ΧΥΤΥ Άνδρου: πρώτος απολογισμός ενός δύσκολου διαλόγου

 

Φωτογραφία που δείνχει το γήπεδο του ΧΥΤΥ (φωτο: Θ. Μανούσος)

Έκλεισε ένας πρώτος και σημαντικός γύρος συζητήσεων για τον ΧΥΤΥ Άνδρου. Καιρός να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Θα σταθούμε σε 6 σημεία. Μερικά από τα συμπεράσματα θα είναι χρήσιμα στη συνέχεια αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το θέμα των σκουπιδιών στην Άνδρο με έναν τρόπο σωστό τεχνικά και νόμιμο διαδικαστικά. Είναι αναγκαία μια ψύχραιμη αποτίμηση του πως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής:

Φωτογραφία που δείχνει το όριο της πλαγιάς όπου η θέση του ΧΥΤΥ (φωτο: Θ. Μανούσος).

  1. Το πολιτικό ενδιαφέρον του διαλόγου επικεντρώθηκε στις περιοχές που αντιδρούν. Ήτοι, Μπατσί και Γαύριο. Εκεί μαζεύτηκε κόσμος. Εκεί υπήρξε ζωηρή συζήτηση. Εκεί το κλίμα βάρυνε. Στην Χώρα και στο Κόρθι αδιαφόρησαν. Δυστυχώς οι ανδριώτες, όπως και όλοι οι έλληνες, αφυπνίζονται και ενδιαφέρονται μόνο όταν τους χτυπάνε την πόρτα. Όταν χτυπάνε του γείτονα «πέρα βρέχει»…
  2. Η προσπάθεια του δημάρχου για διάλογο, παρά τις δυσκολίες, αποδείχθηκε χρήσιμη. Προσέγγισε τους κατοίκους. Μίλησε μαζί τους. Τους άκουσε και τον άκουσαν. Ο διάλογος ήταν ανάγκη να είχε γίνει νωρίτερα. Θα είχαν κατατεθεί οι όποιες ενστάσεις πριν κατατεθούν οι όποιες μελέτες. Έτσι θα υπήρχε καλύτερη εικόνα των εκατέρωθεν επιχειρημάτων. Αλλά έστω κι έτσι: κάλιο αργά παρά ποτέ. Ο κ. Σουσούσης έκανε μια αρχή. Δεν ξέρουμε τα συμπεράσματα του. Όμως εμείς γίναμε σοφότεροι. Ακούσαμε από πρώτο χέρι τα επιχειρήματα αυτών που αντιδρούν. Μας έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο. Μας πήγαν και μέχρι την ευρύτερη περιοχή. Αποκτήσαμε εικόνα πραγμάτων που δεν είχαμε. Παρουσιάσαμε με πολύ προσοχή τις δύο κρίσιμες συναντήσεις στο site . Και είδαμε τον ζωντανό διάλογο που αναπτύχθηκε. Είδαμε ποιοι αντέχουν στα δύσκολα και ποιοι όχι. Τώρα μπορούμε να πούμε πως ξέρουμε καλύτερα τα πράγματα. Από αυτή την άποψη είμαστε σίγουροι πως και ο δήμαρχος τώρα πρέπει να ξέρει κι αυτός καλύτερα τα πράγματα.
  3. Τι μπορεί να γίνει τώρα; Κατ' αρχή η μελέτη πρέπει να προχωρήσει στους ειδικούς. Υπό τις περιστάσεις δεν υπάρχουν χρήματα και χρόνος για άλλη μελέτη. Από αυτή την άποψη θεωρούμε πως λύση είναι όπως λέει ο κ. Σουσούδης: "να εξεταστεί η πρώτη θέση και αν δεν προχωρήσει να πάμε στις επόμενες". Κάποτε πρέπει να γίνει μια σωστή εξέταση και μια σωστή διαβούλευση για τις όποιες θέσεις. 
  4. Που είναι σήμερα τα πράγματα; Η μελέτη είναι στα χέρια του μελετητή! Η απόφαση του ΔΣ της 26ης Φεβρουαρίου είναι στα χέρια του δημάρχου! Η  απόφαση του ΔΣ της 11ης Μαρτίου είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση! Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει σταλεί ένα 15σέλιδο υπόμνημα σχετικό με το αν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη θέση. Τι θα κάνει το υπουργείο; Κατά πως λένε θα γίνει αυτοψία από δύο μηχανικούς ώστε να σχηματίσουν καθαρή άποψη για την Πλούσκα. Υπάρχει, λοιπόν, μια περίεργη στασιμότητα. Κάτι σαν την ηρεμία πριν τη θύελλα.
  5. Πολιτικά η διοίκηση πρέπει να προσέξει πολύ σε αυτό το στάδιο. Στο Μπατσί ακούστηκε από στέλεχος προηγούμενης διοίκησης πως η Πλούσκα επιλέχθηκε με πολιτικά κριτήρια! Στο Γαύριο στέλεχος της σημερινής διοίκησης έλεγε ανοικτά πως αν θιγεί η δική του περιοχή θα …παραιτηθεί! Εν αγνοία του με την φράση αυτή επανέφερε την πολιτική ανάμειξη. Ο δήμαρχος πρέπει να ξέρει πως πολιτικές μαγκιές αυτή τη στιγμή θα είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα. Οι πολιτικές κραυγές δίχασαν και διχάζουν το νησί και μας έφεραν εδώ που φτάσαμε. Ας προσέξει, λοιπόν, γιατί ορισμένοι εκθέτουν πολιτικά την όλη διαδικασία χωροθέτησης. Ο δήμαρχος, παρά την ένταση στο Γαύριο (ο εκνευρισμός σήμερα δεν βοηθά κανέναν) προσπαθεί να διαχειριστεί μια κρίσιμη κατάσταση για το νησί. Η κρίση δεν έγινε επί των ημερών του. Ήταν κρίσιμη και προηγουμένως. Όμως οι σημερινοί αγνόησαν τον πήχη του προβλήματος και έκαναν και λάθος πολιτικές κινήσεις. Εδώ που είμαστε ας μην μεγεθύνουν το πρόβλημα με επιπλέον πολιτικές αναφορές. 
  6. Τέλος κι εμείς ως site μάθαμε πολλά. Κάναμε διάλογο. Συμφωνήσαμε. Διαφωνήσαμε. Κοινή διαπίστωση: η συντριπτική πλειοψηφία των ανδριωτών έχουν και ήθος και σοβαρότητα. Διαμαρτυρήθηκαν κόσμια. Αυτό είναι κέρδος για το νησί. Είναι προφανές πως μπορούμε να συζητήσουμε όλοι μαζί και νηφάλια να αποδεχτούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Το "εν Άνδρω" ήταν και είναι πάντα ανοικτό στον διάλογο. Υπάρχει βέβαια και μια μειοψηφία ερασιτεχνών της πολιτικής και επαγγελματιών των προσωπικών ύβρεων. Όπου εμφανιστούν μετατρέπουν την πολιτική σε …γήπεδο! Διαιρούν τους πάντες και τα πάντα. Ευτυχώς είναι ελάχιστοι. Ο διάλογος μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί πέρα από αυτούς.

Φωτογραφία της πλαγιάς όπου η θέση για τον ΧΥΤΥ. Κάτω χαμηλά το υδατόρεμα συνατά το ρέμα της Πλούσκας (φωτο: Θ. Μανούσος)

Σημ.: Οι φωτογραφίες της θέσης της Πλούσκας είναι των κατοίκων που αντιδρούν. Αύριο θα δημοσιεύσουμε και φωτογραφίες από την μελέτη ώστε όλοι να έχουμε έστω και έτσι μια εικόνα για την περιοχή που αφορά η μελέτη. Στόχος μας η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση όλων των κατοίκων της Άνδρου. Αν η θέση δεν προχωρήσει θα δημοσιεύσουμε στοιχεία και φωτογραφίες από τις άλλες θέσεις.

  

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Απ' ότι βλέπω, εσύ ονομάζεσαι νούμερο...

This comment was minimized by the moderator on the site

εισαι πολυ νουμερο ρε φιλε..

This comment was minimized by the moderator on the site

το εγκλημα της Πλουσκας εχει ξεκινησει απο το 2012 οταν ηταν διοικηση ο Γλυνος οι συμβουλοι της Υδρουσας δεν αντεδρασαν εκτος απο τον τον κυριο ΘΩΜΑ που ελεγε τις Γιδες ακατοικητες λογω μολυνσης των νερων τωρα που στηριζει την Πλουσκα δεν μολυνεται το χωριο ΓΙΔΕΣ αλλα τοτε δεν θα διαχειριζοτανε ΠΑΚΕΤΑ ηταν αντιπολιτευση σαν δεν ντρεποντε δεν πανε να κρυφτουνε αυτος και η παρεα του αλλωστε δεν του εμειναν και πολλοι μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεχάσατε να αναφέρετε στο άρθρο σας πως ο Δήμαρχος του πολύπαθου νησιού μας θεώρησε την ''κόσμια διαμαρτυρία μας'' ως αδυναμία... χτυπώντας με μανία τα χέρια του στο τραπέζι ή δείχνοντας περήφανα το καλοσιδερομένο παντελόνι του στους κατοίκους της Υδρούσας, στην συνάντηση του Γαυρίου. Αναρωτιέμαι, θα είχε άραγε την ίδια συμπεριφορά, εάν στη θέση των απλών κατοίκων βρίσκονταν κάποιοι μέτοχοι των αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων ή κάποιοι συγχωριανοί του εφοπλιστές ;;; Εάν ο Δήμαρχος, με αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά, ωθεί τους κατοίκους να ξεκινήσουν '' τα γλέντια και οι χοροί '' στην Υδρούσα, να είναι βέβαιος πως είμαστε έτοιμοι και πως το γλέντι θα του μείνει αξέχαστο...Άλλωστε εμείς οι Ανδριώτες, εκτός από καλοί νοικοκυραίοι, είμαστε και γνωστοί γλετζέδες...

This comment was minimized by the moderator on the site

Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι επελέγη ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υπουργό Νίκο Βούτση με τη συμμετοχή δημάρχων των νησιών που διοικητικά ανήκουν στις περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου. Συμφωνήθηκε οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας, προσωρινά, δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος.

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σημερινή σύσκεψη δεν έγινε για να συζητηθούν μια ακόμα φορά τα προβλήματα, αλλά για να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις, που θα στοχεύουν στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανάκτηση υλικών στην πηγή παραγωγής τους και εν συνεχεία είτε στην επαναχρησιμοποίησή τους, είτε στην ανακύκλωσή τους και ειδικότερα για το οργανικό υλικό την κομποστοποίησή του. Κάλεσε τους δημάρχους αλλά και τους συναρμόδιους της κεντρικής Διοίκησης να τρέξουν, να επισπεύσουν και να κλείσουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος και απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων που μένουν αναξιοποίητοι, είτε καθυστερεί ουσιαστικά η απορρόφησή τους, πόροι που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την ανάσχεση της ανεργίας.

Σε μακροπρόθεσμη προοπτική, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα να παύσει η λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών
Κύριε Θωμά τη έχετε να πείτε για αυτό ? είναι και αυτό ψέμα? Πάλει σας έσωσε η πολιτεία από την αυτοξεφτηλα σας .

This comment was minimized by the moderator on the site

Λυπάμαι για αυτή την δημοτική αρχή , έβαλε απέναντι της όλους τους κάτοικους του πρώην δήμου υδρουσας και γενικότερα της Άνδρου ,διότι αντί να εξομαλύνει και να βρει λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών για την Άνδρο ,αντίθετα έχουν έναν ξύλινο λόγο ,είναι ψεύτες ,έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία σαν δημοτική αρχή , λένε ασύστολα ψέματα ότι τάχα που θα πάνε τα σκουπίδια εφέτος θα είναι στους δρόμους ειδικότερα ο κ.θωμας τα διαδίδει αυτά λες και ο ΧΥΤΥ μόλις χωροθετηθεί θα γίνει και ωλας δεν θα μεσολαβήσουν κάποια χρόνια τουλάχιστον 2-3 . μια άλλη αλήθεια που ακούσθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Σύρου , ο ΧΥΤΑ στην Σύρο είναι εντός NATURA ,εντός αρχαιολογικής ζώνης ,εντός ζώνης οικισμού ,και ρωτάω κύριε δήμαρχε γιατί όχι Σταυροπεδα !!! γιατί όχι στενό Τήνου Άνδρου ,μήπως δεν είναι βιομηχανική περιοχή η Σταυροπεδα από το ΥΠΕΚΑ βλέπε χρήσης γης Άνδρου !!!! τη συμβαίνει !!!! γιατί μπήκε η πλουσκα το 2012 στις προτεινόμενες θέσεις !!! αφού δεν ήταν πριν το 2012 στις προιγουμενες μελέτες !!!!! εξαντλήθηκαν οι θέσεις τότε κατά σειρά !!!!!! ο αντιδήμαρχος Άνδρου το 2012 παραδέχεται ότι η πλουσκα ήταν πολιτικοί απόφαση !!!! εσείς το λάθος το συνεχίζεται !!! μήπως υπάρχουν οικονομικά κίνητρα!!!! Ας πούμε ανεμογεννήτριες θα λογοδοτήσετε κύριοι το υπόσχομαι στους συντοπίτες μου , για την Άνδρο ρε γαμώτο.
Δεν είμαι ο Μπατσιωτης του πάμε πακέτο

This comment was minimized by the moderator on the site

Η μελέτη αποδεικνύεται ΜΟΥΦΑ Τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση; Τσέπωσε τα μύρια ο μάγκας και τρέχει ή κινούνται διαδικασίες επιστροφής χρημάτων και επιλογή άλλου μελετητή;