Πέθανε ο γιατρός και πρώην βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Χωματάς

 

 

Ο γιατρός και πρ'ην βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Χωματάς 

Ο γιατρός Γιάννης Χωματάς βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Ο ναξιώτης γιατρός και πολιτικός ‘ηταν πολύ αγαπητός στις Κυκλάδες και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως εκλεγόταν συνεχώς από το 1989 μέχρι το 2007.

Σπουδαίος γιατρός και άνθρωπος γύρισε από την Αμερική γιατί όπως είχε πει ο ίδιος: «Στην Αμερική θα είχα μια λαμπρή καριέρα, εκεί οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ήθελα, όμως, να υπηρετήσω τον τόπο μου». Το 1989 έχοντας μια σημαντική καριέρα ως γιατρός χειρουργός- καθηγητής, την άφησε στη μέση και ασχολήθηκε με την πολιτική, αφ' ενός για να προσφέρει και από αυτόν τον τομέα δράσης.

Για την πολιτική διαδρομή του και την στάση του του Γιάννη Χωματά ας δούμε τι είπαν σε ανύποπτο χρόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης τον έχει αποκαλέσει «διαμάντι της Βουλής των Ελλήνων» και ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτριος Μπάιλας είχε πει το 2010 επί λέξει: «Ως πολιτικός ο κ. Χωματάς υπήρξε πρότυπο, αφού αντιμετώπισε την πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα ή μέσο προβολής. Ξεχνούσε την κομματική του προέλευση και έβλεπε τις Κυκλάδες και τους Κυκλαδίτες χωρίς διαχωρισμούς».

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την προσεχή Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο κοιμητήριο του Ζωγράφου. Η είδηση του θανάτου βύθισε τη Νάξο και το χωριό του Δαμαριώνα σε πένθος. Αλλά και στην Άνδρο προκαλεί θλίψη γιατί ο "γιατρός" ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στο νησί μας όπου και ψηφιζόταν όλα αυτά τα χρόνια που πολιτεύτηκε.

Bιογραφικό

Μετά το Δημοτικό φοιτά στο Γυμνάσιο Τραγαίας Νάξου και στο Α' Πρότυπο Γυμνάσιο αρένων Αθηνών, όπου, ως ο πρώτος μαθητής, ήταν και ο σημαιοφόρος. Στη συνέχεια μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε, υπηρέτησε 27 μήνες στον ελληνικό στρατό, γράφτηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και, αφού συμπλήρωσε τον απαραίτητο αριθμό ρίψεων, έγινε αρχηγός ρίψεων. Η εξέλιξή του στην ιατρική υπήρξε θεαματική. Το 1963 έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Kentacky ΗΠΑ και Colorado υπό τον καθηγητή Σταρζλ, ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως ο πατέρας των μεταμοσχεύσεων και ο οποίος τον επέλεξε μεταξύ 8 συνυποψηφίων και του ανέθεσε την ευθύνη σε μονάδες μεταμοσχεύσεων. Το 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα και με τον καθηγητή Σκαλκέα και την ομάδα του πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από νεκρό δότη.

Το 1974 ανακηρύσσεται υφηγητής της Ιατρικής Σχολής. Παντρεύεται την Ελένη Μαμάη και αποκτά δύο κόρες, τη Φιλιάννα και την Αλεξάνδρα. Με πολλές προσπάθειες και αγώνες ο Γιάννης Χωματάς πετυχαίνει την ίδρυση ανεξάρτητης κλινικής μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και το 1986 του ανατέθηκε επίσημα η Διεύθυνση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου αυτού, όπου, με τη σιγουριά της γνώσης και πίστη στο σκοπό του (και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε), κατάφερε να έχει από τα καλύτερα διεθνώς αποτελέσματα στις μεταμοσχεύσεις των νεφρών. Το 1989 μετά από αίτημα πολλών συμπατριωτών του, πείθεται να πολιτευθεί, με την πεποίθηση ότι από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στο λαό των Κυκλάδων. Το 1992, βουλευτής ών, συμμετείχε στην άσκηση «άλμα για την Μακεδονία» και έπεσε με αλεξίπτωτο στο αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλους βετεράνους Έλληνες και ξένους αλεξιπτωτιστές . Παρέλειψα να αναφέρω ότι στα φοιτητικά του χρόνια τον ενθυμούμαι να πρωτοστατεί με τη γενιά του 114 για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Στοιχεία και Βιογραφικό από την ιστοσελίδα της Νάξου NAXOS Press

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet