ΚΟΙΝΣΕΠ: Να βοηθήσουν οι αρμόδιοι τις πρωτοβουλίες των νέων της Άνδρου

 

Από την εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου στο Δημοτικό Θέατρο την Κυριακή το πρωί

Ήταν ίσως από τις πλέον χρήσιμες συναντήσεις που έχουν γίνει στο νησί μας αυτή που διοργάνωσε η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑνΔΡΩς (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου) στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου την Κυριακή το πρωί. Το θέμα ήταν η ανακύκλωση των απορριμμάτων. Αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τον καταλαβαίνουν και τον διεκπεραιώνουν σήμερα οι Δήμοι. Τον νέο τρόπο παρουσίασαν δύο σύμβουλοι του υπουργού Περιβάλλοντος και δραστήρια μέλη των Οικολόγων, ο κ. Πολιτόπουλος και η κ. Ευθυμιάτου.

 Το πείραμα, που παρουσίασε ο κ. Πολιτόπουλος, έχει ξεκινήσει στην Τήνο και τα πρώτα βήματα είναι ελπιδοφόρα. Με τον τρόπο που γίνεται η ανακύκλωση αντί να πληρώνεις μια εταιρεία για να ανακυκλώνεις. κερδίζει χρήματα ο Δήμος πουλώντας τα διαχωρισμένα προϊόντα!

Ο κ.Πολιτόπουλος εξηγεί στο ακροατήριο την μέθοδό που εφάρμοσαν στην Τήνο

 

Για να το καταλάβουμε καλύτερα: στην Άνδρο σήμερα πληρώνουμε 160.000 ευρώ τον χρόνο για ανακύκλωση. Αν κάποια στιγμή προχωρήσει το σύστημα που εξήγησε ο κ. Πολιτόπουλος αντί να πληρώνει ο Δήμος Άνδρου 160.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να έχει κέρδος μερικές χιλιάδες ευρώ!

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του περιβαλλοντολόγου Αλέξανδρου Μαβή που προχώρησε την ιδέα πάρα πέρα δίνοντας μια επιπλέον προοπτική στο θέμα της ανακύκλωσης (απόσυρση των ανακυκλούμενων πλαστικών και χρήση γυάλινων επιστρεφομένων μπουκαλιών).

Τελικά όλα είναι θέμα αντίληψης και μεθοδολογίας. Δυστυχώς όπως μας εξήγησε, την ώρα που φεύγαμε, ανδριώτης επιχειρηματίας σχετικός με την ανακύκλωση της Άνδρου, το νέο σύστημα ίσως προχωρήσει στο νησί μας μετά το 2019.

Τις εκδήλωση συντόνισε (και παρουσίασε και την δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ στην Άνδρο) η ηθοποιός κ. Δράκου. Τους εισηγητές καλωσόρισε στην Άνδρο και χαιρέτησε μόνο ο εκπρόσωπος του έπαρχου Άνδρου Δ. Λοτσάρη. 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι του Δήμου Άνδρου (παρά την παρουσία στελεχών της κυβέρνησης που έχουν και λόγο στα περιβαντολογικά της Άνδρου από τους διοικούντες ήταν παρόντες μόνο οι Δ. Λάσκαρης και Ε. Πολίτου και από την αντιπολίτευση μόνο ο Γ. Καπάκης) θα εξηγήσουν και στους άλλους, που δεν ήταν παρόντες, τόσο για την δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου όσο και προς την διαφορετική μεθοδολογία ανακύκλωσης που εξήγησαν οι δύο εισηγητές.

Ίσως μάλιστα αυτό βοηθήσει στην κατανόηση εκ μέρους του Δήμου Άνδρου και της δράσης των νέων παιδιών από το Κόρθι που κινούν εδώ και 8 μήνες την πρωτοβουλία στην Άνδρο. Μια δράση που δυστυχώς ξεκίνησε με μια σειρά προσκόμματα εκ μέρους των σημερινών αρμοδίων προς την ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως από τον Δήμο Άνδρου το φθινόπωρο ακύρωσαν παραχώρηση του χώρου της Αγίας Τριάδας για σεμινάριο της ΚΟΙΝΣΕΠ σχετικό με την καλλιέργεια μανιταριών. Στη συνέχεια ακύρωσαν και την παραχώρηση δημοτικού χώρου στο Κοχύλου. Με αποτέλεσμα το σεμινάριο να γίνει τελικά σε ένα …σπίτι!

Αυτό δείχνει το πόσο δύσκολοι σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες και το πόσο δύσπιστοι σε ανεξάρτητες δράσεις των νέων είναι κάποιοι στην σημερινή ηγεσία του Δήμου Άνδρου. Κρίμα γιατί θα έπρεπε να ενθαρρύνουν και την δράση και τις μορφές νέας επιχειρηματικότητας στο νησί μας για να μείνουν οι νέοι εδώ. 

Κατά τα άλλα οι δύο σύμβουλοι του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί μας και με μερικούς παρευρισκόμενους για τα προβλήματα της Άνδρου. Ανάμεσα σε άλλα αναφέραμε την εμπειρία μας από επίσκεψη στον ευρύτερο χώρο της Πλούσκας. Και τους ρωτήσαμε για το που είναι σήμερα στο υπουργείο η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου. Μετά από αρκετές παρατηρήσεις είπαμε να μας εξηγήσουν καλύτερα ορισμένα πράγματα στo υπουργείο στην Αθήνα.

Την παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών (συμβούλων του υπουργού Περιβάλλοντος) εκμεταλεύτηκαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Μπατσίου και έθεσαν τις θέσεις τους.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet