• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Καταργείται η δεύτερη Κυριακή. Ψηφίζουμε δύο συνδυασμούς την πρώτη Κυριακή. Επί τάπητος η ηλεκτρονική ψήφος. Τέρμα οι μεταφερόμενοι εκλογείς!

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημοσίευση: 30/07/2025 Σχόλιο: 1

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σαρωτικές τροποποιήσεις σε όλο το θεσμικό πλαίσιο εκλογής, διακυβέρνησης και λειτουργίας των δήμων και περιφερειών αναμένεται να προωθήσει ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος το προσεχές φθινόπωρο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου Κώδικα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι βασικότερες αλλαγές επιφέρουν ριζική αναθεώρηση στον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του 2028, καθώς προβλέπουν ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών σε μία Κυριακή, με κατάργηση του β’ γύρου και ενεργοποίηση της εναλλακτικής ψήφου.

Πώς θα λειτουργεί 

Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές που παρουσίασε ο κ. Λιβάνιος στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, οι αυτοδιοικητικές εκλογές στους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας θα διεξάγονται σταθερά ανά 5ετία, σε έναν γύρο, την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι ψηφοφόροι θα βάζουν σταυρό προτίμησης στον συνδυασμό, στον δήμαρχο ή στον περιφερειάρχη και αντιστοίχως τους συμβούλους, όπως ακριβώς τους επέλεγαν έως σήμερα. Στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου, ωστόσο, θα παρατίθενται οι υπόλοιποι συνδυασμοί κατά σειρά ανακήρυξης, έτσι ώστε ο εκλογέας, εφόσον το επιθυμεί, να δίνει εναλλακτική – συμπληρωματική ψήφο.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης η καταμέτρηση θα διεξάγεται με τον τρόπο που έγινε και στις εκλογές του 2023. Αν ο πρώτος σε σταυρούς συνδυασμός ξεπεράσει το 42%, τότε εκλέγεται άμεσα δήμαρχος – περιφερειάρχης συγκεντρώνοντας τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών. Σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη η εναλλακτική ψήφος. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή κανένας συνδυασμός δεν περάσει τον πήχη του 42%, τότε ενεργοποιείται άμεσα η β’ φάση της καταμέτρησης.

Στη δεύτερη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι συνδυασμοί -αυτοί δηλαδή που με το παλιό σύστημα θα περνούσαν στη δεύτερη Κυριακή- και στους σταυρούς που ήδη έχουν συγκεντρώσει θα προστίθενται οι εναλλακτικές ψήφοι που πιθανόν έχουν πάρει από ψηφοφόρους που ως πρώτη επιλογή σταύρωσαν συνδυασμούς που δεν προκρίθηκαν στη β’ φάση. Νικητής θα είναι ο συνδυασμός που και στις δύο εκλογικές φάσεις πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Το παράδειγμα 

Για παράδειγμα έστω ότι Α συνδυασμός έλαβε 40%, ο Β 36%, ενώ οι υπόλοιποι συνδυασμοί συγκέντρωσαν αθροιστικά 24%.

Ας υποτεθεί ότι από το 24% των λοιπών, το 5% έδωσε εναλλακτική ψήφο στον Α συνδυασμό, το 10% στον Β, ενώ το υπόλοιπο 10% δεν επέλεξε κανέναν. Το τελικό άθροισμα δίνει στον Α ποσοστό 45% και ανακηρύσσει νικητή τον Β με 46%. Οπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, το νέο σύστημα εκλογής υπηρετεί τις αρχές της αυξημένης δημοκρατικής νομιμοποίησης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει διοικητικά-δημοσιονομικά βάρη, αλλά και την αυξημένη αποχή που προκαλούσε η διπλή αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τη δεύτερη Κυριακή επιστρέφουν στην κάλπη σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Αθηναίων στον β’ γύρο των αναμετρήσεων του 2023 ψήφισε μόλις το 26,7%, στη Θεσσαλονίκη το 32,5% και στην Πάτρα το 44,5%.

Πέραν αυτών, η προσέλευση και συμμετοχή των ετεροδημοτών καθίσταται σχεδόν αδύνατη όταν έχουν να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μεταφέρεται τεράστιο διοικητικό βάρος στις αυτοδιοικητικές υπηρεσίες και τους υπαλλήλους των δικαστηρίων.

Πέραν αυτών, η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει την παροχή ενός ακόμα εργαλείου για τη διευκόλυνση των εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024, ο κ. Λιβάνιος επεξεργάζεται την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όποιον εκλογέα το επιθυμεί, διατηρώντας παράλληλα την κλασική ψηφοφορία με φυσική παρουσία.

Κανόνες διαφάνειας

Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του νέου Κώδικα, το υπουργείο στοχεύει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης συνδυασμών και υποψηφίων, εξαρτώντας το ύψος του σχετικού παραβόλου από τον πληθυσμό κάθε ΟΤΑ και όχι από τον αριθμό των υποψηφίων.

