Η Μονή Παναχράντου στους "Πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη την Μ. Δευτέρα!!

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Μεσημέρι 25ης Μαρτίου. Φτάνω στη Μονή Παναχράντου και πριν κατέβω τις σκάλες ακούω μια φωνή να λέει: "παρακαλώ μην κατεβαίνετε κάνουμε λήψη"! Περιμένω μέχρι να πουν να κατέβω. Κατεβαίνω και πέφτω πάνω στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη. Τον χαιρετώ εγκάρδια. Ο Σταύρος ξαφνιάζεται. Μετά γελά όταν με γνωρίζει. Πριν πούμε τίποτα άλλο ζητώ μια φωτογραφία του με φόντο την είσοδο της Μονής. Χαμογελά. Και βγάζω την πρώτη φωτογραφία.  

Μπαίνουμε στο προαύλιο της Μονής. Είναι μαζί με τον κάμεραμαν της εκπομπής. Ζητώ δεύτερη φωτογραφία λέγοντας του πως θα κάνω θέμα στο Εν Άνδρω. Λέει του κάμεραμαν να κρατά τις μηχανές του και στήνει την σκηνή. Μια φορά τηλεοπτικός δημοσιογράφος πάντα τηλεοπτικός δημοσιογράφος και μια φορά τηλεοπτικός σκηνοθέτης πάντα σκηνοθέτης της κάθε σκηνής. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης - εκτός από πολιτικός αρχηγός στο Ποτάμι που διετέλεσε μια κρίσιμη εποχή - ήταν πάντα "μάστορας" στο είδος του εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαία οι "Πρωταγωνιστές" του εδώ και χρόνια ανάμεσα στις κορυφαίες και πιο καλοδουλεμένες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.  

Μπαίνουμε στο καθιστικό της Μονής. Ο Ευδόκιμος είναι ήδη στο τραπέζι κι ο Αέτιος σερβίρει. Ο Σταύρος, αν και είναι προσκαλεσμένος στου δημοσιογράφου Νότη Παπαδόπουλου στα Λειβάδια, για το καλό θα πάρει έναν μπακαλιάρο, που είναι το φαγητό της μέρας. Ζητώ να συνεχίσουμε την φωτογράφιση λέγοντας τους πως θα κάνω θέμα την παρουσία των "Πρωταγωνιστών" και τα γυρίσματα τους στη Μονή Παναχράντου. Ζητώ μια ομαδική φωτογραφία. Ο Σταύρος καλοδιάθετος κάθεται. Την παίρνω, καθώς ο Θεοδωράκης μιλά με τον Ευδόκιμο και τον δήμαρχο. Ο Αέτιος παρακολουθεί την συζήτηση. Η συζήτηση γύρω από το φαγητό. Ο Ευδόκιμος απορεί με τις γνώσεις του Σταύρου. Ο Σταύρος κι εγώ του εξηγούμε πως ο Θεοδωράκης μια εποχή είχε ένα από τα σπουδαιότερα εστιατόρια των Αθηνών, το Αλάτσι, στην περιοχή του Χίλτον. Μετά μπήκε στην πολιτική και το πούλησε για να βρει χρήματα για το Ποτάμι...

Στη συνέχεια και υπό την σκηνοθεσία του Σταύρου στήνονται όλοι για μια κλασσική αναμνηστική φωτογραφία. Μπροστά το τραπέζι με τους  πεντανόστιμους μπακαλιάρους και η σπουδαία σκορδαλιά του Ευδόκιμου. Η φωτογραφία εκτός από χαρούμενα πρόσωπα έχει και υπέροχη... γεύση! Μια ευχάριστη παρέα σε μια σημαδιακή μέρα: ανήμερα 25η Μαρτίου με την παρέα των "Πρωταγωνιστών" στο πάντα φιλόξενο μοναστήρι!... 

Στη συνέχεια ο Σταύρος ζητά να τον βγάλω μια φωτογραφία με τηn φωτογράφο Ολυμπία Κρασαγάκη που συνεργάζεται στους Πρωταγωνιστές. Με ρωτά αν ξέρω την Ολυμπία Κρασαγάκη. Δεν την ξέρω. Βγάζω την φωτογραφία και μετά ψάχνω στο Google. Λοιπόν η Ολυμπία Κρασαγάκη είναι διάσημη Ελληνίδα φωτογράφος. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά ανά τον κόσμο και έχει φωτογραφίσει τα πιο διάσημα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου! Έχει δουλέψει κοντά σε μεγάλους φωτογράφους και έχει φωτογραφίσει στο Παρίσι, στις Κάνες και τη Βενετία αστέρες του κινηματογράφου όπως τον Robert Redford, τον Jack Nicholson, την Ειρήνη Παππά. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με πολλά γνωστά περιοδικά. Την γνωρίσαμε και την φωτογραφήσαμε χάρη στον Σταύρο Θεοδωράκη στην Μονή Παναχράντου. 

Στη συνέχεια θυμόμαστε με τον Σταύρο την μακρινή συνεργασία μας σε σεμινάρια δημοσιογραφίας που δίδαξα πριν πολλά χρόνια και τον κοινό φίλο μας Ανδρέα Ρουμελιώτη. Του τονίζω την σπουδαία δημοσιογραφική εξέλιξη που είχε από τότε ο νεαρός τότε Σταύρος Θεοδωράκης. Και ο Σταύρος μιλά με εκτίμηση για τα μαθήματα δημοσιογραφίας. Κι εκεί ξαφνικά ζητά να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες: για να θυμόμαστε την μέρα. Δίνει την φωτογραφική μηχανή στην Ολυμπία Κρασαγάκη. Και κάπως έτσι βρεθήκαμε να μάς φωτογραφίζει η Ολυμπία. Καθόλου άσχημα... 

Στη συνέχεια μετά το φαγητό οι δύο χειριστές της κάμερας κατευθύνονται για μερικά γυρίσματα τελευταία πλάνα στο Φωτοδότη όπου και το κοιμητήριο της Μονής Παναχράντου. Οι έμπειροι χειριστές κάνουν μια σειρά λήψεις για τους την εκπομπή σε χώρους ιδιαίτερους με μεγάλη προσοχή και επαγγελματισμό. 

Λήψεις και εικόνες που έχουν προγραμματιστεί νωρίτερα από τον Θεοδωράκη. Μετά θα έρθει αυτός ως έμπειρος σκηνοθέτης να τις χρησιμοποιήσει στην τελική φόρμα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ-ρεπορτάζ που είναι εδώ και πολλά χρόνια οι Πρωταγωνιστές.

 Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως το πρωί της επομένης μέρας, 26η Μαρτίου, καθώς βολτάραμε στο Νειμποριό αναζητήσαμε στο τηλέφωνο τον Σταύρο και την ομάδα του και τους βρήκαμε λίγα βήματα πιο πέρα να πίνουν καφέ στο Del' Arte. Μαζί τους και ο γνωστός δημοσιογράφος Νότης Παπαδόπουλος που έρχεται τακτικά στην Άνδρο, καθώς έχει με τη Ναταλία Χριστοδούλου ένα πολύ ωραίο σπίτι στα Λειβάδια. Τα λέμε λίγο και μα το Νότη και μένουμε στην υπόσχεση να τα πούμε εκτενέστερα προσεχώς. 

 Και τέλος ο Σταύρος ζητά μια τελευταία λήψη από το συνεργείο του: να περπατά στον μώλο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου με φόντο τον πάντα μαγικό φάρο της Άνδρου, τον Τουρλίτη. Φωτογραφίζουμε κι εμείς την τελευταία σκηνή από τα γυρίσματα των Πρωταγωνιστών στην Άνδρο. Και περιμένουμε το ντοκιμαντέρ-ρεπορτάζ του Σταύρου Θεοδωράκη, εκτάκτως την Μεγάλη Δευτέρα στον Alpha στις 22:40. H συνέχεια επί της οθόνης, όπως έγραφαν κάποτε τα προγράμματα των παλιών κινηματογράφων. Ή εν προκειμένω επί της μικρής οθόνης εδώ, για να είμαστε ακριβείς...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet