Αλλάζουν πολλά στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων από την Περιφέρεια. Ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίες μέχρι το 2023.

 

Πολλά αναμένεται να αλλάξουν μέχρι το 2023 με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού φορέα του Νοτίου Αιγαίου. Και πολλά περιμένουμε να αλλάξουν και στην Άνδρο που ήδη έχει ανοίξει βηματισμό με τις νέες μελέτες και τα νέα έργα που γίνονται σε όλο το νησί μέσα από την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, τις καλύτερες σχέσεις του Δήμου με την Περιφέρεια και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της κεντρικής διοίκησης.

Ο νέος αναπτυξιακός φορέας που ψηφίστηκε θα αποτελέσει το σημαντικό εργαλείο μέσα από το οποίο η Περιφέρεια και τα νησιά της θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις για το Νότιο Αιγαίο από τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στην Ελλάδα μέχρι τις 31/12/2023 για να ανακάμψει η οικονομία της από την πανδημία.

Στο μετοχικό κεφάλαιο των 3.000.000 ευρώ θα μετέχουν η Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αιγαίου με 51% και με 4 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με 49% του μετοχικού κεφαλαίου και 3 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα καταβάλει 1.530.000,00 εκ. € και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου 1.470.000,00 εκ. €. Έδρα του Οργανισμού είναι ο Δήμος Ρόδου, με υποκατάστημα στον Δήμο Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Το επταμελές Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο ορίστηκε στο σύνολό του ως εξής:

  1. Χατζημάρκος Γεώργιος
  2. Λεονταρίτης Γεώργιος
  3. Μπόνης Νικόλαος
  4. Καμπουρόπουλος Εμμανουήλ,
  5. Κολάης Πανταζής
  6. Χονδρομματίδου Αγγελική
  7. Κουνάκης Παναγιώτης.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου κατά προτεραιότητα θα είναι:

- Τα έργα υποδομής.

- Η ωρίμανση και η υλοποίηση τεχνικών έργων.

- Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα.

- Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

- Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την αξιοποίηση της θαλάσσιας οικονομίας και τη βελτίωση των υποδομών της, καθώς και την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

- Η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένα η ενίσχυση επενδύσεων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως η ανάπτυξη δράσεων αγροτικού τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα η στήριξη και αξιοποίηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η ενίσχυση της προσπάθειας μεταποίησής τους σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα.

- Η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, η χρήση εφαρμογών καινοτομίας και νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης και ψηφιακής σύγκλησης.

- Η επικοινωνία, ενημέρωση και προβολή πληροφοριών, δράσεων και ενεργειών δημοσίου ενδιαφέροντος για την πληροφόρηση του κοινού καθώς και η αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας σχετικά.

Μιλώντας ο για το ζήτημα αυτό ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος είπε πως: «H Περιφέρεια θα βοηθάει τους Δήμους στο τεχνικό τους πρόγραμμα με έργα κρίσιμα και αποτελέσματα μετρήσιμα. Καμία αναπτυξιακή ευκαιρία χαμένη για το Νότιο Αιγαίο. Αυτός που διοικεί οφείλει να γνωρίζει ότι οι ημέρες της ευφορίας είναι άμεσο αποτέλεσμα των δράσεων και αποφάσεων που παίρνουμε στους δύσκολους καιρούς».

Όπως φαίνεται στο χέρι της διοίκησης του Δήμου Άνδρου με την αρμονική συνεργασία που έχει με το Επαρχείο να επιταχύνει τους ήδη έντονους ρυθμούς και να αξιοποιήσει χρήματα ώστε να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής την ερχόμενη τριετία…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ανυπομονω να δω στο προγραμμα τον βιολογικο της Υδρουσας. Ελπιζω να μην απογοητευτω,Καλη δυναμι

This comment was minimized by the moderator on the site

Αθλητικέ τύπε ακούς... Ο Κοντός, ο Χοντρός και ο ζαχαροπλάστης θα σου γίνουν εμονή...
Εσύ μείνε με τον ταρίφα, τον γιδοβοσκό, τον συνταξιούχο πενηντάρι να κάνεις πολιτική...