H ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ «ΒΡΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ» !!!

Ραφήνα: πλοίο αγκυροβολημένο αρόδο για διανυκτέρευση το βράδυ της 24ης Ιουνίου. Τι θα γίνει όταν αρχίσουν τα καλοκαιρινά μελτέμια ένας θεός ξέρει…
(Στου κουφού υπουργού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Τι κι αν γράφουν τα ΜΜΕ, τι κι αν διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής, τι κι αν διαμαρτύρονται οι ναυτικοί και οι ενώσεις τους, τι κι αν εξήγγειλαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι ναυτικοί την Παρασκευή 26 Ιουνίου για την απαράδεκτη κατάσταση και τους κινδύνους του λιμανιού από την συγκέντρωση υπεράριθμων δρομολογίων και πλοίων στην Ραφήνα, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας (και η κυβέρνηση που τον μισθοδοτεί) αγρόν αγοράζουν. Περιμένουν ατάραχοι. Προφανώς σε κάποιο μεγάλο ατύχημα είναι έτοιμοι από καιρό να κατηγορήσουν λιμενάρχες, πλοιάρχους, καβοδέτες και ότι άλλο φανταστούν. Τα Τέμπη δυστυχώς δεν δίδαξαν ΤΙΠΟΤΑ στον υπουργό και στην κυβέρνηση. Πλέον ξεσηκώθηκαν, μετά τους ναύτες και τους μηχανικούς, και οι πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού και απέστειλαν επισήμως επιστολή στον υπουργό και στο υπουργεί του. Ακολουθεί το ρεπορτάζ από το MONONEWS.GR – ΕΝ ΑΝΔΡΩ.)

ΜΟΝΟNEWS.GR – ANΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Με επιστολή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Παναγιώτης Γιγής, προς τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, επισημαίνει την ανεπάρκεια θέσεων ελλιμενισμού για τα ακτοπλοϊκά πλοία.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, τονίζει ότι η «Ένωσή μας ενημερώνεται από πρώτο χέρι από τους συναδέλφους Πλοιάρχους της Ακτοπλοΐας για τα προβλήματα που διαπιστώνουν στα διάφορα λιμάνια τα οποία προσεγγίζουν τα πλοία στα οποία υπηρετούν» και προσθέτει:
«Στο πλαίσιο αυτό, μας γνωστοποιήθηκε από συναδέλφους που υπηρετούν σε πλοία με λιμένα αφετηρίας τη Ραφήνα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί ζητήματα ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσαν για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της ανεπάρκειας του διαθέσιμου χώρου πρόσδεσης των πλοίων που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Ραφήνας ως αφετηρία των δρομολογίων τους. Όπως μας επισημάνθηκε, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται με ασφάλεια η πρόσδεση όλων των πλοίων που προσεγγίζουν το συγκεκριμένο λιμάνι. Η ανεπάρκεια χώρου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων κατά τους χειρισμούς των πλοίων, όπως ενδεικτικά εμπλοκές αγκυρών μεταξύ πλοίων ή με προπέλες, εξαιτίας του συνωστισμού σε συνδυασμό με τους ισχυρούς έως και θυελλώδεις ανέμους που επικρατούν σχεδόν καθημερινά στην περιοχή».
Επίσης, ο Παναγιώτης Γιγής, επισημαίνει ότι «πέραν των ανωτέρω, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν δυσχέρειες ή και σοβαρές επιπλοκές ως προς την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών και οχημάτων, λαμβανομένου υπόψη τόσο του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται στο λιμάνι της Ραφήνας όσο και της δυσκολίας έγκαιρης προσέλευσης σε αυτό, λόγω των καθημερινών κυκλοφοριακών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, τονίζει:
«Σας επισημαίνουμε εγκαίρως την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς οι υποδομές του λιμένα Ραφήνας δεν επαρκούν για την ασφαλή προσέγγιση και αναχώρηση του υπερβολικού αριθμού πλοίων που έχει εγκριθεί να καταπλέουν και να αποπλέουν από αυτόν.
Ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα σοβαρός, όχι μόνο ως προς την πρόκληση καθυστερήσεων στα δρομολόγια, αλλά κυρίως ως προς τις ενδεχόμενες σοβαρότατες επιπτώσεις στην ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταστούν οι Πλοίαρχοι εξιλαστήρια θύματα μιας κατάστασης που έχει εγκαίρως επισημανθεί προς κάθε αρμόδια αρχή.
Σας ενημερώνουμε από την έναρξη ήδη της θερινής περιόδου και σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στη λειτουργία του λιμένα Ραφήνας, καθιστώντας σας υπεύθυνους για τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν από τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης».