Σπάνια σταχτοδέλφινα στον Κάβο Ντόρο κοντά στην Άνδρο!

 

Μπροστά σ ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα μοναδικό θέαμα, βρέθηκε πριν  από λίγο καιρό μια ιστιοπλόος που έπλεε με σκάφος στον Κάβο Ντόρο κοντά στις ακτές της Άνδρου. Είδε και φωτογράφισε το πιο σπάνιο είδος δελφινιού που ζει στις ελληνικές θάλασσες κάτι που λίγοι έχουν την τύχη να συναντήσουν.

Η Σοφία Ιωάννου κοινοποίησε την πρόσφατη εμπειρία της με μια ομάδα από νεαρά αλλά ενήλικα σταχτοδέλφινα (Grampus grisseus sp), το ένα από αυτά είναι μικρό, κατά τη διάρκεια του ιστιοπλοϊκού τους ταξιδιού- στη περιοχή του Καφηρεα, στο ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης «Αριών».

Η φωτογράφιση των δελφινιών στο φυσικό τους περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολη, γι αυτό και θεωρείται τύχη μια τόσο καλή αποτύπωση της εικόνας τους! Πρόκειται  το πιο μεγάλο δελφίνι που συναντάμε μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και το πιο δυσεύρετο.

Γεννιέται με ομοιόμορφο σταχτί χρώμα και το στήθος του είναι λευκό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές ανοιχτόχρωμες γρατζουνιές που καλύπτουν όλο το σώμα του και προέρχονται από δαγκωματιές από άλλα σταχτοδέλφινα κατά τη διάρκεια καυγάδων. Τα σημάδια αυτά, αν και εμφανίζονται και σε άλλα δελφίνια, στα σταχτοδέλφινα είναι περισσότερα και τόσο έντονα που αποτελούν μόνιμα χαρακτηριστικά. Μάλιστα από τις πολλές δαγκωματιές που αποκτούν στο δέρμα τους τα γέρικα σταχτοδέλφινα, μπορεί να καταλήξουν να έχουν χρώμα λευκό.

​Καταδύεται ίσως και μέχρι τα 500 μέτρα για να πιάσει την αγαπημένη του τροφή, που είναι τα καλαμάρια. ​Το έξυπνο θηλαστικό ζει στο ανοιχτό πέλαγος. Στην Ελλάδα συναντάμε σταχτοδέλφινα στο Μυρτώο Πέλαγος, Β.Δ. της Κρήτη, στις Σποράδες, στο Αιγαίο και τη Χαλκιδική.

Σ.Δ.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet