Απαντήσεις Επάρχου Άνδρου και Δήμου Άνδρου για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

 

Δύσκολο να ταξιδέψει κανείς από το Γαύριο στην Ερμούπολη για δουλειά με όσα αυτοσχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας τα τελευταία δύο χρόνια (φωτ. Εν Άνδρω).

(Σήμερα το μεσημέρι έστειλε στο site μας απάντηση για το ζήτημα των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων ο Έπαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης εξηγώντας τις θέσεις του και το τι έχει κάνει σχετκά με την βελτίωση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης αναφορικά με την σύνδεση Άνδρου και Σύρου. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα, ο αντιδήμαρχος Δ. Λάσκαρης μας έστειλε έγγραφο του Δήμου Άνδρου σχετικό με τις θέσεις που είχε διατυπώσει ο Δήμος Άνδρου όταν ρωτήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας τον Ιουνιο του 2016. Παραθέτουμε και τις δύο απαντήσεις ώστε οι αναγνώστες μας να ενημερωθούν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους... Εν Άνδρω)

(α) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ 

Άνδρος, 4.3.2017

Θέμα: Απάντηση σε δημοσίευμα του site "Εν Άνδρω" με τίτλο "Ενδοκυκλαδικές φουρτούνες: Η Άνδρος στην απομόνωση..."

Διαβάζοντας το πρωινό δημοσίευμα στο site "εν Άνδρω",  που αναφέρεται στην δίκαιη και υγιή αντίδραση του Επιμελητηρίου και κάποιου Ανδριώτη συμπολίτη μας, στο υπαρκτό πρόβλημα της ανύπαρκτης  ενδοκυκλαδικής σύνδεσης της Άνδρου με τα υπόλοιπα νησιά και δη με την Σύρο, έχω να δηλώσω τα ακόλουθα:

προβληματική σύνδεση της Άνδρου με την Σύρο αλλά και τις υπόλοιπες Κυκλάδες έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό άλλωστε με οδήγησε να παραβρεθώ διαμαρτυρόμενος αλλά και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) που έγινε στην Νάξο στις 30 Μαΐου 2016. Και στην δική μας  περίπτωση όπως και στου Επιμελητηρίου οι προτάσεις μας αγνοήθηκαν παντελώς.

Βλέποντας τα νέα δρομολόγια τα οποία ήταν κατά πολύ χειρότερα από τα προηγούμενα ζήτησα από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό άμεσα συνάντηση. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 15.00 στο Υπουργείο. Τα δύο θέματα συζήτησης με τον Υφυπουργό ήταν:

α) Η άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου στην Βόρεια Άνδρο.

β) Τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Εκεί του ανέδειξα το πρόβλημα που έχει  η Άνδρος λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι "το καράβι που μας συνδέσει με την Σύρο έχει δρομολόγιο όποτε το πετύχουμε”.

Στις προτάσεις που του κατέθεσα ζήτησα τα ακόλουθα:

-  "Να λάβει υπόψη τα προηγούμενα δρομολόγια που ήταν σαφώς καλύτερα και πάνω σ΄αυτά να κάνει βελτιωτικές αλλαγές με τα εξής δεδομένα και στόχους: Αφετηρία και τερματισμός τον ενδοκυκλαδικών δρομολογίων δεν πρέπει να είναι  η Σύρος αλλά τα νησιά όπως η Άνδρος που βρίσκονται στα άκρα του Νομού.

-  Η Σύρος πρέπει να είναι το λιμάνι στο οποίο θα συνδυάζονται οι δύο ενδοκυκλαδικές γραμμές επιτυγχάνοντας του εξής στόχους:

α) Την συγκοινωνιακή σύνδεση των μόνιμων κατοίκων με την πρωτεύουσα αλλά και μεταξύ των νησιών.

β) Την τουριστική ανάπτυξη με την διασύνδεση προορισμών.

γ) Την εμπορική σύνδεση  και διακίνηση των τοπικών προϊόντων που παράγονται στα νησιά."

Ο Υπουργός κατανόησε το πρόβλημα, δεσμεύτηκε ότι θα επεξεργαστεί τα δρομολόγια, ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα στη  νέα προκήρυξη του Νοεμβρίου 2017 και ότι ψάχνει τρόπο και διαδικασίες για την άμεση βελτίωση των υπαρχόντων δρομολογίων.

Στα πλαίσια του χρόνου που μου ζήτησε για να εξετάσει το θέμα, δεν δημοσίευσα τις συγκεκριμένες κινήσεις ευελπιστώντας και ευελπιστώ στην από μεριά του βελτιωτικές κινήσεις.

Με δεδομένη την πλήρη απαξίωση της σύνδεσής μας με την Σύρο ζητώ και δημόσια πια την άμεση παρέμβαση του κ. Υπουργού.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

(β) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Άνδρος, 24/6/2016

Θέμα: Απόψεις επί δρομολογιακών γραμμών Κυκλάδων

Σχετ: Το υπ αριθμ. 2252.3-6/53463/2016 έγγραφό σας,

Σε συνέχεια του ανωτέρου εγγράφου σας σχετικά με τις δυνατότητες βελτίωσης των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων θα θέλαμε να αναφέρουμε:

1. Την επιτακτική ανάγκη για συχνότερη σύνδεση με την Ερμούπολη Σύρου, 3 με 4 φορές εβδομαδιαίως. Στην Σύρο είναι όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του νομού μας και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μια φορά την εβδομάδα απευθείας σύνδεση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δυσχεραίνεται την εξυπηρέτηση των πολιτών μας, ταλαιπωρώντας τους και πολλές φορές υποχρεώνοντας τους σε διανυκτέρευση στα ενδιάμεσα εναλλακτικά λιμάνια (Πειραιά,Τήνο). Επίσης βασική ανάγκη είναι η νοσοκομειακή κάλυψη από το Νοσοκομείο Σύρου, τόσο προληπτικής ιατρικής όσο και επειγόντων περιστατικών που μέχρι στιγμής καλύπτονται εν μέρη από τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ.

2. Την ανάγκη για σύνδεση του νησιού μας και με δεύτερο λιμάνι της Αττικής. Λόγο της ολοένα και μεγαλύτερης φόρτισης του λιμένα Ραφήνας, κρίνεται απαραίτητη η σύνδεση μας και με το Λιμάνι του Λαυρίου, όπου πλέον αποτελεί κόμβο για τις δυτικές Κυκλάδες, καθώς και για την νότια Αττική.

3. Την ανάγκη για σύνδεση με το λιμάνι της Πάρου. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτελεί σταθμό μετεπιβίβασης για τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών και λοιπών Κυκλάδων. Επίσης, το αεροδρόμιό της θα βοηθήσει την μετακίνηση μας προς την υπόλοιπη Στερεά και Νησιωτική Ελλάδα καθώς την τουριστική ανάπτυξη και εξυπηρέτηση του νησιού μας.

Θεωρούμε πως η βελτίωση των υφιστάμενων δρομολογιακών γραμμών είναι μείζον θέμα για τα νησιά μας, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής αλλά και την ασφάλεια των νησιωτών μας. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και ο Δήμος μας παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μπερδεύτηκα καθόλου σύντροφε (του ΠΑΣΟΚ ) το ξέρω ότι έχουμε εκλογές σε δύο χρόνια.
Απλά να σου θυμίσω ότι τις ίδιες προεκλογικές μπαρούφες έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ο νυν Δήμαρχος.
Έτσι ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι της μπαροφολογίας και ο Έπαρχος νομίζοντας ότι θα πιάσει το κόλπο πάλι.
Ξέχασες λίγο

This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο που εκλογές συντρόφισα (του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε σε δύο χρόνια... Μπερδεύτηκες λίγο ε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Προεκλογικές μπαρούφες του κ.Επάρχου

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντή και ο Έπαρχος μόνο λόγια είναι .Πολύ επιφανειακός λίγος άνευ γνώσεων αυτοδιοίκησης άς κάτσει να ψήνει καμμιά μπριζόλα και ας αναλάβουν κάποιοι ικανοί να πάνε την Ανδρο μπροστά .

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα το αεροδρομιο της Μυκονου ειναι 1.5 ωρα μακρυα μας η Παρος τι ασφαλεια και διασυνδεση θα μας προσφερει;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεσμεύτηκε να το δει στην προκύρηξη του Νοεμβρίου 2017; Και αν δεν είναι αυτός υπουργός ή αν δεν είναι ο Σύριζα Κυβέρνηση, τότε τί κάνουμε κύριε Έπαρχε; Δεν γίνεται έτσι διοίκηση, δυστυχώς.