Επικίνδυνη αδράνεια για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου Άνδρου

 

Ενάμιση χρόνο ΑΠΡΑΞΙΑΣ, χωρίς απάντηση ή κάποια μελέτη για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο. Άλλοι μάλλον θα αποφασίσουν "για εμάς χωρίς εμάς" ... 

Τα πολλά ερωτήματα των αναγνωστών μας για τις ανεμογεννήτριες αυτές τις μέρες, καθώς και μερικά προς τον έπαρχο Άνδρου οδήγησαν στο να ψάξουμε το θέμα. Θέσαμε τα ερωτήματα υπόψη του επάρχου Δημήτρη Λοτσάρη και μας έστειλε την σχετική αλληλογραφία του με τον Δήμο Άνδρου όπου επισημαίνει σε πάρα πολλά σημεία το σοβαρό πρόβλημα της παντελούς έλλειψης κάποιας απόφασης ή κάποιας μελέτης. Κι όμως η σημερινή διοίκηση είχε δεσμευτεί και για τα δύο από τον Νοέμβριο του 2014!!!

Όπως φαίνεται από τα στοιχέια ο φάκελος για τις ανεμογεννήτριες μπαίνει στο τραπέζι τον Οκτώβριο του 2014 μετά από επείγουσα αλληλογραφία Επάρχου και Δήμου Άνδρου. Τον Νοέμβριο του 2014 ο φάκελος έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί απορρίπτεται ομοφώνως η μελέτη για τις ανεμογεννήτριες της Άνδρου του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διοίκηση του Δήμου δεσμεύται πως θα φέρει δική της πρόταση για το θέμα, η οποία θα εντασσόταν στην υπάρχουσα μελέτη ως αντιπρόταση! Ενάμιση χρόνο αργότερα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ!

Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο του 2014 η μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν παραλήφθηκε από την Περιφέρεια γιατί τότε αντέδρασαν ο έπαρχος Άνδρου και ο έπαρχος Πάρου λέγοντας και οι δύο πως δεν είχε γίνει η διαβούλευση όπως ορίζει η σχετική σύμβαση. Ο Δήμος Πάρου έθεσε την μελέτη σε διαβούλευση και την άνοιξη του 2015 απάντησε αρνητικά: η Πάρος δεν αποδέχτηκε ΚΑΜΜΙΑ ανεμογεννήτρια. Κάτι που συμπεριλήφθηκε στην μελέτη. Αντιθέτως η Άνδρος (όπως φαίνεται από την σχετική αλληλογραφία) δεν απάντησε ΠΟΤΕ!!! Έτσι η Άνδρος εξαιρέθηκε από την μελέτη χωρίς καμμία αντιπρόταση ή άρνηση!!!

Ρωτήσαμε και μάθαμε πως η οροσειρά της Κουβάρας έχει εξαιρεθεί αμετάκλητα από κάθε εγκατάσταση ανεμογεννήτριας. Για τον λόγο αυτό απορρίφθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2013 και η αίτηση Κοπελούζου. 

 Ο έπαρχος Άνδρου με έγγραφά του στις 15/4/2015 & 13/5/2015 αρχικά προς τον πρόεδρο του ΔΣ Κυριάκο Θωμά και στη συνέχεια προς τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης (δες τα σχετικά έγγραφα) προειδοποίησε πως η μη απάντηση δεν "είναι η βέλτιστη λύση" γιατί πλέον "βαδίζουμε μόνοι μας αφήνοντας τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς". Δεν εισακούσθηκε και έτσι το νησί πορεύτηκε ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ μέχρι τον Ιούλιο όπου παραλήφθηκε η μελέτη από τηνν Περιφέρεια και εξαιρέθηκε πλήρως η Άνδρος από αυτή.

Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα σχετικής επιστολής (8/9/2015) του επάρχου Άνδρου προς τον δήμαρχο Άνδρου και τους επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην οποία καταλήγει (ολόκληρη η επιστολή παρακάτω):

"....Με βάση την 190/2014 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η ως άνω μελέτη είχε αποσταλεί εκ νέου για γνωμοδότηση στους Δήμους. "Ετσι, ενώ έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για το νησί της Πάρου με αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. Πάρου, η Ανδρος παρά τις τρεις έγγραφες εκκλήσεις μου σχετ. (2),(3) και (4) για νέα γνωμοδότηση με συγκεκριμένη αντιπρόταση στην υφιστάμενη μελέτη, ώστε να μην εξαιρεθεί το νησί μας από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου δεν απέστειλε νέα γνωμοδότηση και έτσι η Ανδρος βάσει της προγενέστερης απορριπτικής απόφασης του Δ.Σ. Άνδρου εξαιρέθηκε από τη μελέτη. Σας αποστέλλω συνημμένα για ενημέρωσή σας την υπ"αριθ. 127/2015/28.7.2015 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ"

 Έκτοτε, όπως φαίνεται, αγνοείται πλήρως η τύχη του θέματος των ανεμογεννητριών στο νησί μας - " Εν Άνδρω".

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα άκρως διαφωτιστικό σάιτ με μαρτυρίες των ίδιων των ΓΕΡΜΑΝΩΝ. Έχει ακούσει κανείς για το Μανιφέστο του Darmstadt.
https://sites.google.com/site/binteostigmagonontmemgaok1/anemogennetries-gia-osous-den-xeroun
Διαβάστε, διαβάστε και όταν ακούσετε κάποιον να σας πείσει για την Πράσινη Ανάπτυξη θα έχετε πολλέ απαντήσεις να δώσετε.
π.χ.
Το «αιολικό πάρκο» μετατρέπει μια περιοχή σε βιομηχανική ζώνη στην οποία σειρές ανεμογεννητριών μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Η τακτική των εταιρειών αιολικής ενέργειας πολλές εκ των οποίων είναι θυγατρικές εταιρειών συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι απλή και αποτελεσματική. Επιλέγουν τις πιο ειδυλλιακές περιοχές φυσικής ομορφιάς με λίγους σχετικά κατοίκους που δεν έχουν τα πολιτικά μέσα ή και την γνώση για να αλλάζουν αποφάσεις που επηρεάζουν καταστροφικά τον τρόπο ζωής τους. Αποκλείουν τις πυκνοκατοικημένες περιοχές γιατί είναι ακριβή η χρήση γης και δεν τους συμφέρει.

Η αιολική ενέργεια είναι ανεπικερδής εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης ενέργειας αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους επένδυσης και συντήρησης των ανεμογεννητριών. Αυτό προκύπτει από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε χώρες πρωτοπόρους στον τομέα αυτό, όπως η Γερμανία. Η εμπειρία της Γερμανίας από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε ευρεία κλίμακα καταγράφεται στο Μανιφέστο του Darmstadt.

Κατανοήτή η άποψη κάποιων που αποσκοπούν να νοικιάσουν κανένα χωραφάκι για ανεμογεννήτριες.
Έλα που δεν θα συμφωνήσουμε οι υπόλοιποι. Μάθετε ότι εάν ονειρεύεστε ότι θα πάρετε ενοίκιο, τότε είστε αλλού.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΟΝ Guest - Γιαούρτια.
Τα γιαούρτια θα περνάς ...μειον 2 λέξεις)...και θα ανοιγουν τα ψυγεία μόνα τους και θα σε κυνηγάνε αν μπει έστω και μια ανεμογεννήτρια στην Υδρούσα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μιά πιό πονηρή ανάγνωση και μακάρι να με διαψεύσετε: Η μελέτη του πανεπιστήμιου έβαζε κάποιους περιορισμούς, έστω κι αν αυτοί ήταν μικροί για κάποιους. Αυτοί οι λίγοι περιορισμοί έβαζαν κόκκινο σε κάποιες περιοχές όπως πχ. Κουβάρα. Οι μεγάλες εταιρείες που ξερογλύφονται για αυτές τις περιοχές τις θέλουν πράσινες, άρα δεν ήθελαν τη συγκεκριμένη μελέτη. Βρέθηκε λοιπόν ο δήμος και τους έκανε το χατήρι. Χωρίς μελέτη δεν υπάρχουν περιορισμοί πλέον. Και αναρωτιέμαι: οι εταιρείες αυτές θα πλήρωναν όσο-όσο για να μείνουν αυτές οι περιοχές ελεύθερες περιορισμών. Οι επιλογές του δήμου έγιναν άραγε με το αζημίωτο???

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΕΕΕΕ ΨΙΤ Γιαούρτια, σε παραπέμπω στο άρθρο με τίτλο "Είναι Ντροπή ή Φόβος" διαβασέ το εκτός κι αν διαβάζεις μόνο Super Kατερίνα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδώ είναι η διαφορά Γιαούρτια.
Η Μ.Α. ασχολείται και με ανεμογεννήτριες, εσείς τι πρόβλημα έχετε; Έχετε συμφέροντα και εκεί και ενοχλήστε;
Εσείς δεν θα έπρεπε να ονομάζεστε Γιαούρτια αλλά ΣΚΑΤΑ και μάλιστα ΞΕΡΑ γιατί η συμμετοχή σας στο νησί αυτό προσφέρει. Ούτε καν για Κοπριά δεν κάνετε.
Παρακαλώ τον κύριο Μπασαντή, να με λογοκρίνει και να λογοκρίνει τα σχόλια που δεν οφελούν τον συγκεκριμένο διάλογο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Σουσούδη, σας υπενθυμίζω ότι Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, εφόσον σε καμμία περίπτωση αυτό δεν επιρεάζει αρνητικά την ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας Θα μπορούσατε να μου πείτε τι απο όλα τα πάραπάνω έχετε ακολουθήσει απο τότε που εκλεχθήκατε? Εσείς κύριε Θωμά, έχοντας μια μεγάλη εμπειρία, τι ακριβώς κάνετε για να τηρηθούν τα παραπάνω??? Αν δεν μπορείτε να τηρήσετε τα παραπάνω τότε οφείλετε να δηλώσετε παραίτηση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιαούρτια στα μούτρα σου ανεγκέφαλε ξενόφερτε γιατί εσύ Ανδριώτης δεν είσαι στα σίγουρα.
Σου έχουνε τάξει πολλά??? Εξω απο το νήσι μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πάλι 100% κάλυψη η Υδρούσα. (διαγράφεται μια λέξη) Κ. Θ. παραιτήσου.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τώρα η Μ. Α. η εμμονική, ασχολείται με τις ανεμογεννήτριες. (διαγράφεται μια φράση)

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα περί ΡΑΕ:

Ο Πίνακας με τις καλύψεις για Αιολικά, είναι ο εξής:

ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ % ΚΑΛΥΨΗ
ΑΝΔΡΟΥ Δ. ΑΝΔΡΟΥ 32,08%
ΑΝΔΡΟΥ Δ. ΚΟΡΘΙΟΥ 42,73%
ΑΝΔΡΟΥ Δ. ΥΔΡΟΥΣΑΣ 100,02%


Δηλαδή με μια Υδρούσα, με 100% Κάλυψη για Αιολικά Πάρκα και με ένα ΧΥΤΥ, θεωρείτε ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί Τουριστικός Προορισμός;

ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Πείτε ότι γνωρίζετε ή ότι λέει η ...καρδιά σας!
Ευχαριστώ!

Περισσότερα