Υπουργείο προς Δήμο Άνδρου: "Αν θέλετε χρήματα καταθέστε προτάσεις"

 

Θέλετε λεφτά; Θέλετε έργα; Θέλετε ανάπτυξη; Θέλετε νέες υποδομές και βελτίωση των παλαιών; Καταθέστε άμεσα ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτό αναφέρει στην επιστολή του προς τον Δήμο Άνδρου - και τους υπόλοιπους δήμους των νησιών του Αιγαίου - ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ. Και τους καλεί να ενεργοποιηθούν προκειμένου να πάρουν μερίδιο από την πίτα του ενός δις, ευρώ τα οποία θα διατεθούν για έργα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Το «πάρτι» με τις χρηματοδοτήσεις (για πολλούς είναι μάλλον προεκλογικού χαρακτήρα) έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020 και δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. Στον τελικό κατάλογο θα συμπεριληφθούν οι απόλυτα έτοιμες μελέτες που θα πείθουν το υπουργείο, ότι τα έργα είναι απαραίτητα και αναγκαία.

Στην περίπτωση της Άνδρου η επιλογή είναι  δύσκολη. Λιμενικά έργα, οδικό δίκτυο, αποχετευτικό δίκτυο, έργα ύδρευσης, παρεμβάσεις ανάπλασης, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Το ζητούμενο είναι οι μελέτες. Ο χρόνος μέχρι την υποβολή των προτάσεων είναι περιορισμένος. Γι αυτό χρειάζεται επίπονη και ομαδική δουλειά, για να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για το νησί.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει  λοιπόν, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις περιφέρειες του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου με την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση που εξασφαλίστηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 750 εκατ. ευρώ του 2016, σε 1 δισ. ευρώ για το 2017. Η ενεργοποίησή τους θα ξεκινήσει άμεσα υπό το συντονισμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ως χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους ορίζεται το έτος 2020.

Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών, την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως η αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Με επιστολή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου να συνεργαστούν με το Υπουργείο Οικονομίας και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ.

Η τελική έγκριση των προτάσεων θα γίνει με κύριο γνώμονα το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έργων, ώστε αυτά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.

Κ.Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κουτοπόνηρε για πες μας ένα πρόστιμα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρώτο μην αντιγράφεις δείχνει κακό μαθητη. Δεύτερο 80.000 συν τα σκουπίδια στον δρόμο. Τι έγινε το 2011 και το 2012; Μήπως δεν είχες γεννηθεί;;;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για να κλίση η χωματερή θα πρέπει να έχει βρεθεί χώρος πρώτα πονηρέ !!!!!!!!!!!!!!!
Χρόνια πολλά
SXOLIO
Μπα τα παετάνε και στον δρόμο όπως το 2011 και το 2012 και μας κάνουν να τρέχουμε!!! Τον Μάρτη έχει ΣτΕ και πολύ πριν έχει ελέγχους και ΠΡΟΣΤΙΜΑ... Κουτοπόνηρε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σαν προνοητικός & έγκριτος δημοσιογράφος που είσαστε βάλτε στη λίστα της Άνδρου και ένα ΧΥΤΥ!
Στο χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, υπάρχει μια μικρή δυνατότητα από το 2019 να προλάβει κάτι ο επόμενος δήμαρχος!
Καλές Γιορτές!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετά το 2019. Και βεβαίως δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη από τον σημερινό δήμαρχο και την σημερινή ελάσσονα αντιπολίτευση για το τι θα γίνει το 2017 αν κλείσει η παράνομη χωματερή της Σταυροπέδας....
Καλή χρονιά....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro