Για το Κόρθι ρε γαμώτο…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ο Έντυ και ο Μάριος ποζάροντας, ο ένας εξουθενομένος και ο άλλος γελαστός, σε μια από τις δύσκολες ανηφόρες στον φακό του Δημήτρη Αντωνέλλου

Ήταν λίγο μετά τον αγώνα όταν δύο νέοι με αθλητικά, λάμποντας ολόκληροι, μπήκαν στη Λιθοδομή στο Όρμο, όπου είχαμε στήσει το κέντρο ενημέρωσης των αναγνωστών μας. Από εκεί περιγράψαμε την εκκίνηση, τον τερματισμό και την απονομή του αγώνα. Κι εκεί περιμέναμε και την ενημέρωση από τους ανταποκριτές/συνεργάτες μας στα διάφορα μονοπάτια της Άνδρου. Όπως καθόμαστε βλέπουμε τους δύο νέου να πλησίαζουν στο τραπέζι που καθόταν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. 

Ο πρώην δήμαρχος φορώντας ακόμα το καπέλο του εθελοντή (ήταν στο Επισκοπιό) τους ρώταγε κι αυτοί γελώντας άρχισαν να του διηγούνται την διαδρομή, τις δυσκολίες της, τα ωραία της, αλλά και το ότι κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο «τα έφτυσε» και τότε ο άλλος τον απείλησε πως θα τον έσερνε μέχρι το τέλος γιατί είχαν δώσει το λόγο τους πως θα έτρεχαν και θα τερμάτιζαν. Τα λόγια τους μου έκαναν εντύπωση και τους ρώτησα τι έγινε στον αγώνα. Γύρισαν προς το μέρος μου γελώντας και συστήθηκαν. Ήταν ο Μάριος και ο Έντυ με καταγωγή από την Αλβανία. Ζουν εδώ και πολλά χρόνια στο Κόρθι. Έχουν οικογένειες και δουλειά εδώ. Και μετά ο Μάριος προσθέτει:

Ο Μάριος συνεχίζει ανεβαίνοντας τρέχοντας το μονοπάτι (φωτ. Δ. Αντωνέλλος). 

-    "Μας είπε ο κύριος Γιάννης να τρέξουμε στα 10 χιλ.. Δεν είχαμε ξανατρέξει ποτέ. Πήγαμε να δηλώσουμε, αλλά είδαμε πως στα 22 χιλ. δεν είχε δηλώσει κανένας από το Κόρθι. Μας φάνηκε κακό να γίνεται ένας σημαντικός αγώνας στο χωριό μας και να μην τρέξει κανένας στο μεγάλο γύρο. Γραφτήκαμε εμείς λοιπόν. Μέχρι τότε όλοι μας λέγανε μπράβο. Μετά όλοι μας έλεγαν πως ήταν λάθος και πως δεν θα τα καταφέρναμε. Ο κύριος Γιάννης μας έλεγε να πάμε πίσω στα 10 χιλ. Εμείς όμως είχαμε αποφασίσει να τρέξουμε για να υπάρχει στη μεγάλη διαδρομή και κάποιος από το χωριό μας!!!…"

Τα λόγια τους μου έκαναν εντύπωση και ρώτησα τι συνέβη στην διαδρομή. Ο Μάριος παίρνει φόρα:

-       -   "Να, ο Έντυ κάποια στιγμή «τα έφτυσε». Και να σκεφτείς αυτός δεν καπνίζει, ενώ εγώ καπνίζω. Και του λέω προχώρα γιατί θα σε τερματίσω τραβώντας σε. Κι έτσι ο Έντυ συνέχισε και τερματίσαμε μαζί. Θέλαμε απλά να τερματίσουμε, αν και δεν πήγαμε άσχημα και από θέση. Όμως έπρεπε να τερματίσουμε αφού τρέξαμε για το χωριό μας!!!..."

Με το που σταματά ο Μάριος προσθέτει ο Έντυ:

Και ο Έντυ συνεχίζει κι αυτός την δύσκολη ανηφόρα (φωτ. Δ. Αντωνέλλος).

-        -   "Ξέρεις, αυτό είναι το χωριό μας. Αυτή είναι η εκκλησία μας. Εδώ πάει το παιδί μου σχολείο. Εδώ είναι οι φίλοι μου. Μου φάνηκε άσχημο να έρθουν τόσοι ξένοι να τρέξουν εδώ και από εμάς να μην βρεθεί ένας να τρέξει στην μεγάλη διαδρομή. Δεν είχαμε ξανατρέξει, αλλά τρέξαμε και τερματίσαμε για το χωριό μας!!!…"

Μετά σηκώθηκαν με αποχαιρέτισαν κι έφυγαν. Ο Μάριος κι ο Έντυ, χωρίς να το ξέρουν,  είχαν επαναλάβει, σε παραλλαγή, την διάσημη φράση της Πατουλίδου από την Ολυμπιάδα του 1992. Αν την ήξεραν σίγουρα θα έλεγαν: “για το Κόρθι ρε γαμώτο”!!!…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν βλεπω Σχολια πουθενά για αυτω το χάπενιγκ Η τοσο έξυπνη Αναγνοστε σας Συνχαρητηρια Στο Δημαρχο στο ΕΠΑΡΧΟ και σε όσους πήραν μέρος σε αυτο το πρώτο Αγώνισμα στο ΝΗΣΙ μας που εστο για λίγο ένωσε τους πιο πόλους Αδριοτες (Εκτως ορισμενους )