Όπου και να ταξιδέψω η Άνδρος είναι εκεί…

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

 

LΕIDEN: Πανέμορφη φοιτητούπολη. Κι εκεί υπάρχουν ανδριώτες...

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» έγραψε ο Σεφέρης. Πλέον εμείς μπορούμε να αναφωνήσουμε πως: «όπου και να ταξιδέψουμε η Άνδρος είναι εκεί»!!!

Το τελευταίο παράδειγμα μόλις χτες. Είμαι 11 μέρες στην κόρη μου, που ζει και εργάζεται σε διεθνή οργανισμό στην Χάγη. Με την ευκαιρία της παραμονής επισκέφθηκα και έξι πόλεις της Ολλανδίας. Έλληνες συνάντησα παντού. Φοιτητές, τουρίστες, εργαζόμενους, επιχειρηματίες. Η Μυρτώ μου ανέφερε πως είναι εκεί διάφορες γνωστές της από την Άνδρο: στη Χάγη, στο Λάιντεν... 

Δεν έχω όμως συναντήσει ανδριώτη σε αυτό το ταξίδι. Το σημειώνω στο νου μου. Και ξεκινώ από Χάγη για το αεροδρόμιο. Φτάνω πρώτος και ξεχνιέμαι στην αίθουσα αναμονής της πύλης εξόδου βλέποντας μια ταινία στο κινητό. Φτάνει η ώρα της αναχώρησης και τότε παίρνω είδηση πως είμαι ο προτελευταίος για επιβίβαση!!!

Ο καπετάνιος Άδωνις Ζαννάκης, από το Νειμποριό, στην πτήση της KLM από Άμστερνταμ για Αθήνα. 

Μπαίνω λίγο αλαφιασμένος στο αεροπλάνο. Και προχωρώ διαβάζοντας αριθμούς στα αριστερά του σκάφους, όπου και είναι η θέση μου. Στη αριστερά και η θέση 7Ε. Εκεί ένας μελαχρινός νεαρός με κοιτά καθώς κοιτώ το νούμερο της θέσης και χαμογελά. Του χαμογελώ ευγενικά, απορημένος. Πριν προλάβω να πω κάτι με ρωτά: «Είστε ο κ. Μπασαντής;». «Μάλιστα», απαντώ. «Σας ξέρω από το Εν Άνδρω», συνεχίζει. Κάγκελο εγώ. «Σας διαβάζω τακτικά, είμαι από την Άνδρο και δουλεύω καπετάνιος σε τάνκερ. Επιστρέφω Ελλάδα από Περού», καταλήγει. Έχω μπλοκάρει τον διάδρομο. Προχωρώ λέγοντας: «θα τα πούμε στην πτήση»…

Πράγματι τη μια φορά πήγα εγώ στη θέση του και την άλλη ήρθε αυτός στη δική μου. Τα είπαμε. Ήταν ο Άδωνις Ζαννάκης, από το Νειμποριό. Πρώτος καπετάνιος σε τάνκερ στην Andriaki Shipping. Επέστρεφε γιατί τον Μάρτη γεννά η γυναίκα του και θέλει να είναι κοντά της. Μάς γνώρισε από το σάιτ, που του κρατά συντροφιά τους μήνες που ταξιδεύει. Όπως και σε τόσους άλλους ανδριώτες στο εξωτερικό.

Μάς διαβάζουν μερικές φορές στα πέρατα του κόσμου. Ο Άδωνις μας διάβαζε στο πλοίο, στον Ειρηνικό. Μας διάβαζε και στο Περού όπου ξεμπάρκαρε. Πήρε από τη Λίμα το αεροπλάνο για Άμστερνταμ. Και στην πτήση από Άμστερνταμ για Αθήνα έπεσε πάνω μας. Τι σύμπτωση κι αυτή…

ΜΟΥΣΕΙΟ ESCHER ΧΑΓΗ: Καθρεφτισμοί του Εν Άνδρω και της Άνδρου στον κόσμο...

Δεν έχουμε παράπονο πάντως. Από συμπτώσεις με Ανδριώτες πάμε καλά. Και μέσα και έξω. Τα παραδείγματα δεκάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για παράδειγμα έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αναγνώστριες και αναγνώστες από Καρδίτσα (!!!), Καρύταινα (!!!), Πάρο (!), Κάρυστο (!), Τήνο (!), Σύρο (!), Κρήτη (!!!), αλλά και από Βρυξέλες (!!!), Στουτγάρδη (!!!), Ρώμη (!!!) Κοπεγχάγη (!!!), Λονδίνο (!!), Εδιμβούργο (!!!), ακόμα και… Μπανγκόκ!!!

Αλλά κι εμείς με σειρά μας κρατάμε επαφές. Έτσι με την ευκαιρία του ταξιδιού στην Ολλανδία επικοινωνήσαμε με τον Σπύρο Κατσικίδη, που είχαμε συναντήσει  στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο. Είμαστε στην Μπρέντα. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Βέλγιο κι είπαμε να τα πούμε. Μας πληροφόρησε πως το ταξιδιωτικό μας από Βρυξέλες - με εκτενή αναφορά στη γκαλερί του ανδριώτη Λεφάκη - αναδημοσιεύτηκε στη σελίδα της γκαλερί. Μιλήσαμε και με τον Σταμάτη Τηνιακό στο Εδιμβούργο,. Είχαμε περάσει προσκεκλημένοι του στην πόλη και στην Σκωτία 11 μέρες Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

Γι΄ αυτό σάς λέμε πως «όπου και να ταξιδέψουμε η Άνδρος είναι εκεί»!!!…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet