Ο εισαγγελέας και το φάντασμα των τιμολογίων του Δήμου Άνδρου!

 

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου καλούνται ατομικά οι πρώτοι από όσους  συμμετείχαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Άνδρου για να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο της Χώρας τι γνωρίζουν για την υπόθεση των τιμολογίων! Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία των «ανώνυμων» κατηγόρων δεν δείχνουν ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η προανάκριση είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Θυμίζουμε πως οι σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες στο δημόσιο πλέον διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Τα στοιχεία που περιέχει η μηνυτήρια αναφορά αφορούν:

(α) Τιμολόγια της περιόδου 2011-2014 από αναθέσεις ή διαγωνισμούς σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η πληρωμή τους έχει περάσει από έλεγχο του επιτρόπου στην Σύρο. Κάτι που αφήνει μικρά περιθώρια για αμφισβητήσεις μιας και οι έλεγχοι μετά το 2011 είναι αυστηροί.

Απορία: Ποιοι είναι οι “anonymous” και πως πήραν αυτά τα συγκεκριμένα τιμολόγια από τον Δήμο Άνδρου; Γιατί το έκαναν; Μερικοί ισχυρίζονται πως οι “anonymous”  το έκαναν για προσωπικούς λόγους!

(β) Ένα τιμολόγιο αγοράς σκάφους του προγράμματος Life. Το πρόγραμμα αυτό ελέγχει επίτροπος, αλλά γίνεται και έλεγχος από την Ε.Ε. Υπάρχει εκτίμηση των καταγγελλόντων για υπερτιμολόγηση.

Απορία: Από ένα πρόγραμμα 1.700.000 ευρώ υπάρχει μια εκτιμώμενη διαφορά 30.000-40.000 ευρώ για αγορά ενός σκάφους. Αυτό δεν μπορούσε να το εξετάσει μια επιτροπή του Δήμου Άνδρου ή ακόμα οι ορκωτοί λογιστές να έχουν βγάλει μετά από ένα χρόνο ένα κάποιο πόρισμά;

(γ) Υπάρχουν αποφάσεις δημάρχου για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δίδονται καθημερινά για αγορές, παραγγελίες κλπ. Αυτές οι αποφάσεις ελέγχονται από την Περιφέρεια. Το περιθώριο προσβολής των αποφάσεων είναι μερικές μέρες.

Απορία: Μετά από 2 ή 3 χρόνια τι περιθώριο αμφισβήτησης υπάρχει;

(δ) Διακίνηση χρημάτων εταιρειών με ανεμογεννήτριες, οι οποίες κατέθεσαν χρήματα σε ιδιωτικό λογαριασμό για αγρότες του Κορθίου από το 2001 μέχρι το 2010! Το θέμα έχει συζητηθεί και δημόσια όπου λέχθηκε πως ο πρώην αντιδήμαρχος Κορθίου τα έπαιρνε από τον λογαριασμό του και τα μοίραζε σε δικαιούχους (300-500 ευρώ τον χρόνο), χωρίς εμπλοκή, όπως φαίνεται του δημόσιου λογιστικού!

Απορία: Αφορά ζημία του Δήμου Κορθίου η παραπάνω πράξη ή όχι;

ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον Δήμο Άνδρου. Μαζί με αυτό και αρκετά ερωτήματα:

-          - -   Έχει κανείς από τους δημοτικούς άρχοντες ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη;

-      --  Έχει κανείς πολιτική ευθύνη όταν, χωρίς επίσημο πόρισμα ελέγχων, κάποιοι  κάνουν προσωπική πολιτική με δημόσια έγγραφα;

-      --   Μήπως οι anonymous ήθελαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα των ελέγχων;

-      --  Μήπως οι anonymous θέλησαν να λύσουν προσωπικές διαφορές με παραπολιτικές μεθόδους αδιαφορώντας για το όλο πολιτικό κλίμα της Άνδρου;

Ειλικρινά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Απλώς θέτουμε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα και περιμένουμε κάποιες πολιτικές απαντήσεις.

Για να βοηθήσουμε, μάλιστα, τη συζήτηση σκοπεύουμε τις επόμενες μέρες να απευθύνουμε σειρά γραπτών ερωτημάτων τόσο στον νυν όσο και στον πρώην δήμαρχο και θα περιμένουμε τις απαντήσεις τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το νομικό θέμα με τα τιμολόγια θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Το πολιτικό όμως ζήτημα αφορά όλους μας και πρέπει όλοι να μάθουμε:

-       -- Γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ μετά από 13 μήνες επίσημο πόρισμα των ορκωτών λογιστών;

-       -- ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ ξεχώρισαν τα τιμολόγια και έβγαλαν δικό τους «πόρισμα» σε 4 μήνες και το έστειλαν στον εισαγγελέα;

-       -- Υπάρχει πολιτική ευθύνη σε κανέναν για όλα τα παραπάνω; Ή, οι υπεύθυνοί του Δήμου Άνδρου συμπεριφέρονται ανέμελα ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΠΑΙΔΩΝ;

 «εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πιο επίκαιρο απο ποτέ!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναρωτιέμαι ποια είναι η έκταση των γνώσεων των Επιτρόπων και κατ'επέκταση η αξιοπιστία και ορθότητα των αποφάσεών τους. Είναι νομικοί, οικονομολόγοι, μηχανικοί, εργατολόγοι, γνώστες της αγοράς; είναι ΟΛΑ ή στην ουσία ΤΙΠΟΤΑ; Ελέγχουν ή "ελέγχουν", γνωρίζουν ή "γνωρίζουν" και τελικά ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ή είναι υπεράνω ελέγχων για όσα κάνουν ή δεν κάνουν; Εν προκειμένω θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να γνωρίζαμε με ποια κριτήρια εγκρίθηκε το ύψος της δαπάνης του σκάφους. Έγινε έρευνα αγοράς επί πραγματικού ή αρκέστηκε στα χαρτιά των προσφορών που υπέβαλε ο Δήμος;

This comment was minimized by the moderator on the site

Σύγκρουση συμφερόντων
Ο Δήμος δεν λειτουργεί.
Δεν μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά του.
Δεν μπορεί να ελέγξει τους ανθρώπους του συνδυασμού του, του Δήμου του...
Σκάνδαλα βγαίνουν καθημερινά πλέον.
Σύγκρουση συμφερόντων- κα Πολίτου.
Επαγγέλεται η ίδια στο χώρο του τουρισμού (ενοικίαση τουριστικών κατοικιών) και συμμετέχει σε διοργανώσεις και ταξίδια οι οποίες πληρώνονται από το Δήμο δηλαδή από εμάς για να μπορεί η εν λόγω κυρία να προωθεί τα ενοικιαζόμενά της σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού....
Δεν αναρωτιέμαι πλέον για την ικανότητα της συγκεριμένης παράταξης...
Εάν δεν κάνω λάθος η εν λόγω κυρία είναι και στο πρόγραμμα Life;
Τέλος να υπενθυμίσω:
(άρθρο 86 ΚΔΚ)
Σύγκρουση συμφερόντων.
Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο διαπιστώσει ότι τα συμφέροντα του δημάρχου συγκρούονται με τα συμφέροντα του Δήμου, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.
Σύντομα θα ακούσουμε και γι αυτό!!!
Σας περιμένουμε κύριε anonymoys....

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι καθόμαστε και συζητάμε......................πόσο κάνει ένα σκάφος ιδίων προδιαγραφών και εξοπλισμού, στην αγορά; Ζητάς προσφορές από 3-4-5 εταιρείες και έχεις την πλήρη εικόνα της "επένδυσης" του life. Ανάλογα με το αποτέλεσμα ακολουθεί η συγνώμη ή ο εισαγγελέας για όλους. Απλά πράγματα, απλή καθημερινή λογική, όλα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες που δεν αφορούν όλους εμάς που παρακολουθούμε απορημένοι και εξοργισμένοι αυτό το σήριαλ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μετά λείπεις μου διαπιστώνω την ανικανότητα του Δημάρχου να διαχειριστή τα θέματα είναι ανεπαρκής πολύ λίγος των περιστάσεων . Έχει αφεθεί στα χέρια του Αντιδημάρχου οικονομικών και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι στο περιθώριο . Ο πλέων ανίκανος Δήμαρχος που έχει περάσει από την Άνδρο κρίμα για το νησί μας για την αρχόντισσα του Αιγαίου . Θα κάνω μια πρόταση στους άλλους συμβούλους πάρτε τον Δήμο στα χέρια σας όσο είναι νωρίς ο συνδυασμός δεν απαρτίζεται μόνο από Βουραζέρη και Θωμά έχει άξια εργατικά και τίμια άτομα άς βγούν μπροστά όσο είναι καιρός άς τρίξουν τα δόντια του Δημάρχου μήπως ξυπνήσει (που δεν το βλέπω)δεν αξίζουν αυτοί να διοικούν την Άνδρο .. κ.ΜΠΑΣΑΝΤΉ βοηθήστε σε αυτήν την κατεύθυνση ο κόσμος θα το αναγνωρίσει άς βγούν τα υγιή στοιχεία μπροστά όλοι μας θα βοηθήσουμε για την ΆΝΔΡΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΣΑΣ .

This comment was minimized by the moderator on the site

κ. Μπασαντή,
με έκπληξη διαπιστώνω από το άρθρο σας οτι στις ανώνυμες κατηγορίες αναφέρεται και η προμήθεια του σκάφους του προγράμματος LIFE. Ως συντονιστής του προγράμματος, και επειδή εκ της θέσεως αυτής λογοδοτώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οφείλω να σας πληροφορήσω για τα ακόλουθα:
Ολη η οικονομική διαχείριση του LIFE ελέγχεται, μεταξύ άλλων, από επιτροπές του Δήμου, την Οικονομική Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την OLAF, είναι δε όπως πάντα διάφανη σε όλους. Ειδικά για το σκάφος, διεξήχθη ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός, με δημοσιεύσεις, προκηρύξεις, κλπ και όλα ελέγχθηκαν προ πολλού για τη νομιμότητά τους. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να φανταστώ οτι όλοι αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είδαν την υποτιθέμενη υπερτιμολόγηση, εκτός κι αν στην ανώνυμη καταγγελία υπονοείται συνεργασία όλων αυτών των φορέων.
Σε ο,τι με αφορά, πιστεύω οτι με αυτές τις ανώνυμες και αβάσιμες κατηγορίες επιχειρείται η ποινικοποίηση της λειτουργίας του προγράμματος LIFE, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο ανάδειξης του κύριου συγκριτικού τουριστικού πλεονεκτήματος του νησιού, που είναι το φυσικό του περιβάλλον.
Αυτά προς το παρόν.

ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ισίδωρος Νικολάου
Συντονιστής του προγράμματος LIFE Ανδρου

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο anonymous τρέφεται με θεάματα. Μάλλον θα έπρεπε να ζει την εποχή της Ρώμης. Εναλλακτικά μπορεί να προτείνει να φτιαχτεί από κάποιο σταθμό ένα τηλε-παιχνίδι. Παράδειγμα τι έκανε ο τάδε Αντιδήμαρχος στις 31/2/2013 και να προσπαθεί ο κάθε anonymous να το ανακαλύψει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ. Μπασαντή από τα γραφόμενα σας φαίνεται ότι κάποια στοιχεία της αναφοράς δημοσιοποιούνται. Οι προσωπικές σας απόψεις είναι σεβαστές και στις περισσότερες συμφωνώ μαζί σας.
Διαβάζω ότι στην αναφορά περιέχεται και η αγορά του σκάφους LIFE και μάλιστα ότι πρόκειται για μια διαφορά έως το πολύ 40000€. Συνεπώς η αξία του ξεπερνά τα 100000€. Συνεπώς η αγορά του έχει γίνει με διαγωνισμό και μάλιστα όχι πρόχειρο αλλά ανοιχτό. Η σημερινή δημοτική αρχή εκτός από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών έχει ορίσει την κ. Πολίτου ως υπεύθυνη του προγράμματος. Γιατί δε βγαίνει ένας εκ των δυο να ενημερώσει πως έγινε αυτή η αγορά. Να μας πει αν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, προκήρυξη διαγωνισμού (δημοσίευση στον τύπο όπως απαιτείται), νόμιμη παραλαβή του σκάφους, έλεγχο του εντάλματος από τον επίτροπο, έλεγχος από άλλη υπηρεσία πχ Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μας πει έστω για το εύκολο να ελεγχθεί αυτό θέμα (μια προμήθεια) τι γίνεται.
Θα είναι μια πρώτη πράξη διαχωρισμού των θέσεων της νυν δημοτικής αρχής από τη συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθήθηκε από τους “anonymous” όπως λέτε. Αλλά το κυριότερο θα είναι μια πράξη δικαίωσης, όχι για την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά κυρίως για τα μέλη των επιτροπών παραλαβής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται εκ του νόμου από υπαλλήλους του Δήμου. Δεν καταλαβαίνουν ότι σε λίγο δε θα υπάρχει κανείς υπάλληλος του Δήμου που θα θέλει να παραλάβει την παραμικρή προμήθεια, υπηρεσία ή έργο? Ζητείστε και εσείς ως δημοσιογράφος να μας απαντήσουν αν σήμερα έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στις διαδικασίες προμήθειας του Δήμου και δεν εννοώ τους νόμους της Βουλής. Όποιος έχει το θάρρος ας βγει να μας πει ότι στην όλη διαδικασία αγοράς του σκάφους θα κάναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε ή ότι θα τηρούσαμε τις ίδιες διαδικασίες. Έτσι θα έφευγαν λίγα σύννεφα από το βαρύ πολιτικό τοπίο.
Όποιος έδωσε τα στοιχεία είχε αρκετή αλλά όχι ικανή γνώση (αρχές 2015) για το τι μπορεί να επιτύχει μια εισαγγελική έρευνα. Ίσως δεν υπολόγισε το κόστος που θα είχε η ενέργεια του αυτή, εννοώ χρηματικά (ήδη ανατίθενται τα πρώτα ευρώ για νομική στήριξη αλλά κυρίως πολιτικά. Εκτός εάν ο σκοπός του ήταν αυτός δηλαδή η πολιτική απαξίωση των όσων συμβαίνουν στο Δήμο, με οποιοδήποτε κόστος προς ίδιον όφελος. Όμως τι θα γίνει αν υποβληθεί μήνυση ή αγωγή κατά του Δήμου για τη διαρροή των στοιχείων αυτών, η οποία προκαλεί τεράστια ηθική και πιθανόν οικονομική ζημιά σε αιρετούς και δημοτικούς υπαλλήλους?

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε παλιότερη δημοσίευση του εν Άνδρω:
http://www.enandro.gr/index.php/2014-07-08-16-03-59/1704-2015-09-02-19-01-58
Με θέμα :
Γ. Καπάκης: Μια απάντηση στο παραλήρημα του Αντιδημάρχου Οικονομικών

Είχαμε προειδοποιήσει:

Κύριε Καπάκη,
Υπάρχει τρόπος για να καταγγείλει κανείς οικονομικές ατασθαλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευκαιρία ψάχνουν αυτόν τον καιρό γνωρίζω)
Για Ανώνυμες καταγγελίες επισκεφτείτε τον παρακάτω ιστότοπο:
http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2010/20100301_01_en.htm
The Fraud Notification System is accessible as of today via OLAF's website:
http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.html
Agnes HORVATH
Head of Unit (act.) – Spokesman, Communication and Public Relations Department
European Anti-Fraud Office (OLAF)
Office : J30 01/20
Rue Joseph II, 30 B-1049 Brussels (Belgium)
Phone: +32 2 2984480
Fax: +32 2 2998101
E-mail: agnes.horvath@ec.europa.eu
Για επώνυμες καταγγελίες υπάρχει η ιστοσελίδα:
https://fns.olaf.europa.eu/cgi-bin/disclaimer_cgi?p=q&lang=en
και η ηλεκτρονική διεύθυνση:
OLAF-FMB-SPE@ec.europa.eu
Στην καταγγελία σας κάντε την εξής αναφορά:
PROJECT AREA: Andros LIFE+ Nature Project ANDROSSPA LIFE10 NAT/GR/637
Εάν χρειάζεστε βοήθεια στη μετάφραση πολύ ευχαρίστως να βοηθήσουμε. Όταν είστε έτοιμος με το κείμενο αναρτήστε στο site σας ότι είστε έτοιμος και εμείς θα έλθουμε σε επαφή μαζί σας.
Μπράβο σας και συγχαρητήρια!
Όλοι έχουμε ανάγκη αυτόν τον καιρό να πάψουν τα κακώς πεπραγμένα του παρελθόντος.
WE DO NOT FORGIVE
WE DO NOT FORGET
EXPECT US

========================
Μάλιστα ένας σκεπτόμενος είχε αναφέρει:
Επισκέπτης - ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ
Η OLAF επί προηγούμενης διοίκησης έλεγχε το Δήμο για το LIFE μετά από καταγγελία που υπήρχε (δεν ξέρω από ποιον!!!) από την ημέρα που αυτό ξεκίνησε. Συνεπώς θα συνεχίσει να το ελέγχει και τώρα, εκτός και αν δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε ο έλεγχος....
======
Τώρα που δρομολογήθηκε το Life, σειρά έχουν τα "Γυμνασιόπαιδα"...
WE DO NOT FORGIVE
WE DO NOT FORGET
EXPECT US