Ο Τζίμης Πανούσης στην Πανάχραντο...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Θα μπορούσε ο Τζίμης Πανούσης να είναι μέλος της αδελφότητας της Παναχράντου: με βιβλικό μούσι, μαύρη μπλούζα και το σκωπτικό μειδίαμα του... (φωτο "εν Άνδρω")

 "Τελικά μερικά πράγματα συμβαίνουν γιατί ...πρέπει να συμβούν". Αυτό ήταν το τελικό συμπέρασμα του Τζίμη Πανούση στο μεταπασχαλινό γεύμα στην Πανάχραντο. Με την φράση αυτή εξήγησε την δική του καλλιτεχνική διαδρομή, αλλά και την πορεία του Ευδόκιμου στην καλογερική!

Η συζήτηση του Τζίμη με τον Ευδόκιμο, τον Αέτιο και τον Φιλάρετο τα είχε όλα. Ενατένιση στα ανθρώπινα, μνήμες του Τζιμη και του Αέτιου από την ελληνική ροκ σκηνή της δεκαετίας του '90 και την έλευση των Iron Maiden στην Ελλάδα (!) και αναμνήσεις από την αντιδικτατορικη δράση της δεκαετίας του '70 με δύο παλιόφιλους του που τώρα κάνουν πολιτική καριέρα.

Αέτιος και Πανούσης μιλάνε για τα παρελθόντα και για τα μέλλοντα, στη διάρκεια του καφέ... (φωτο - "εν Άνδρω")

Ο Τζίμης είναι ανδριώτης εκ μεταγραφής! Εδώ και πολλά χρόνια έχει σπίτι στις Μένητες. Η Άνδρος είναι ο τόπος που χρόνια τώρα "δραπετεύει" τα καλοκαίρια, το Πάσχα. αλλά και όποτε μπορεί. Πριν 15 χρόνια γνώρισε και αγάπησε το μοναστήρι και τον Ευδόκιμο. Από τότε έγινε τακτικός επισκέπτης του μοναστηριού και φίλος του Ευδόκιμου. Στην πορεία ξαναβρέθηκε με τον Αέτιο και έγινε φίλος με τον Φιλάρετο.

Φυσικά δεν είναι ο πρωτός ούτε ο τελευταίος που έχει αυτή τέτοια προσωπική σχέση με τον Ευδόκιμο. Πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι έχουν ξεχωρίσει την προσωπικότητα του γέροντα. Ίσως γιατί ο Ευδόκιμος έχει κάποια στοιχεία από Μακρυγιάννη: μοναδική αμεσότητα, πηγαία καλοσύνη, έντονη προσωπικότητα και λαϊκή θυμοσοφία. Σπάνια στοιχεία που τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό.

Σε φιλική ατμόσφαιρα γύρω από το μεταπασχαλινότραπέζι ο Τζίμης και η οικογένεια του. Πάντα φιλόξενος ο Ευδόκιμος και πάντα ανοιχτή η πόρτα του μοναστηριού για όλους... (φωτο "εν Άνδρω")

Οι λεπτομέρειες της συζήτησης κατά την διάρκεια του γεύματος πολλές. Δύσκολο να περιγραφούν. Όπως και οι απότομες στροφές των θεμάτων. Το πιο αξιοσημείωτο όταν ο Τζίμης, κάποια στιγμή, σχολιάσε πως στην Άνδρο είναι πάρα πολλοί καλλιτέχνες με ξεχωριστή καριέρα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το νησί. Όμως ποτέ κανείς δεν τους προσέγγισε.

Η χαλαρή συζήτηση πήγαινε προς το τέλος όταν έγινε ένα απροσδόκητο συμβάν. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της μικρής τραπεζαρίας και μπαίνει μια κυρία με τον σύζυγο της. Χαιρετούν την ομήγυρη γελαστοί. Τους αντιχαιρετούν όλοι και η κυρία ασπάζεται το χέρι του Ευδόκιμου, που είναι στην μια κεφαλή του τραπεζιού. Μετά γυρίζει πηγαίνει προς Τζίμη, που είναι στην άλλη κεφαλή. Ο Τζίμης δίνει ευγενικά το χέρι του για χαιρετσιμό. Όμως η κυρία σκύβει και ...το φιλάει! Χαμογελάμε όλοι που πέρασε τον γενειοφόρο Τζίμη για παπά και κάποιος της εξηγεί πως είναι ο κ. Πανούσης! 

O Τζίμης κοιτά  με εκείνο το κρυφό χαμόγελο στη ματιά. Αλλά και ένα μειδίαμα ανάμεσα στα χείλη. Εύκολα τον μπερδεύεις με παπά άμα δεν τον ξέρεις... (φωτο "εν Άνδρω")

Ο Τζίμης σχολιάζει: "προσοχή όχι ο υπουργός!" Και συνεχίζει ατάραχος: "δεν πειράζει, κοντεύω να το συνηθίσω! Με τόσους ρόλους παπάδων που έχω παίξει σχεδόν βρίσκω ...φυσιολογικο να μου φιλάνε το χέρι! Τώρα ετοιμάζομαι για να παίξω και τον ρόλο ενός μοναχού! Άλλωστε είναι αρκετοί αυτοί που με χαιρετούν στον δρόμο νομίζοντας με παπά! Δεν τους απογοητεύω: τους αντιχαιρετώ και συνεχίζω! Αν το σκεφτείς η δουλειά που κάνω μοιάζει με του παπά. Μαζεύω από τον κόσμο αυτά που θέλει να πει, αυτά για τα οποία θέλει να ξεσπάσει. Τον "εξομολογώ" δηλαδή. Και μετά του τα ξαναδίνω πίσω για να γελάσει. Βοηθώ να εκτονωθούν. Άρα είμαι εξομολόγος του κοινού μου"!

Γελάμε όλοι με την "εξομολόγηση" του Τζίμη. Και ο Ευδόκιμος κλείνει την κουβέντα:"άμα έχει αγάπη σε ότι κάνει ο άνθρωπος αρκεί. Η αγάπη τον βοηθά να το κάνει καλά". Κάπως έτσι γελαστά και θυμόσοφα προσπεράσαμε την αμηχανία της κυρίας που πήρε τον Τζίμη για παπά...

 (copyright - εν Άνδρω)

