ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ή με τα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια!!!

Του Νίκου Στεφάνου

π. Αντιδημάρχου Άνδρου

 

Παρά την λειψυδρία ακόμα τρέχει νερό κάτω από το γεφύρι του Λέοντα στις Στενιές! Κι όμως ο δήμαρχος κατάφερε και δίψασε για 10 μέρες το χωριό του!!! Μεγάλη επιτυχία!!! Για συγχαρητήρια!!! Κάποιοι έσπευσαν μάλιστα να του τα δώσουν!!!

Με την πολύχρονη εμπειρία μου στα κοινά του τόπου (1998-2012 Πρόεδρος και μέλος τοπικού Αποικίων, 2019-2023 Αντιδήμαρχος Άνδρου) συζητώντας με φίλους τον περασμένο Μάρτιο έλεγα πως αν έπρεπε να στοιχηματίσω ποια χωριά της ευρύτερης περιοχής της Χώρας δεν θα έχουν προβλήματα υδροδότησης εξαιτίας της λειψυδρίας, θα στοιχημάτιζα όλα τα χρήματα μου υπέρ των Αποικίων και των Στενιών! Και φυσικά τώρα θα ήμουν ... πάμπτωχος!

Κι αυτό γιατί δεν περίμενα τις τόσες αστοχίες και ολιγωρίες των υπευθύνων στη διαχείριση του νερού στα συγκεκριμένα χωριά. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από το "κάζο" των Αποικίων και φαίνεται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα στους διοικούντες και στους πέριξ αυτών. Αφού ένα δεύτερο μεγαλύτερο "καζο" έγινε στο χωριό των Στενιών. Κάτι που είχε να συμβεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, πάνω από δεκαπέντε χρόνια!

Και είναι μεγαλύτερο το "κάζο" όχι μόνο γιατί είναι χωριό με διπλάσιο ή τριπλάσιο πληθυσμό και έκταση από τα Αποίκια, αλλά και γιατί στην περιοχή δραστηριοποιούνται μερικές σοβαρές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

Τι έφταιξε; Λειψυδρία υπάρχει και μέτρα θα πρέπει να παρθούν. Η σημερινή διοίκηση τίποτα δεν είχε κατά νου όταν ανέλαβε εντελώς απροετοίμαστη.

Όμως στην περίπτωση των Στενιών δεν έφταιξε η λειψυδρία. Ούτε η μειωμένη επάρκεια νερού όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Πολύ δύσκολα θα μάθουν οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των Στενιών για το τι πραγματικά έφταιξε. Κι αυτό γιατί όπως στα Αποίκια, ακολουθήθηκε και στις Στενιές η ίδια τακτική ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή.

Μπόλικη διγλωσσία-παραπληροφόρηση: ότι στέρεψαν οι πηγές, ότι γίνεται υπερκατανάλωση, ότι φταίει το παλιό δίκτυο, ότι φταίνε οι επιχειρήσεις, ότι φταίνε οι τουρίστες, ότι φταίνε οι ντουζιέρες, τα λουλούδια, τα δέντρα και τα πουλιά που πετούν κλπ. Και ότι οι μόνοι που δεν φταίνε - κατά τη δημοτική αρχή - είναι οι ίδιοι που δεν ήλεγξαν τα νερά και άφησαν τη δεξαμενή να αδειάσει.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα προβλήματα και στα Αποίκια. Κάπως έτσι και στις Στενιές. Κι άρχισαν οι ερασιτεχνισμοί και οι πειραματισμοί από τους προέδρους και τους λοιπούς συγγενείς. Έτσι φτάσαμε από τις 19 Ιουλίου μέχρι και 29 Ιουλίου ένα χωριό να ταλαιπωρείται όχι από την ανεπάρκεια του νερού - όπως έλεγαν -, αλλά από ανεπάρκεια ετοιμότητας, πρόληψης και εξειδικευμένων στελεχών.

Οι υπαίτιοι του προβλήματος, ο δήμαρχος και οι λοιποί διοικούντες κατάφεραν να εκνευρίσουν και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές τους. Και στο τέλος μετά από 10 μέρες ταλαιπωρία κατάφεραν να καλέσουν ένα οργανωμένο συνεργείο από ιδιώτες υδραυλικούς, που έλυσαν το πρόβλημα που προκάλεσαν με την ολιγωρία τους. Στο τέλος μάλιστα ο δήμαρχος να παρουσιάζεται και σαν σωτήρας δεχόμενος και συγχαρητήρια από τους προύχοντες του χωριού!

Παρά το νεράκι που τρέχει ακόμα στο γεφύρι του Λέοντος ο δήμαρχος έβγαλε ανακοίνωση: για πηγή που στέρεψε, για υπερκατανάλωση, για παλιό δίκτυο, για τουρίστες, ντουζιέρες και λουλούδια!!!...

Το πλέον απίστευτο ήταν πως αυτοί έδειξαν με το δάχτυλο τον ένα και μοναδικό υδραυλικό του Δήμου, ο οποίος έχει την ευθύνη της ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής της Χώρας μαζί με άλλα 6 χωριά και τους οικισμούς. Έτσι θεώρησαν πως ξεφορτώθηκαν την ευθύνη και πήραν και συγχαρητήρια!

Η μοναδική διαφορά με τα Αποίκια είναι ότι αυτή τη φορά δεν είπαν πως φταίει ο Λοτσάρης και η προηγουμένη δημοτική αρχή. Κάτι είναι και αυτό. Δεν είχα σκοπό να τοποθετηθώ δημόσια στο συγκεκριμένο ζήτημα των Στενιών - καθότι λόγω χαρακτήρα σπανίως γράφω δημόσια ειδικά σε τόσο ευαίσθητα θέματα - όμως κάποια σχόλια στη δημόσια σφαίρα με παρακίνησαν να μιλήσω για την κατάσταση της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Και να απαντήσω σε μερικούς που νομίζουν πως τους αντιπολιτεύομαι και μου συνέστησαν «να πάω να κάνω αντιπολίτευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ μου!» Με θεώρησαν μέσα στη σύγχυση τους και εκδότη! Έλεος πια με αυτά που λέγονται…

Για να βοηθήσω από την μεριά μου και να λιγοστέψουν τα παθήματα προτρέπω το δήμαρχό Θ. Σουσούδη να σχεδιάσει κάτι σοβαρό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά συνάμα να συστήσει – όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη - μια οργανωμένη επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης με καταρτισμένο προσωπικό, προϊσταμένους, υφισταμένους. Που θα έχουν ευθύνη των πράξεων και των λόγων τους. Με σωστή αποθήκη υλικών, με πλήρη εξοπλισμό εργαλείων και οχημάτων. Γιατί τέτοιες ζημιές στα Αποίκια και στις Στενιές μια οργανωμένη υπηρεσία θα τις είχε αντιμετωπίσει εντός 24ώρου.

Ας κάνει κάτι λοιπόν οργανωμένα και σωστά κι ας αφήσει τα λόγια του αέρα και τις κατηγορίες εναντίον όλων τον άλλων. Ας καταλάβει πως αυτός διοικεί και αυτός πια έχει την ευθύνη. Κι όχι οι άλλοι όπως εύκολα αρέσκεται να λέει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Πριν προλάβει να ολοκληρώσει ο Ν. Στεφάνου την παραπάνω φράση "για σύσταση μιας οργανωμένης επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης με καταρτισμένο προσωπικό, προϊσταμένους, υφισταμένους" ο δήμαρχος Σουσούδης... την ίδρυσε!!! Στο facebook!!! Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την φράση ο Ν. Στεφάνου "για μια υπηρεσία Ύδρευσης & Αποχέτευσης με καταρτισμένο προσωπικό, σωστή αποθήκη υλικών, με πλήρη εξοπλισμό εργαλείων και οχημάτων" ο δήμαρχος Σουσούδης την παρουσίασε!!! Με σήμα και προφίλ στο facebook!!! O δήμαρχος Σουσούδης ήταν και είναι δήμαρχος του facebook!!!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Την ιστοσελίδα στο Facebook την έφτιαξαν 8 Ιανουαρίου.
Σκρολαροντας προς τα κάτω και φτάνοντας στην αρχή του χρονολογίου το βρίσκεις.
Όπως επίσης στην πρώτη δημοσίευση γράφουν και τον λόγο ύπαρξης της σελίδας αυτής.
Όσο για το όνομα αυτής, ναι είναι ατυχές.
Θα έπρεπε να λέγεται Ενημέρωση για θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης Άνδρου.