Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος έσπασε τα ρεκόρ όλων των εποχών με deal 16 εκατ. δολαρίων

Επαμεινώνδας Εμπειρίκος
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ MONONEWS – ΣΑΒΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κυκλοφόρησε στα ναυτιλιακά γραφεία η είδηση ότι ένα τάνκερ έκλεισε ημερήσιο ναύλο στα ιστορικά επίπεδα των 693.803 δολαρίων για ένα ταξίδι 23 ημερών. Ναυλώτρια η εταιρεία των Ινδιών, Baharat Petroleum Corp. Το πλοίο που ναυλώθηκε ήταν το Kalamos, το οποίο ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρεία Aeolos Management. Το deal από το ναυλοσύμφωνο θα υπερβεί τα 16 εκατομμύρια δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ το είχε επιτύχει, την αμέσως προηγούμενη ημέρα, η εταιρεία του Ανδρέα Μαρτίνου, Minerva Gas, με το πλοίο της Pantanassa, χωρητικότητας 317.000 dwt, ναυπήγησης 2011, με ναύλο 429.000 δολαρίων την ημέρα, που αθροιστικά διαμορφωνόταν στα 26 εκατομμύρια δολάρια.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία – ρεκόρ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυλομεσιτών Ελλάδος (Hellenic Shipbrokers Association), Γιάννης Ν. Κοτζιάς, επισήμανε ότι “στις 27 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες, οι ναύλοι στα πλοία VLCC ήταν γύρω στις 168.000 δολάρια την ημέρα και όλοι έλεγαν ότι είναι ψηλά οι ναύλοι, την επόμενη ημέρα ξεπέρασαν τις 200.000 δολάρια, φτάσαμε στην τρίτη ημέρα τις 400.000 δολάρια και χθες πήγαμε στις 700.000 δολάρια.
Αυτό γίνεται γιατί τα Διυλιστήρια και οι ναυλωτές πληρώνουν όσο-όσο, είτε για να αδειάσουν τα τέρμιναλ είτε έχουν άμεση ανάγκη το φορτίο, εξαιτίας των εξαιρετικών αναγκών που δημιουργούνται και των υποχρεώσεων τους. Ωστόσο, ο ναύλος είναι μικρός σε σχέση με την αξία του φορτίου που προσεγγίζει τα 160 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι μεταφέρουν 3 εκατομμύρια τόνους φορτίο. Είναι επίσης επιβαρυμένος από το αυξημένο ασφάλιστρο και τις ενισχυμένες αποδοχές των πληρωμάτων. Να ευχόμαστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στις οποίες εμπλέκονται συνολικά δεκατέσσερις χώρες”.
Η εταιρεία του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία Aeolos Management του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου διαθέτει τέσσερα πλοία. Αναλυτικότερα, ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από τα δεξαμενόπλοια:
«Κάλαμος», χωρητικότητας 299.9996 dwt.
«Δήλος», χωρητικότητας 299.996 dwt.
«Σέριφος», χωρητικότητας 259.610 dwt.
«Σκόπελος», χωρητικότητας 297.580 dwt.
Αλλά, ας δούμε ποιος είναι ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Εμπειρίκος και μητέρα του η Σοφία Δούμα. Νυμφεύθηκε την Άντζελα ( Αγγελική) Πίττα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Τον Γιώργο και τον Νικόλαο. Σπούδασε στο Phillips Exeter Academy και στο MIT. Το έτος 1969 άρχισε να συμμετέχει στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και σύντομα ανέλαβε την ευθύνη της διεύθυνσης και της διαχείρισης των πλοίων της εταιρείας.
Η έντονη προσωπικότητα του και το ενδιαφέρον του για τα κοινά του εφοπλισμού, τον οδήγησαν αρχικά στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και το έτος 1999, ανέλαβε πρόεδρος στην Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου. Στο Greek Shipping Cooperation Committee, παρέμεινε στην προεδρία για έντεκα χρόνια και το 2010 αποφάσισε να αποσυρθεί και να δώσει χώρο και λόγο σε νεώτερους εφοπλιστές του Λονδίνου.
Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος δεν είναι μόνο ένας παραδοσιακός εφοπλιστής, αλλά ένας από τους τελευταίους μεγάλους θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας στο Λονδίνο και γενικότερα του ελληνικού εφοπλισμού. Η δράση του στο Greek Shipping Co-operation Committee (GSCC) σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Η ναυτιλιακή ιστορία της οικογένειας Εμπειρίκου έχει τις ρίζες της στο νησί της Άνδρου Άνδρο και έχει μακρά ιστορία στη ναυτιλία.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Aeolos Management S.A. είναι μια ιστορική ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η οποία ανήκει στην οικογένεια Εμπειρίκου, μια από τις παλαιότερες και πιο σεβάσμιες οικογένειες της ναυτιλίας με καταγωγή από την Άνδρο. Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, όπως και η εταιρεία του διατηρεί ένα αξιοπρεπές χαμηλό προφίλ, αλλά παραμένει ένας στρατηγικός, διορατικός και ευφυής εφοπλιστής στην αγορά των δεξαμενόπλοιων.
Η Aeolos Management φημίζεται για τη συντηρητική αλλά εξαιρετικά κερδοφόρα τακτική της. Τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε πωλήσεις παλαιότερων πλοίων, όπως τα VLCCs Kassos I, Poros και Sifnos, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τις υπεραξίες των μεταχειρισμένων πλοίων.