή δε θα προσλάβουν -στην περίπτωση των εποχιακών δραστηριοτήτων-, λόγω του οτι ΔΕΝ θα έχουν κανένα απολύτως έσοδο. Επομένως ποιος χάνει Το ίδιο το κράτος που αποφασίζει και αναρτά τον κάθε τρομοκρατικό νόμο στην παρούσα κατάσταση: απώλεις εσόδων απο φπα, απο ειδικά τέλη (πχ τελος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία) και μηδενικά έσοδα απο όποια σκοπια και να το δεί κανείς. Μήπως κάποιος από τους διοικούντας θα έπρεπε να εξετάσει και να ανακοινώσει ορθολογικότερα μέτρα?