Η Άνδρος σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Ο Θ. Μανούσος γράφει και απαντάμε σε αυτόν και στους βουβούς αιρετούς

 

Επιστολή Θόδωρου Μανούσου

Συγχαρητήρια στην κ. Αλεξάνδρα Σκαμάγκα, η οποία στο άρθρο που δημοσιεύει στο site του «εν Άνδρω» με τίτλο "Οι προδιαγραφές βασική προϋπόθεση του ΧΥΤΥ Άνδρου", 29/9/2015 αναφέρει:
"...Το ..μπαλάκι του σχεδιασμού και των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων έχει έρθει στους δήμους, που σε γενικές γραμμές και εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, είναι απροετοίμαστοι, χωρίς εμπειρία στο σχεδιασμό και εκτέλεση μεγάλων έργων και με ανύπαρκτη έως υποτυπώδη στελέχωση από πλευράς Υπηρεσιών.

Οι εξειδικευμένες κρατικές Υπηρεσίες που διαχειρίζονταν τέτοια θέματα παλαιότερα, (προ Καλλικράτη), έχουν απορρυθμιστεί, στα πλαίσια των συνεχών αλλαγών των τελευταίων ετών. Έτσι οι Δήμοι βρίσκονται μπροστά στον κυκεώνα διαδικασιών - αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, χωρίς υποστήριξη....." 
Είναι άλλωστε παντού γνωστό, όπως συχνά αναφέρατε στο παρελθόν σε άρθρα σας αλλά αναφέρετε και σήμερα κ. Μπασαντή, πως ο δήμος Άνδρου έδειξε και συνεχίζει να δείχνει «σοβαρότητα» και είναι πάντα «άριστα προετοιμασμένος» στα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζει... Συνεπώς οι κάτοικοι του νησιού μπορούν τυφλά να τον εμπιστευτούν!!!

Φαντάζομαι πως η κυρία Σκαμάγκα θα βάλει τα γέλια μόλις διαβάσει αυτές τις γραμμές...Εμείς όμως οι κάτοικοι της περιοχής της Υδρούσας οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι τέλους και η πορεία που ακολουθούμε είναι μονόδρομος... για να μην κλάψουμε πικρά στο τέλος!!! Δεν γνωρίζω για σας κ. Μπασαντή, η κ. Σκαμάγκα όμως σίγουρα κατανοεί πλήρως τις αντιδράσεις και την αποφασιστικότητα των απλών κατοίκων, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζετε, δεν αντιδρούν για να αντιδρούν, έψαξαν επί σειρά ετών, έμαθαν και μετά αντέδρασαν, όντας σίγουροι για το δίκιο τους..
Σε ότι αφορά στην προσπάθεια της ομάδας Πολιτών να προσκομίσουν τεχνικά στοιχεία της περιοχής όπως αναφέρατε , σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε προσκομίσει τα στοιχεία μας μέσω της διαβούλευσης στις Υπηρεσίες. Τέτοια τεχνικά και εξειδικευμένα στοιχεία όπως κατανοείτε δεν είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση λόγω του γεγονότος ότι ο μέσος πολίτης δεν είναι σε θέση ούτε να κατανοήσει αλλά ούτε να διαχειριστεί τόσο εξειδικευμένη πληροφορία. Κατανοώ τη Δημοσιογραφική σας αγωνία για πρόσβαση σε τέτοια πληροφορία, αλλά θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να ακούσουμε τα συμπεράσματα των Πανεπιστημιακών κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί βλέπετε δεν μας επέτρεψε ο Δήμαρχος αυτή η συζήτηση να πραγματοποιηθεί ενώπιον του κοινού νωρίτερα. Έχουμε Δύο (2) πρωτοκολλημένες αιτήσεις για συναντήσεις των επιστημόνων και των δύο πλευρών αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το Δήμαρχο όπως προανέφερα σε άλλη τοποθέτησή μου στο site σας, γεγονός που αφήνετε ασχολίαστο....
Να σας γνωρίσω επίσης ότι όλοι οι δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν ήδη στα χέρια τους τα αποσπάσματα των συμπερασμάτων των ειδικών επιστημόνων, εφόσον εκείνοι είναι αυτοί που θα ψηφίσουν και θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη .
Επομένως η προσπάθειά μου κύριε Μπασαντή δεν είναι να πείσω κανέναν, αλλά να γεμίσω κενά ενημέρωσης.
Χαίρομαι όμως που πάνω από 1300 άτομα έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα πολύ ουσιαστικά, έχουν κάνει πολλές ερωτήσεις, έχουν υπογράψει, έχουν συνεισφέρει χρόνο και απρόσμενη βοήθεια και αρκετοί έχουν επισκεφτεί το χώρο, εγώ έχω ανέβει 20 φορές έως τώρα με κόσμο για να δουν την περιοχή γιατί προτιμώ να έχει δική του άποψη ο κάθε συμπολίτης μου, παρά να προσπαθήσω να τον πείσω για οτιδήποτε.
Η προσπάθειά μας είναι όλοι εμείς οι δημότες να ενημερωθούμε για τις επιπτώσεις μίας τέτοιας εγκατάστασης στον υδροφόρο ορίζοντα και να μην αποδεχόμαστε αβασάνιστα τις διαβεβαιώσεις τύπου"θα τοποθετηθούν διπλές/τριπλές μεμβράνες, παχύ στρώμα αργίλου, κ.λπ. και επομένως το σύστημα είναι ασφαλές και να μην ανησυχείτε..." από άτομα που ούτε την κατάρτιση έχουν, αλλά ούτε έχουν μπει στον κόπο να ενημερωθούν οι ίδιοι ή να παρέχουν τέτοιου είδους ενημέρωση στους Δημότες και αυτό φαίνεται από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν σε αυτήν την προσπάθειά τους... .
Συνεπώς τέτοιες προσπάθειες ενημέρωσης εκ μέρους των κατοίκων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θετικά και να αποτελούν εναρκτήριο αναζήτησης και ενημέρωσης από αξιόπιστες πηγές. Το διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα σε όλους να ελέγξουν τις πληροφορίες, να αναζητήσουν στοιχεία ή ακόμα να έλθουν σε επαφή με οργανισμούς της χώρας ή άλλων χωρών.
Αυτό που μας λέει η ΠΟΛΥΕΤΗΣ εμπειρία αυτών των χωρών είναι ότι τίποτε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ 100%. Για' αυτόν ακριβώς το λόγο και το μεγαλύτερο ποσοστό της μελέτης, εάν την έχετε δει, αφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και γίνεται εκτενέστατη αναφορά σε όλους τους κινδύνους.

Φιλικά
Θοδωρής Μανούσος

 

Απάντηση Διαμαντή Μπασαντή

Αγαπητέ κύριε Μανούσο κι εγώ και το «εν Άνδρω» έχουμε κρίνει και επικρίνει αυστηρά τον σημερινό δήμαρχο Θ. Σουσούδη πολύ πριν εσείς ανακαλύψετε τις ανακολουθίες του. Θα σας θυμίσω πως το ενδιαφέρον σας για την Άνδρο δεν εκδηλώθηκε όταν ο ΧΥΤΥ "πήγαινε" με λάθος κριτήρια για Καμπανό. Αλλά και για την Μελίδα το ενδιαφέρον σας δεν σας επέτρεψε να ξέρετε τίποτα για τις προσφυγές για τα ΕΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΥΔΑΤΑ στο ΤΕΕ και στον Τύπο. Άρα μπορώ να συμπεράνω πως ότι κάνετε σήμερα για το μέλλον της Άνδρου μάλλον αφορά την Πλούσκα είτε ως ρέμα μέχρι τον Μάρτιο 2015 (τότε διαπιστώθηκε η αλλαγή του νόμου για τα ρέματα) είτε στη συνέχεια ως υπόγεια ύδατα. Αυτά ως απάντηση στην χονδροειδή ειρωνεία σας! Κάτι που εσείς δεν μας είχατε συνηθίσει!

Κατά τα άλλα ξαναλέω πως χαίρομαι που αγωνίζεστε για αυτά που πιστεύετε. Αν δεν σας επέτρεψε ο δήμαρχος να εκθέσετε τα όποια επιστημονικά στοιχεία ή άλλα κριτήρια έχετε πολύ κακώς. ΔΕΝ το ήξερα. Μπορούσατε όμως να τα δημοσιοποιήσετε στο «εν Άνδρω» ή με ανοικτές συγκεντρώσεις και στο Μπατσί, αλλά και στην Χώρα. Θα μπορούσατε να πάτε τα στοιχεία σας στο ΤΕΕ. Να τα κρίνουν και να κρίνουν και την εταιρεία που έκανε την μελέτη. Αυτό κάναμε εμείς ως πολίτες το 2009. Δεν περιμέναμε τον τ΄τε δήμαρχο. Αυτό κάνουμε και τώρα. Τα στοιχεία πρέπει να ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ! Για τον λόγο αυτό το «εν Άνδρω» απευθύνθηκε σε μια ειδικό που έγραψε, για δεύτερη φορά, τη γνώμη της. Την πρώτη ήταν αρχές Μαρτίου που έγραψε για το λάθος κριτήριο του Καμπανού και είχε δημιουργήσει αίσθηση. Αλλά τότε μάλλον (αφού δεν αφορούσε ότι σας ενδιέφερε) δεν το προσέξατε για να το σχολιάσετε!

Κατά τα άλλα διαπιστώνω με λύπη μου πως ο διάλογος για τον ΧΥΤΥ γίνεται μεταξύ ελαχίστων (ανάμεσα τους εσείς κι εγώ). Το χειρότερο πως οι υπεύθυνοι αιρετοί που θα ψηφίσουν είναι ΑΠΟΝΤΕΣ από τον διάλογο. Τους εκλέξαμε. Όμως την κρίσιμη ώρα δεν τους βλέπουμε και δεν τους ακούμε. Ακούμε μόνο υπαινιγμούς, υπεκφυγές και… μακρές σιωπές!

Δυστυχώς οι 21 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι μας ΔΕΝ μιλάνε, ΔΕΝ λαλάνε, ΔΕΝ γράφουν ΤΙΠΟΤΑ. Από αυτούς 8 μάλλον θα καταψηφίσουν. Αλλά μέχρι τώρα, με μόνη εξαίρεση τον κ. Καπάκη που έχει μιλήσει, οι άλλοι 7 ΔΕΝ εξηγούν γιατί καταψηφίζουν. Από την άλλη 13 (θεωρητικά) θα υπερψηφίσουν. Και εδώ με εξαίρεση τον κ. Θεολόγου που έχει μιλήσει οι άλλοι 12 ΔΕΝ έχουν πει κουβέντα δημοσίως. Και στη μέση ο δήμαρχος, που αντί να απαντήσει σε όσα λετε, βγάζει ένα δελτίο που απευθύνεται στους δικούς του λέγοντας: «είσαστε καλοί και άξιοι, κάντε ότι νομίζετε και θα συνεχίσουμε την επόμενη μέρα μαζί»!

Μοιάζει να θεωρεί τελειωμένη την ψηφοφορία και απλά τον νοιάζει να περιμαζέψει το ρήγμα που εκδηλώθηκε στο συνδυασμό του λέγοντας το γνωστό: «Και συνεχίζουμε…»

Τι θα συνεχίσει αν καταψηφιστεί η επιλογή του ΔΕΝ ξέρω. Αλλά και τι θα συνεχίσει αν υπερψηφιστεί με 5 δικούς του απέναντι και με την στήριξη της αντιπολίτευσης, την οποία συνεχώς αγνοεί ή προπηλακίζει, πάλι ΔΕΝ ξέρω. Με ποιους θα συνεχίσει; Και πως θα το συνεχίσει; Αγνοώ...

Πριν όμως συνεχίσει θα ήταν καλό να απαντήσει σε αυτά που του λέτε. Να σας θυμίσω και πάλι πως στο «εν Άνδρω» δεν ψηφίζουμε. Δεν χωροθετήσαμε. Δεν μελετήσαμε το έργο. Δεν έχουμε σχέση με την χρηματοδότηση και τις προθεσμίες του έργου. Και δεν πήγαμε στο ΣτΕ, στο ΚΑΣ ή στο ΥΠΠΟ. Εμείς είμαστε βήμα πληροφόρησης, διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Μπορείτε λοιπόν να μας στείλετε τα στοιχεία σας...

Όμως στα στοιχεία σας πρέπει να σας απαντήσουν οι πολιτικά και τεχνικά υπεύθυνοι. Ο διάλογος πρέπει έστω και τώρα να συνεχιστεί. Καιρός να εμπλακούν σε αυτόν οι αρμόδιοι.

Κρίνεται η επόμενη μέρα της Άνδρου.

ΔΕΝ μπορεί να σιωπούν…

Είναι η ώρα των αιρετών. Όχι η ώρα των κουκιών.

Περιμένουμε απαντήσεις από όλους. Για να μπορέσει να κρίνει όλους η κοινωνία της Άνδρου...  

Φιλικότατα

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα είναι άρρωστοι (νομίζω ξεκίνησαν την ασθένεια από τώρα- μικρά συμπτωματάκια δηλαδή) και επομένως δεν θα παρουσιαστούν, κάποιοι άλλοι θα έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα, να πάνε τα παιδιά τους στην κατασκήνωση, στο γιατρό και νομίζω μερικοί από αυτούς είναι ήδη πέρα...ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ να μετρήσετε τους απόντες. Τελικά το να είσαι Σύμβουλος μόνο στα εύκολα και την ύστατη στιγμή που ο τόπος σε χρειάζεται για ένα τόσο σοβαρό θέμα...εσύ να τρέχεις στην κατασκήνωση στην Αθήνα τα παιδιά σου. Την επόμενη φορά που τους δείτε φροντίστε να τους πείτε τη γνώμη σας γι' αυτούς. Πολλά τα ψέμματα για τους Πανεπιστημιακούς (από τους Συμβούλους της περιοχής μας -περιοχή Χώρας). Προσπάθεια να έλθουμε αντιμέτωποι με τους Υδρουσαίους στο Συμβούλιο. Εκφοβισμός; 50-50. Ανταλλαγή ψήφων;Ίσως....Ακούω και άλλα πιο συνταρακτικά που δεν έχω το κουράγιο να τα πω ακόμα. Η διπλή κωλοτούμπα μπορεί να γίνει τριπλή εάν τα κουκιά τελικά δεν "παραμέινουν" στην Άνδρο να ψηφίσουν; Πιέστε μας να φύγουμε και οι υπόλοιποι....

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μανούσο σας ευχαριστούμε για τα άρθρα σας, από τα οποία μαθαίνουμε και εμείς που δεν έχουμε πρόσβαση σε ξενόγλωσσα κείμενα, δεδομένα για την κατασκευή και την λειτουργία ΧΥΤΥ διεθνώς.
Τα σχόλιά σας διακρίνονται πάντα για την τεκμηρίωσή τους .Πολύ κατατοπιστικά και τα VIDEO που έχετε κατά καιρούς δημοσιοποιήσει από τα οποία ενημερωθήκαμε για συναντήσεις που δεν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια σε ποιά "χονδροειδή ειρωνεία σας!"αναφέρεται Κος Δ.Μ διότι από το σχόλιό σας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Είσαστε πάντα ευγενέστατος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν κάναμε εμείς την μελέτη (αυτό γράφουμε). Ίσως σας μπέρδεψε η φράση. Για το τι έγινε στην περίτωση του Καμπανού κάντε τον κόπο να διαβάσετε τι εγινε στο ΔΣ της 27/2/15. Τότε "κόπηκε" ένα κριτήριο της μελέτης αυθαίρετα σαν "λάθος" . Στη σνέχεια τους αποδείξαμε από το "εν Άνδρω" πως σωστά υπήρχε. Και το επανέφεραν. Υπάρχει σειρά άρθρων Το κυριώτερο της μηχανικού Α. Σκαμάγκα. Ελπίζω να σας ξεμπέρδεψα.

ΠΡΟΣ αγώνυμο ΥΔΡΟΥΣΑΙΟ. Το σχόλιο σας - μελέτη στους αρχαίους συγγραφείς - εκ λάθους χάθηκε και δεν αναρτήθηκε. Αν θέλετε το ξαναστέλνετε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μας λέτε "Δεν μελετήσαμε το έργο".Πώς λοιπόν μιλάτε χωρίς μελέτη για λάθος κριτήρια για τον Καμπανό; Προφανώς τα λάθος κριτήρια αφορούν και άλλες θέσεις και όχι αποκλειστικά και μόνο μία.