Tήρηση προδιαγραφών και αυστηροί έλεγχοι στον ΧΥΤΥ Άνδρου

Του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Ιατρού-Χειρούργου

(Ο διάλογος για τον ΧΥΤΥ συνεχίζεται με δεκάδες σχόλια και αρκετά κείμενα, αλλά και με θέσεις συλλόγων. Πριν από λίγες ώρες ανεβάσαμε τις θέσεις των κατοίκων Πιτροφού-Ζαγανιάρι.  Από τον γιατρό γιατρό-χειρούργο Φαίδωνα Βασιλειάση λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενο του για τον ΧΥΤΥ Άνδρου. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχουμε και τις θέσεις του επιστημονικού σύμβουλου των κατοίκων της Υδρούσας ή όποιου άλλου θέλει για το θέμα - "εν Άνδρω".)

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοσιεύσεις στο “εν Άνδρω”, σχετικά με τον ΧΥΤΥ, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου, για το θέμα.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την Άνδρο για χρόνια, αυτό είναι το πρόβλημα των σκουπιδιών. Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους, ότι η περίοδος των ανεξέλεγκτων χωματερών και των πρόχειρων λύσεων, έχει τελειώσει.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων δεν έχουν καμία σχέση με τις παλιές χωματερές τύπου Σταυροπέδας.  (ήταν Χώροι Ανεξέλεγκτης Ρίψης Απορριμάτων).

Αν δεν βρούμε και δεν δρομολογήσουμε λύση, τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους και θα καταλήγουν πάλι στα ρέματα και τα ποτάμια μας.

Δεν κινδυνεύει κανείς από την δημιουργία ΧΥΤΥ, με αυστηρά επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια,  που ορίζονται από ειδικούς. Κινδυνεύουμε όμως  ΟΛΟΙ από την ανεξέλεγκτη και χωρίς επεξεργασία απόρριψη των απορριμμάτων!

Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διχασμού του νησιού ούτε πεδίο άσκησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Είναι δεδομένο ότι ΜΙΑ μόνο περιοχή του νησιού θα είναι αυτή που θα αποτελέσει την επιλογή για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Η διαχείριση των απορριμμάτων-υπολειμμάτων  δεν μπορεί να γίνει εκτός του νησιού.

Υπάρχουν ειδικοί αλλά και διαδικασίες για την επιλογή του χώρου “οδηγούμενοι” βάση διεθνών standards και προδιαγραφών.

Είναι απολύτως σεβαστές οι ανησυχίες των πολιτών αλλά και απολύτως ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και όλοι οι όροι προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για πρώτη φορά ότι ο Δήμος Άνδρου είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα. Να αφήσει στην άκρη το πολιτικό κόστος και τις σκοπιμότητες, που μετέθεταν την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον.

Γιατί πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Η Άνδρος τόσα χρόνια έμεινε πίσω γιατί δεν έπαιρνε αποφάσεις. 

Η Άνδρος τα τελευταία χρόνια δυσφημίζεται στα ΜΜΕ για το θέμα των σκουπιδιών, δημιουργώντας  αρνητική εικόνα για το νησί.

Μας προσπέρασαν άλλα νησιά γιατί εμείς παραμέναμε άβουλοι και απαθείς, δεν αναλαμβάναμε την ευθύνη μιας απόφασης.

Το Σάββατο, στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα πάρουν την απόφαση για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα πρέπει να την πάρουμε όλοι οι Ανδριώτες. Όλοι θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη αυτής της απόφασης. Δεν είμαστε οι από δώθενες και οι από κείθενες. Είμαστε ΟΛΟΙ μαζί!

Για να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των σκουπιδιών.

Στους συμπατριώτες μας που αντιδρούν, οφείλουμε να τους δώσουμε πειστικές διαβεβαιώσεις και απαντήσεις. Είναι δεδομένες οι αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για την εκτέλεση του έργου αλλά και για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ. Τέτοιοι χώροι λειτουργούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πρέπει όμως να πάμε ακόμα παρακάτω για να καταλάβουν όλοι ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Τι εννοώ;

Εννοώ ότι κατά την εκτέλεση του έργου αλλά και τη λειτουργία του ΧΥΤΥ θα πρέπει να διεξάγονται διαρκείς έλεγχοι - περισσότεροι και από αυτούς που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν - από το ΤΕΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Σε αυτούς τους ελέγχους θα πρέπει να ζητήσουν να μετέχουν και εκπρόσωποι των συμπατριωτών μας που τώρα αντιδρούν.

Μόνο έτσι η Άνδρος θα πάει μπροστά.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού λοιπόν ο ΧΥΤΥ τηρεί όλες τις προδιαγραφές, δεν μολύνει και μπορεί να γίνει παντού... ας γίνει στο στενό, ποιόν θα ενοχλήσει???? Το στενό βρίσκετε σε θέση natura και to πρόγραμμα life δεν ενοχλήθηκε από τις άδειες νταμαριών που δόθηκαν και υπογράφτηκαν από το δήμο τα 3 τελευταία έτη . Οι περιβαντολλογικές άδειες για τα νταμάρια είναι εξίσου δύσκολες να παρθούν...... για τα όποια συμφέροντα όμως τα προσπερνάμε όλα... και τους μαυροπετρίτες και τους μαυροκόρακες και τις μπλε κατσαρίδες...... Θα ήθελα να προσθέσω πως ο ΧΥΤΥ στο στενό, μας δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστούμε και τα σκουπίδια της Τήνου καθώς απέχουμε λιγότερο από 1 μίλι!!!!!! Ο Δήμος μας θα εισέπραττε πολλά χρήματα από αυτήν την <<επένδυση>>!!! Αυτήν την θέση δυστυχώς δεν την συζητούν καν. Γιατί??? Γιατί η Άνδρος να διχάζεται ενώ θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, αφού υπάρχει μέρος που δεν έχει γύρω χωριά, υπάρχει το στενό. Είναι μακριά?? Χρήματα για την οδοποιία θα δώσει έξτρα το ΕΣΠΑ. Αν είναι να γίνει ΧΥΤΥ ας γίνει σωστά χωρίς διχασμούς και ας κοστίσει κάτι παραπάνω!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον φαιδωνα βασιλειαδη αφού μας λέτε ότι όπου και να γίνει ο ΧΥΤΥ δεν υπάρχει πρόβλημα τότε ποιος ο λόγος να αλαξει θέση

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετικό άρθρο. Ευγενικό και τεκμηριωμένο. Πραγματικά βαρέθηκα να διαβάζω εριστικά και ανακριβή άρθρα ιθαγενών Μπατσιωτων, που μόνο σκοπό εχουν την αντίδραση και τη διάσπαση της Άνδρου.
Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα και να μην 'φαγωθούν' αλλα χρήματα!!Πειναει η Ελλάδα. Εμείς οι Ανδριώτες και μη, αν την αγαπάμε ειλικρινά θα πρέπει με συναίνεση να χωροθετήσουμε ..'χθές'! Δεν είμαστε ειδικοί, μη μας πιάνει το συναίσθημα και οι προσωπικές αντιπαλότητες. Ας αφήσουμε τους κατάλληλους επιστήμονες και υπηρεσίες να αποτανθούν.
Το βασικό όμως όπως επισημαίνει και το άρθρο ειναι οι αυστηροί έλεγχοι κατα τη διάρκεια της κατασκευής του!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η δημοσίευση ανωνύμων σχολίων, τουλάχιστον σε μένα, περνάει το μήνυμα, ότι ούτε αυτός που το γράφει δεν το πιστεύει. Αν ήταν σίγουρος γιαυτό που έλεγε θα το έλεγε επώνυμα. Ολοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και όλοι ξέρουμε ότι κάπου θα γίνει ο Χ.Υ.Τ.Υ. Επίσης, όπως ήδη έχω ξαναγράψει, όποιος πιστεύει ότι υπάρχει θέμα με την θέση ας καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία. Να είστε όλοι σίγουροι ότι εαν υπάρχει θέμα, η θέση δεν θα πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Να Χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ στο χωριό σας και να τηρήσετε όσες προδιαγραφές θέλετε...Θα έλθουμε κι εμείς από την Υδρούσα να βοηθήσουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι γιατροί της Άνδρου, Σουσούδης- Θεοδωράκης - Θεολόγου, διαφωνούν μαζί σας...Το 2009, τάχθηκαν ΚΑΤΑ της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Προφήτη Ηλία, προκειμένου να μην μολυνθούν τα νερά της Μελίδας και του Πιτροφού και πεθάνουν άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν... Τα πρακτικά της συνεδρίασης είναι στη διάθεσή σας...

This comment was minimized by the moderator on the site

Που βρίσκεται το σπίτι σας::::::::::::

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά τα λέτε γιατρέ άρα και εκεί που είναι τώρα να γίνει ο ΧΥΤΥ μια χαρά θα είναι στο κέντρο του νησιού αυστηρά επιτήρηση μια χαρά λοιπόν

This comment was minimized by the moderator on the site

Να μας βρείτε που αλλού στη χώρα μας λειτουργούνε ΧΥΤΥ γιατί έδω μας λέγανε ότι είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν ΧΥΤΥ στην Ελλάδα....