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Dear Ipco Facto, if Panousis was really away from God he would not have been at the monastery... It is amazing... and bravo to the monks who hosted him with love, as Jesus exactly would have done. Jesus came to save the sinners...What about the sinful woman? He even forgave those who put Him on the cross. Do not confuse the human justice with God's justice.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Τζίμης που μας άφησε πρόωρα και ξαφνικά, ήταν ένας Ανδριώτης.
Πολλές φορές στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο είχε μιλήσει για τα θέματα
της Άνδρου, σκουπίδια και άλλα, στον ΑΛΦΑ νομίζω, αν θα μπορούσαν να βρεθούν οι σχετικές
ηχογραφήσεις. Σε κάποιο μάλιστα έλεγε ότι στη Χώρα μπορείς να δεις
παλαιά έργα των οποίων οι επιγραφές γράφουν πχ "Επι Δημαρχίας
Εμπειρίκου, 19ΧΧ" και πρόσθετε "Από τότε και μετά δεν έχει τίποτα άλλο".
Μέσα από την υπερβολή δηλαδή της σάτιρας αναδείκνυε το αδιαμφισβήτητο
γεγονός της μετέπειτα παρακμής !
'Οντως είχε βαθιά σχέση με το μοναστήρι , ενδεχομένως και με το "Θείο"
και σίγουρα δεν πρόλαβε να το πει. Επισκέπτονταν συχνά τη Μονή και
έχω μάθει ότι κάποιες φορές πχ τη Μεγάλη Παρασκευή έψελνε τα Εγκώμια.
Κι εδώ πιθανόν να υπάρχει κάποιο σχετικό βιντεάκι. Οι πατέρες της Μονής
σίγουρα θα μπορούν να επιβεβαιώσουν αν ισχύει αυτό.
Κρίμα διότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στο νησί μας.
Και ας μην ξεχνάμε , μπορεί να ενοχλούν όσοι κάνουν σάτιρα όπως
ο Χάρρυ Κλύν και ο Τζίμης Πανούσης αλλά έτσι ενοχλούσε και ο
Αριστοφάνης , ενδεχομένως να εθεωρείτο περιθωριακός και εκείνος,
αλλά μετά από τόσα χρόνια τα έργα του θεωρούνται σταθμός στην
ιστορία της ανθρώπινης σκέψης.
Λυπάμαι που ούτε τον γνώρισα από κοντά ούτε πήγα σε παράστασή του.
(Στο ραδιόφωνο όμως τον άκουγα φανατικά).
Ας είναι καλά εκεί που πήγε, εκεί που πάνε οι καλοί άνθρωποι και
συλληπητήρια στην οικογένειά του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα Κε Μπασαντή για δημοσίευσε την επιστολή παραίτησης του Τζιμάκου απ την Εθνική Τράπεζα για να καταλάβουν ,όποιοι μπορούν βεβαίως ,ποιος ήταν ο Τζιμάκος .Ψάξε θα την βρεις, τι τσακάλι δημοσιογράφος είσαι, με όσα γράφεις το βιογραφικό σου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Την δημοσιεύσαμε. Ήταν μια εκπληκτική παραίτηση που εγραψε ιστορία στην Τράπεζα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το κείμενο του ipso facto θα έπρεπε να κατέβει για λόγους δεοντολογίας μιας και περιέχει χαρακτηρισμούς ανεπίτρεπτους. Όμως την ώρα που μπηκαμε να το κατεβάσουμε ήδη δύο αναγνωστες είχαν απαντήσει. Ως εκ τούτου για τελευταία φορά αφήσαμε κείμενο με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Λυπούμαστε όμως που ο χριστιανισμός για ορισμένους "πιστούς" του είναι κέλυφος χωρίς περιεχόμενο. Και θυμίζουμε πως "αγάπη είναι ότι έδωσες" (Γ. Σεφέρης) και πως "οι έσχατοι έσονται πρώτοι" (Καινή Διαθήκη).

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΙΛΕ Ipso Facto, ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΠΑΤΕΡ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ, ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ.
ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΘΡΗΣΚΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΤΖΙΜΑΚΟΣ. ΚΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ << ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΞΕΡΩ….>>

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν κατανοεις στο ελάχιστο τον Πανούση, που είναι εντάξει γιατί δεν είναι ευκολο. Το τραγικό είναι πως δεν καταλαβαίνεις ούτε τις αρχές του Χριστιανισμού, παρότι φενεσαι υπέρμαχος του.

This comment was minimized by the moderator on the site

It's downright hypocritical and emetic how Panousis wishes to visit such sacred grounds, taking into serious consideration his circus-freak performances and rants against the Christian church. But that's what happens to those who get old and sick; they then begin to 'love' God.. Each individual has the democratic right to be an atheist or not; however, Panousis is a degenerate wretched sub-creature not due to his atheism but because of his disgusting and severely insulting comments against Christ and the Christian faith. I am not sure if Evdokimos is aware of such invectives hurled against the church, and if he is indeed aware, one may wonder how and why he accepts to dine with this maggot. When a young and erudite individual expresses his/her critical perspective of Christianity, the clergy rushes to condemn this person as an 'atheist', a 'blasphemer', or even an 'anti-Christ' enthusiast. This little rat, nonetheless, has insulted all aspects of the Christian faith (characteristic examples being the ways in which he has humiliated Christ, the Virgin Mary-naming only but a few examples), and yet he is treated as royalty at this historically significant sacred monastery. To reiterate, in a democracy we all-irrespective of gender, age or ethnicity-have the right to freedom of expression. However, this double-standard mentality of accepting those who have vehemently insulted the church against those who with civility and integrity question fundamental aspects of the church, is in one word-unfair. The clerics who dwell in those sacred grounds should focus on providing for the poor and others in need and not open their doors and 'hearts' so irresponsibly to such sordid cesspit excremental rats. These clerics should make better use of the money provided to them by the honest and hard-working tax-paying citizens. Greece and the Christian Faith deserve better people.