• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Κάτι κινείται για το Ξενία της Άνδρου!!!

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημοσίευση: 21/08/2025 Σχόλιο: 1

Του Γιώργου Λιάλιου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σε συμφωνία για την παραχώρηση του Ξενία Ανδρου φαίνεται να καταλήγουν η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ο Δήμος Ανδρου. Η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες. Εφόσον η συμφωνία επιτευχθεί, η πρώτη κίνηση του δήμου θα είναι ο στατικός έλεγχος του κτιρίου, που είχε κηρυχθεί διατηρητέο το 2011, ώστε να διευκρινιστεί αν μπορεί να διασωθεί ή επιβάλλεται να κατεδαφιστεί.

Η ΕΤΑΔ, ως ιδιοκτήτρια του Ξενία Ανδρου, έχει προσπαθήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια να μισθώσει το κτίριο σε ιδιώτη, την τελευταία φορά μειώνοντας το τίμημα, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί και το κόστος αποκατάστασής του. Όμως, η κατάσταση του κτιρίου είναι τόσο κακή και τα προβλήματα τέτοια, που οι σχετικοί διαγωνισμοί κατέληξαν άγονοι. Ως αποτέλεσμα, το Ξενία της Άνδρου, που έκλεισε το 1999, παραμένει κουφάρι, έχοντας βανδαλιστεί συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια και με τη φθορά του χρόνου να είναι πλέον πολύ έντονη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω από το κτίριο έχει εδώ και χρόνια τοποθετηθεί περίφραξη, καθώς πέφτουν κομμάτια από τα μπαλκόνια. Με αυτά τα δεδομένα, είναι κατ’ αρχάς αισιόδοξο ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στον Δήμο Άνδρου και την ΕΤΑΔ δείχνουν να αποδίδουν. Σύμφωνα με πηγές της ΕΤΑΔ, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στους βασικούς όρους για την παραχώρηση του κτιρίου στον δήμο έναντι συμβολικού μισθώματος. Προκειμένου να προχωρήσει, η συμφωνία πρέπει να τεθεί υπόψη του δημοτικού συμβουλίου και να εγκριθεί.

Η πρώτη κίνηση

Ο Δήμος Άνδρου από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη κίνηση σχετικά με την αξιοποίηση του Ξενία θα είναι να αναθέσει σε ειδικούς τον στατικό έλεγχο του κτιρίου, καθώς η τύχη του χώρου θα είναι διαφορετική αν η κατεδάφιση είναι επιβεβλημένη. Να σημειωθεί ότι το Ξενία της Άνδρου έχει κηρυχθεί το 2011 διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού ως «δείγμα κτιρίου ειδικής χρήσης, αντιπροσωπευτικό της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’50». Η νομοθεσία επιτρέπει την κατεδάφιση ενός διατηρητέου, αν έχει χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο ή έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

«Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίησή του», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Σουσούδης. «Αν οι ειδικοί καταλήξουν ότι το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί, τότε μια ιδέα είναι να δημιουργήσουμε στη θέση του έναν χώρο στάθμευσης και ένα πάρκο, που να έχει αναφορά στον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και το έργο του. Αν διασώζεται, τότε η πρώτη μας σκέψη είναι να αποκατασταθεί ώστε να αξιοποιηθεί ως τουριστικό κατάλυμα, λ.χ. ένα υψηλής ποιότητας boutique hotel, μέσω της μίσθωσής του σε ιδιώτη. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε θα δρομολογήσουμε την αποκατάστασή του με δικά μας μέσα, ώστε να μετατραπεί σε ναυτική ακαδημία ή έναν πολιτιστικό χώρο που ταυτόχρονα θα φιλοξενεί και κάποιες υπηρεσίες του δήμου, ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό είναι να έρθει το Ξενία στα χέρια μας, κάτι που αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας».

Η ιστορία του κτιρίου

To Ξενία Άνδρου «Τρίτων», όπως είναι το όνομα που του δόθηκε, χτίστηκε το 1958 και είναι το πρώτο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη στον ΕΟΤ. Βρίσκεται σε οικόπεδο 2,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πλακούρα της Χώρας, έχει εμβαδόν 3.201 τ.μ. και είχε δυναμικότητα 44 κλινών (26 δωμάτια).

Το Ξενία Άνδρου είναι ένα από τα 29 που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ: μισθωμένα είναι τα Ξενία Καστοριάς, Αράχωβας, Αρχαίας Ολυμπίας (Ξένιος Ζευς), Ναυπλίου, Σουνίου (Cape Sounio), Λαγονησίου, Εδεσσας, Σερρών (Χίλια Δέντρα), Πορταριάς και Χίου (Bella Vista). Προς υπογραφή για μίσθωση βρίσκονται τα Ξενία Ουρανούπολης, Καστανιάς, Καρτερού Ηρακλείου, Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Ξάνθης και της Άνδρου.

Ακόμη οκτώ Ξενία είναι «ελεύθερα», καθώς δεν έχει βρεθεί μισθωτής. Πρόκειται για τα Ξενία Δράμας, Κοζάνης, Βυτίνας, Κομοτηνής, Δελφών, Επιδαύρου, Καλεντζίου (Ξενώνας Ερύμανθος) και Λιμένα Θάσου. Τέλος, τα Ξενία Ηγουμενίτσας και Μυτιλήνης έχουν παραχωρηθεί στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αιγαίου αντιστοίχως.

 

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η Τάσος Κ λέει:
    21/08/2025 στις 10:41

    Πάρκιγκ το Ξενία; Είναι να μην έχεις όραμα για τον τόπο…..

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πρώτη η Ευρώπη, μειώσεις και αυξήσεις στην Ελλάδα, τι «ψηφίζουν» οι τουρίστες
  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • Νυχτερινή διακομιδή τραυματία με σκάφος του Λιμενικού
  • ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τι αλλάζουν στις Ζώνες Προστασίας του Νοτίου Αιγαίου. Τι προβλέπεται για την Άνδρο.
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τι αλλάζει στις ταξιδιωτικές συνήθειες

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πρώτη η Ευρώπη, μειώσεις και αυξήσεις στην Ελλάδα, τι «ψηφίζουν» οι τουρίστες27/04/2026
  • Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ και το αέναο ταξίδι της ζωής μέσα στο χρόνο…26/04/2026
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τι αλλάζει στις ταξιδιωτικές συνήθειες26/04/2026
  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ26/04/2026
  • Νυχτερινή διακομιδή τραυματία με σκάφος του Λιμενικού25/04/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. anonimos στο Νυχτερινή διακομιδή τραυματία με σκάφος του Λιμενικού
    2. Κοσμετάτος στο ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
    3. ΤΑΣΟΣ στο ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥ: Σε «ειδικό συνεργάτη, τιμητή και εκτιμητη συμπεριφορών και προσωρινώς διαμένοντα παρατηρητή ζωής», στην Άνδρο
    4. Ιωάννης Φακής στο Νυχτερινή διακομιδή τραυματία με σκάφος του Λιμενικού
    5. The Nail στο Νυχτερινή διακομιδή τραυματία με σκάφος του Λιμενικού

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (240)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (342)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.762)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.527)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (782)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.751)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.088)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (356)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb