Άνδρος: ημερολόγιο δημοψηφίσματος

ΜΕΣΗΜΕΡΙ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Χώρα μεσημέρι Κυριακής στην Αγορά. Κόσμος πάει κι έρχεται...

Αυτό δεν είναι δημοψήφισμα. Είναι μια σιωπηλή τελετή. Κόσμος πηγαινοέρχεται στην Αγορά χωρίς ένταση. Κόσμος ψηφίζει αθόρυβα. Άλλοι δαγκωμένοι. Άλλοι πεισματωμένοι. Οι περισσότεροι σιωπηλοί. Το κλίμα βουβό. Τόσα χρόνια σχολιάζουμε την πολιτική δεν ξανάδαμε ποτέ τέτοιο πράγμα.

Σε μια γωνιά της Αγοράς ο Γιώργος Σ. καταστηματάρχης απορεί: "μοιάζει απίστευτο, αλλά είχαμε δουλειά αυτή την εβδομάδα. Τουλάχιστον στην Χώρα ήρθε κοσμος και αρκετοί ψώνισαν. Δεν το περίμενα. Βέβαια ορισμένοι πληρώνουν με κάρτες. Όμως πληρώνουν". Τον ξαφνιάζει το αυτονόητο: πως η Ελλάδα ακόμα υπάρχει! Πως ο κόσμος στην Ελλάδα ακόμα ζει και κινείται! Αγοράζει! Και πληρώνει! Με χρήματα ή κάρτες! 

 

Κόσμος στα καφέ...

Αλλά και στα ουζερί... Δεν μας άλλαξε τις συνήθειες ο ...Σόιμπλε!!!

Μόνο οι νέοι είναι αυτοί που μέσα στο τοπίο δείχνουν και ωραίοι και χαμογελαστοί. Αλλά και χαλαροί. Αν σκεφτείς μάλιστα πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισοπεδωτικά ποσοστά της νεολαίας υπέρ του "όχι" καταλαβαίνεις πως τα παιδιά που σε σταμάτησαν  δύο-τρεις φορές να σχολιάσουν τα γεγονότα βλέπουν τους μεγάλους γλυρω τους και τις αμφιβολίες τους από εκείνη την απόσταση που δίνει η ηλικία. Το μέλλον είναι δικό τους. Ξέρουν πως σε μερικά χρόνια όλα αυτά θα είναι μια παράξενη ανάμνηση για εκείνα. Ενώ οι μεγάλοι έχουν κολήσει ...στο ΑΤΜ!!!

Κόσμος ψηφίζει στο σχολείο στην Χώρα...

Ο καπετάν Γιώργος Σαμιωτάκης στην σειρά κι αυτός για ψήφο...

Αυτό το δημοψήφισμα είναι για την Ελλάδα και την Άνδρο και ηλικιακό. Μια Ελλάδα μεγάλων ανησυχεί. Μια Ελλάδα νέων αρνείται. Μια Ελλάδα νηφάλιων κατανοεί. Μια Ελλάδα φοβισμένων απελπίζεται. Μια Ελλάδα θυμωμένων πορεύεται με σφιγμένα χείλη... 

Αυτό είναι η Άνδρος και η Ελλάδα σήμερα. Και αυτή την Ελλάδα οφείλουμε να την διαφυλάξουμε. Ή, όπως μου είπε ο φίλος Μιχάλης Κ. (επιχειρηματίας, αλλά και σοφός άνθρωπος): "αύριο είτε πούμε "ναι" είτε πούμε "όχι" όλοι θα είμαστε πάλι εδώ. Να μην διχαστούμε. Αυτό θέλουν οι ξένοι"..."!

 

 

ΠΡΩΪ - 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 

Άργησαν αλλά ήρθαν κάποιοι ψηφόφοροι. Σάββατο απόβραδο στο Γαύριο. 

Το παράδοξο ήταν πως Θεολόγος το Σάββατο βράδυ άδειασε σχεδόν στην Άνδρο! Μερικές εκατοντάδες ξαφνικά πλημμύρισαν το Γαύριο πριν χαθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια ώρα αργότερα κατευθυνόμενοι για Χώρα δεν συναντήσαμε αυτοκίνητο στο δρόμο!

Το Σάββατο το βράδυ στην Αγορά υπήρχε κόσμος και έμεινε εκεί μέχρι αργά. Δεν έλεγαν να πάνε σπίτι τους όσοι βγήκαν. Κόσμος ήσυχος, προβληματισμένος. Συζητήσεις χαμηλόφωνες. Είχαν φτάσει μέχρι εδώ για ψηφίσουν. Τα τραπέζια γεμάτα. Χωρίς πολλά γέλια ή φωνές. Όλοι παράξενα σιωπηλοί.

Αγορά Σάββατο βράδυ ώρα 10.00

Αγορά, Πλάτανος, ώρα 11.000

Και η κλασική ουρά των ημερών μπροστά στην Alpha Bank. Μέχρι μια ώρα έδινε 60 ευρώ. Μετά 50. Και μετά τα μεσάνυχτα άδειασε το ΑΤΜ...

 

Ανταλλάσεις μερικές χειραψίες. Ο καπετάν Γιάννης σκεφτικός, σχολιάζει για τον κόσμο που ήρθε, καταλήγοντας: «τι να πούμε;» Ο Σοφοκλής χαρούμενος αλλά και προβληματισμένος. Ορισμένοι φίλοι εκνευρισμένοι. Έχουν κι αυτοί το δίκιο τους: είναι επιχειρηματίες και τους έχουν δεθεί τα χέρια. Υπάρχουν βεβαίως πάντα και οι πικρόχολοι. Πάντα εκεί έτοιμοι να ειρωνευτούν …τους άλλους! Μικρόκοσμος!

Αυτή ήταν η "πινακοθήκη" των "ηρώων" της Αγοράς στην Χώρα παραμονή του δημοψηφίσματος...

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet