Μπορεί η Άνδρος να σχεδιάσει το μέλλον της;

 

Ο έπαρχος ανοίγει την συζήτηση για τον ξεχασμένο χωροταξικό σχεδιασμό της Άνδρου.

Μπορεί η Άνδρος να σχεδιάσει το μέλλον της; Μπορεί να πει η ίδια μερικά πράγματα για τον εαυτό της να σχαδιάσει τι τι θέλει πριν πουν ότι θέλουν οι άλλοι γι’ αυτήν; Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα κλήθηκαν με πρωτοβουλία του Επαρχείου Άνδρου να διαβουλευτούν περίπου 20 άνθρωποι (μηχανικοί, τεχνικοί, επιστήμονες, τεχνικές υπηρεσίες Δήμου και Επαρχείου Άνδρου, πρώην και νυν πολιτικοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπαρχος, δήμαρχος κλπ) σε μια ανεπίσημη πρώτη συνάντηση στον χώρο της Λέσχης Ανδρίων την Παρασκεύη 30/10.

Ήταν μια συζήτηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Άνδρου. Που άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση και με ελλειπή σύνθεση μιας και αρκετοί αρμόδοι άργησαν πολύ. Όπως καθυστερημένη είναι η παρουσία του νησιού που ο σχεδιασμός είναι πια στην Β' Φάση και η Άνδρος ακόμα δεν το ξέρει ούτε έχει μιλήσει! Κι αν δεν ήταν ο έπαρχος να συγκαλέσει αυτή την σύσκεψη ούτε  κανείς θα είχεπάρει είδηση τίποτα! Εκτός ίσως από 5-6 ανθρώπους. Δυστυχώς ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού και έχει μείνει χρονολογικά πίσω και πολιτικά έχει γίνει γνωστός σε ελάχιστους! μείνει πίσω από κλειστές πόρτες! 

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος της Άνδρου είναι υπόθεση όλων μας τόνισε η Όλγα Καραγιάννη

Όμως ο σχεδιασμός για το μέλλον του νησιού δεν μπορεί να είναι στα χέρια 3-4 συμβούλων της πλειοψηφίας ή στα χέρια 1-2 μηχανικών όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος του νησιού μας "είναι υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων του νησιού", όλων των επιστημόνων, όλων των ομάδων ατομικής ή συλλογικής πρωτοβουλίας, όλης της κοινωνίας. Αυτά τόνισε στην παρέμβασή της η Όλγα Καραγιάννη μιλώντας εκ μέρους του AndrosRoutes, που βραβεύτηκε πριν λίγες μέρες με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση για τα μονοπάτια της Άνδρου.

Το πλαίσιο της συζήτησης το έθεσε αρχικά ο έπαρχος. Και ήταν αυτός στο τέλος που προσπάθησε να συνοψίσει την κουβέντα και να φτιάξει μια επιτροπή ειδικών να πάει στην Αθήνα και να θέσει τα ζητήματα της Άνδρου στο υπουργείο και στον μελετητή που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό εκ μέρους του για το νησί μας.

Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός τονίζει την ανάγκη να επιταχύνουμε για να μην σχεδιάσουν οι άλλοι για εμάς.

Από τους άλλους ομιλητές ενδιαφέρον είχαν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός που γνωρίζοντας το θέμα εστίασε στην καρδιά του προβλήματος που είναι ο δικός μας σχεδιασμός επιμένοντας να κάνουμε οποσδήποτε κάτι. Ακόμα ουσιαστικός ήταν ο μηχανικός Κ. Μανάλης που με γνώση εξήγησε σε όλους πως το χωροταξικό είναι ένα εργαλείο που βοηθά, αλλά χρειάζονται και μελέτες και ειδίκευση για να προχωρήσει. Επίσης, ο Αλέξανδρος Μαβής που έβαλε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές και περιβαλλοντικές δράσεις προς συζήτηση. Παρενέβη εκ μέρους της Ένωσης Ανδρίων Επιστημόνων η Ελένη Σαλουβάρδου με στόχο να βοηθήσει και αυτός ο επιστημονικός φορέας στον σχεδιασμό. Μίλησαν και αρκετοί μηχανικοί της Άνδρου (Παρασύρης, Φακής κλπ). Ακόμα στη κουβέντα παρενέβη από τον Δήμο Άνδρου η  μηχανικός Ειρήνη Παρλιάρου και ο τεχνικός σύμβουλος Μαθιός Μανσόλας. Τέλος παρενέβη και ο δήμαρχος (που ατυχώς ήρθε καθυστερημένος και έφυγε πρώτος) ο οποίος εστιάσε κι αυτός στο να γίνει μια επιτροπή, αλλά εθελοντική γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν, υπάλληλοι να βοηθήσουν στον Δήμο δεν υπάρχουν»!

 

Συμπέρασμα: Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο σχεδιασμό ως νησί. Τρέχουμε να προλάβουμε για να μην σχεδιάσουν οι άλλοι όπως θέλουν αυτοί το μέλλον μας. Χρειάζεται πολιτικός συντονισμός και πρωτοβουλία. Την συγκεκριμένη συζήτηση την διοργάνωσε ο έπαρχος με στόχο να αφυπνίσει όλους μας. Αν κρίνουμε από την κατάληξη της (στο τέλος προσπαθούσε να οργανώσει μια επιτροπή ειδικών για να προχωρήσει ο σχεδιασμός) τότε πρακτικά είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι. Και ίσως είναι και ο μόνος που μπορεί να βρει χρήματα ώστε να γίνει οργανωμένα και επαγγελματικά η δουλειά. Και όχι δημοσιοϋπαλληλίστικα. Απομένει και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μπορεί να κάνει κάτι και η τεχνική υπηρεσία του Επαρχείου. Και τέλος και το Andros Routes που πλέον αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενέργειας για το νησί.

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενδιαφέρθηκε τώρα για το Χωροταξικό, 20 μήνες μετά, ή ήρθε για να ευχηθεί χρόνια πολλά στον Έπαρχο και να φάει το γαλακτομπούρεκο;

This comment was minimized by the moderator on the site

για τον Επισκέπτης - Designing, planning or Cooking?

γιατί απορείς που μαζεύτηκαν στο καφενείο?
πού αλλού θα κάναν το μνημόσυνο του χωροταξικού σχεδιασμού?
αμα βάλεις κάτω τις ημερομηνίες βγαίνουν:
- ο Σουσούδης με τον Μαθιό κάνανε τα εξάμηνα, και
- ο Γλυνός τα χρόνια και τα δίχρονα μαζί.
τώρα γιατί κάνανε κοινό μνημόσυνο ? μα για οικονομία μπρέ, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
γιαυτό βάνε τον έπαρχο και πλήρωσε τους καφέδες.
ετσι εξηγούνται όλα! γκέγκε?

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μπορώ να πω ότι οι εικόνες με κάνουν να αισιοδοξώ για τα πιθανά αποτελέσματα. Κάποιοι έχουν ψευτοξανασχεδιάσει με παταγώδη αποτυχία και υπέρμετρο κόστος. Λυπάμαι αλλά με παλιά και αποδεδειγμένα ακατάλληλα υλικά δεν χτίζεις. Απαιτείται άπλετη δημοσιότητα και η φωνή τόσο των μηχανικών-μελετητών όσο και των κατοίκων-επαγγελματιών του νησιού. Οι άλλοι να πάνε στην γωνιά της σκέψης και να αδειάζουν την δική μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μιλώντας περί σχεδιασμού....
https://static.eudoxus.gr/books/03/chapter-43103.pdf
Αναφέρεται σε αυτό το άρθρο το εξής:
.....θα μπορούσε να πει κανείς ότι μια «διαδικασία λήψης αποφάσεων» στο σχεδιασμό του χώρου, για να είναι επιτυχής, απαιτείται να εμπεριέχει ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά όλων των παρακάτω προσεγγίσεων:
• Τον ορθολογισμό, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αποσαφήνιση των κανόνων του παιχνιδιού, όπου αυτό είναι δυνατόν να γίνει.
• Το «άνοιγμα» των διαδικασιών σε όσο το δυνατόν ευρύτερη βάση με τη συμμετοχή του κοινού, φορέων, οργανώσεων κ.λπ.
• Τη διαρκή διόρθωση και προσαρμογή της διαδικασίας κάτω από το φως των εξελίξεων στο περιβάλλον του σχεδιασμού, τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου συστήματος λήψης αποφάσεων, και
• Τη διαρκή ανάδραση της διαδικασίας, την επανεξέταση των αρχικών δεδομένων σε σχέση με τα τελικά συμπεράσματα, την επανατοποθέτηση των στόχων και τη διερεύνηση και αξιολόγηση νέων εναλλακτικών λύσεων.
Σε όποιον φαίνονται όλα αυτά κορακίστικα δεν πειράζει φτάνει να κατανοήσει κανείς ότι όλα αυτά τα λόγια τα έχουν γράψει άνθρωποι που έχουν ήδη σχεδιάσει στο ενεργητικό τους ό, τι κανείς από αυτούς που παρευρέθηκαν στο εν λόγω καφενείο δεν είναι σε θέση να οραματιστεί ή εκτός εάν μέσω zapping δει σχετικό ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση....
ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ Ανδριώτες. Οι απαιτήσεις των καιρών μας απαιτούν ικανότητες που εάν δεν υπάρχουν στο νησί, τότε θα πρέπει να προσελκυθούν και να αντιμετωπιστούν με τον ανάλογο σεβασμό. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε να απαξιώνονται άτομα που έχουν διαπρέψει και αποδείξει την αξία τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, να χαρακτηρίζονται ως γραφικοί και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε.
ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ Ανδριώτες Σας παρακαλώ. Γίνετε απαιτητικοί και Γίνετε πολύ συγκεκριμένοι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πω πώ κε Μπασαντή μου, τους αδικείς τους ανθρώπους με τα συμπεράσματά σου. Ακούς εκεί <<...Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο σχεδιασμό ως νησί....>>!
Καλά δεν βλέπεις στην πρώτη φωτογραφία που δημοσιεύεις ανωτέρω τον σύμβουλο του Δημάρχου τον Μαθιό τον Μανσόλα που έχει μπροστά του ολόκληρο το σχέδιο, για εστίασε καλά στο χαρτί του....ολόασπρο είναι κι απ'την πέτρα ξεξασπρότερο. Τί άλλο θέλεις δά?? Ούφ, με σύγχυσες πρωινιάτικα Σαββάτου. Κι εκείνος ο Επαρχος όλο ιδέες είναι και τον τρέχει τον άνθρωπο, αφού δεν μπορεί, δεν τόχει και δεν θέλει. Τί τον ζορίζετε? άλλα τρία χρονάκια μείνανε!! Ντέ και καλά να τον παραιτήσετε πριν την ώρα του?? Ελεος, αδέλφια!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Εν Άνδρω,
Ο Τίτλος του άρθρου σας περιέχει τη λέξη "Σχεδιάζει". Αναρωτιέμαι εάν η χρήση του συγκεκριμένου όρου ήταν δόκιμη......
Απ' ότι κατάλαβα αυτή ήταν κλειστή συνάντηση για να υπάρχουν 20 μόνο προσκλήσεις σε άτομα της επιλογής του Έπαρχου για να αποφασίσουν την τύχη και το μέλλον του τόπου μας.
Μμμμ.... Μπράβο τέλειος τρόπος για να καταστρέψεις κάτι πριν ακόμα το σκεφτείς.
Τι κουβέντα είναι αυτή; Ανεπίσημη συνάντηση; Δηλαδή αυτή η συνάντηση δεν είχε θεσμικό χαρακτήρα;
Πως προσκλήθηκαν αυτά τα 20 άτομα; Τηλεφωνικώς; Ανάρτηση στο Επαρχείο; Μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος;
Ποια τα κριτήρια επιλογής των 20 ατόμων;
Υπήρξε ατζέντα με τα θέματα προς συζήτηση; Ποια θέματα συγκεκριμένα ήταν τελικά αυτά που συζητήθηκαν;
Συζήτησαν χωροταξικά θέματα. Συζήτησαν και για την περιοχή της Υδρούσας και το Ιδιοκτησιακό θέμα;
Προσκλήθηκε κανείς από την Περιοχή της Υδρούσας; Συζήτησαν για την περιουσία μου και δεν ήμουν παρών;
Μήπως κρατήθηκαν πρακτικά;
Συζήτησαν και για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.); Ξέρετε αυτές τις περιοχές που ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις παντού Μαυροπετρίτες, Natura, ενώ σε κάτι άλλες ΧΥΤΥ, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, Αιολικά Πάρκα και πάει λέγοντας;
Αλήθεια ποιος είναι πρόεδρος της Ζ.Ε.Π.;
Είμαι δημότης και απαιτώ ενημέρωση.
Σχεδιασμοί στο καφενείο και συγκέντρωση με κλειστή ομάδα παραπέμπει αλλού....
Τέλος, Κύριε Μπασαντή, αφιερώνω στο κοινό ένα παλαιότερο δημοσίευμά σας το 2009 και μπράβο σας.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται:
https://simatoros.wordpress.com/2009/06/23/%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%B1/
Εκεί υπήρχε και ένα ψήφισμα:
http://bimapolitis.blogspot.gr/
Μήπως θα ήταν Καλή ιδέα θα ήταν να το επαναλάβετε;
Μπράβο σας και πάλι!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ...<<...δήμαρχο(ς) (που ατυχώς ήρθε καθυστερημένος και έφυγε πρώτος) ο οποίος εστιάσε κι αυτός στο να γίνει μια επιτροπή, αλλά εθελοντική γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν...>>:

ΧΩΡΙΣ ΔΕΚΑΡΑ https://youtu.be/hq_vzX1QjkI
35 χρόνια από τότε που γράφτηκε και....... "ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ" δεν γίνεται!!
Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη
Μουσική: Γιάννης Μέτσικας
Πρώτη εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη

Χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου,
πώς θα βάλουμε στεφάνι στον Αϊ Γιάννη.
Χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου,
πώς θα βάλουμε στεφάνι στον Αϊ Γιάννη.

Δύο χρόνια το καημένο με 'χεις αρραβωνιασμένο,
τρίτο δε θ' αντέξω μ' άλλον θα τα μπλέξω.
Δύο χρόνια το καημένο με 'χεις αρραβωνιασμένο,
τρίτο δε θ' αντέξω μ' άλλον θα τα μπλέξω.

Χωρίς δεκάρα τι θα μαγειρεύω Μανωλιό μου,
με αγάπη ποιος περνάει όταν πεινάει.
Χωρίς δεκάρα τι θα μαγειρεύω Μανωλιό μου,
με αγάπη ποιος περνάει όταν πεινάει.

Δύο χρόνια το καημένο με 'χεις αρραβωνιασμένο,
τρίτο δε θ' αντέξω μ' άλλον θα τα μπλέξω.
Δύο χρόνια το καημένο με 'χεις αρραβωνιασμένο,
τρίτο δε θ' αντέξω μ' άλλον θα τα μπλέξω.

This comment was minimized by the moderator on the site

OI ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ;;; ΑΝ ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ;;; ΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ;;; ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ...ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!! Η ΑΝΔΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΩΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΟΥΤΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΘΕΑΤΡΑΚΙΑ...ΞΕΦΤΙΛΑ!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν φωτισθήκαμε και πολύ με την παρουσίαση. Εφ' όσον ο έπαρχος είναι υπεύθυνος για την κινητοποίηση του κόσμου ή μάλλον για την ευαισθητοποίηση του θα πρέπει να βάλει και τα ερωτήματα. Τι είναι χωροταξικός σχεδιασμός, γιατί χρειάζεται, που είμαστε τώρα, που θέλουμε να φθάσουμε, πως θα φθάσουμε, ποιοί πρέπει να εμπλακούνε ως φορείς και ως άτομα, χρονοδιαγράμματα κτλ. Να γίνει ένα προσχέδιο για το τι πρέπει να γίνει, ωστε να αποτελέσει βάση συζήτησης. Έτσι χύμα συσκέψεις δεν θα καταλήξουν πουθενά. Νομίζω.