Παράλληλα, όμως, καθιερώνει αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και μηχανισμούς παρακολούθησης των προεκλογικών δαπανών και των τηλεοπτικών εμφανίσεων των υποψηφίων. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα ανάδειξης συγκεκριμένου αριθμού δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων χωρίς σταυρό. Ο θεσμός προσομοιάζει με τους βουλευτές Επικρατείας και στοχεύει στην προσέλκυση ικανών επιστημόνων και υποψηφίων εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

Στις σκέψεις του υπουργείου είναι και η καθιέρωση ποσόστωσης για τη συμμετοχή περισσότερων υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών, αλλά και η κατάργηση της δυνατότητας απόσπασης αιρετών δημοσίων υπαλλήλων λόγω εκλογής. «Η εκλογή αποτελεί στάση προσφοράς στα κοινά και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται ως όχημα αποσπάσεων, αποδυναμώνοντας υπέρμετρα τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων:

■ Υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο δημοτικό – περιφερειακό συμβούλιο.
■ Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα αρμοδιότητας των δήμων.
■ Σύσταση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα σε δήμους άνω των 200.000 κατοίκων.
■ Επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων για έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών.
■ Διατήρηση του δημοτικού τέλους για την κάλυψη ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιέρωση Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΤΑ), με την ενσωμάτωση σε αυτό του δημοτικού φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Το ΤΤΑ θα καθορίζεται ελεύθερα από τους δήμους και θα αξιοποιείται για την κάλυψη πάσης φύσης δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
■ Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλματα άνω των 15.000 ευρώ.

 

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η πατος λέει:
    30/07/2025 στις 11:38

    μεταφραση : το πανηγυρι της νοθειας και της ψηφοκλοπης

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • Που πάει οικιστικά και αναπτυξιακά η Άνδρος
  • ΜΠΑΤΣΙ: Συγκέντρωση την Τετάρτη 28/1 για τα νέα όρια του οικισμού
  • ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ…
  • ΑΝΔΡΟΣ: Τα κύματα έπνιξαν το Ναυτικό Όμιλο!!!
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Πρόσφατα Άρθρα

  • Που πάει οικιστικά και αναπτυξιακά η Άνδρος28/01/2026
  • ΜΠΑΤΣΙ: Συγκέντρωση την Τετάρτη 28/1 για τα νέα όρια του οικισμού26/01/2026
  • ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ…26/01/2026
  • ΑΝΔΡΟΣ: Τα κύματα έπνιξαν το Ναυτικό Όμιλο!!!26/01/2026
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ26/01/2026

Ναυτικές Ιστορίες

  • ΘΕΟΜΗΤΩΡ: Τέσσερις μέρες… βούλιαζε!…19/02/2022
  • ANDROS PATRIA: Ένα ναυάγιο… που δεν έγινε ποτέ !!!11/02/2022
  • Γιορτή στη διώρυγα του Παναμά!…10/02/2022
  • Το ναυάγιο του «Antiparos» στον Βόρειο Ειρηνικό…05/02/2022
  • Στην άγρια θάλασσα του Βόρειου Ατλαντικού…02/02/2022

Πρόσφατα Σχόλια

  1. Κώστας στο Είναι η κυβέρνηση κλαμπ εξυπηρέτησης των μελών της;
  2. Κώστας στο ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 2000 ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. ΔΥΟ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΣ ΑΝΔΡΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…
  3. anonimos στο Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο;
  4. no name στο ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 2000 ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. ΔΥΟ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΣ ΑΝΔΡΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…
  5. psekas στο ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 2000 ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. ΔΥΟ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΣ ΑΝΔΡΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…

Βίντεο

  • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
  • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
  • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
  • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
  • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

Ακολουθήστε μας

  • Facebook
  • Twitter

Κατηγορίες Άρθρων

  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
  • ΑΡΘΡΑ (84)
  • ΘΕΜΑΤΑ (8)
  • ΙΣΤΟΡΙΑ (332)
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.698)
  • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.468)
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (756)
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.704)
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.078)
  • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
  • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (350)

Εν Άνδρω

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

 
   enandro.gr@gmail.com

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
  • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
© Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb
Accessibility Adjustments

Powered by OneTap

How long do you want to hide the toolbar?
Hide Toolbar Duration
Select your accessibility profile
Vision Impaired Mode
Enhances website's visuals
Seizure Safe Profile
Clear flashes & reduces color
ADHD Friendly Mode
Focused browsing, distraction-free
Blindness Mode
Reduces distractions, improves focus
Epilepsy Safe Mode
Dims colors and stops blinking
Content Modules
Font Size

Default

Line Height

Default

Color Modules
Orientation Modules