Η αλήθεια για την Μελίδα: μια ιστορία του 2009 που κατέληξε μύθος το 2015
Το κανάλι της πηγής Φλέα (Μελίδα) που αρδεύει τον Πιτροφό, την Παλαιόπολη και τον Κόλυμπο στην Υδρούσα (Φωτο: Δ.Μπασαντής 2009)
Αυτές τις μέρες λέχθηκαν πολλά μερικά από τα οποία απέχουν από την πραγματικότητα. Ένα από αυτά είναι πως οι κάτοικοι της Υδρούσας συμπαραστάθηκαν στους κατοίκους της Πιτροφού στην περίπτωση της χωροθέτησης στην Μελίδας το 2009. Πρόκειται περί λάθους ή περί μύθου.
Η εγτατάσταση της πηγής από όπου το αναβλύζον νερό κατευθύνεται με κανάλια στον Πιτροφό, την Παλαιόπολη και τον Κόλυμπο (Φωτο: Δ. Μπασαντής 2009)
Μελίδα: άλλη επιφανειακή πηγή στην Φαρδιά Στράτα, πάνω από την Μελίδα, τον δρόμο που έφτιαξαν οι Λατίνοι στην Άνδρο τον μεσαίωνα (Φωτο: Δ. Μπασαντής 2009).
Τα πραγματικά στοιχεία έχουν καταγραφεί αναλυτικά το 2009 στην εφημερίδα Ανδριακή. Τα βρήκε μάλιστα ο επιμελής Θοδωρής Μανούσος και τα έχει αρκετές φορές αναδημοσιεύσει στο προφίλ του «εν Άνδρω».
(Tον ευχαριστούμε γιατί ήταν δική μας έρευνα και την είχαμε χάσει.)
Εξετάζοντας το τοπογραφικό του ΧΥΤΥ και τις αποστάσεις από τις πηγές με τον Αντώνη Λάβδα (Φωτο: Δ. Μπασαντής 2009)
Η περιοχή Προφήτης Ηλίας όπου είχε χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ το 2009. Αριστερά στα 600 μέτρα το ρέμα και στα 300 η πηγή της Φαρδιάς Στράτας και δεξιά στα 400 μέτρα η πηγή της Φλέας (Φωτο: Δ. Μπασαντής 2009)
Και τα πραγματικά στοιχεία λένε πως:
(α) Στην περίπτωση της χωροθέτησης στη θέση Μελίδα, που διοικητικά ανήκε στην Χώρα, ΔΥΟ γειτονικά χωριά ο Πιτροφός και η Παλαιόπολη είχαν αντιδράσει. Ο Πιτροφός ανήκε διοικητικά στην Χώρα της Άνδρου και η Παλαιόπολη στην Υδρούσα. Και τα δύο είχαν κάνει τότε από μια συγκέντρωση. Πρώτη έκανε η Παλαιόπολη και δύο μέρες μετά ο Πιτροφός. Οι κάτοικοι και των δύο είχαν αντιδράσει εξίσου γιατί θίγονταν εξίσου τα ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ των περιοχών τους.
Συνεπώς και δυστυχώς ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΜΕΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕ, αλλά διαμαρτυρήθηκαν ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ για τα ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ που χρησιμοποιούσαν από κοινού και Χωραΐτες και Υδρουσαίοι !
Άλλη υδροδότηση απ΄επιφανειακά νερά της Μελίδας που υδρεύει τον Πιτροφό (Φωτο: Δ. Μπασαντής 2009)
(β) Ο λόγος της διαμαρτυρίας κοινός και απτός. Οι μεν κάτοικοι της Παλαιόπολης (Υδρούσα) θίγονταν άμεσα γιατί κοντά στην χωροθετούμενη περιοχή (περίπου 400 μέτρα) υπήρχε η πηγή της ΦΛΕΑΣ από όπου υδρεύονταν και αρδέυονταν και το χωριό τους και ο Κόλυμπος. Δύο οικισμοί της Υδρούσας. Οι δε κάτοικοι του Πιτροφού (Χώρα) γιατί το κοντινό ρέμα της Μελίδας (600 μέτρα) είναι ενεργό καθώς υπάρχουν επιφανειακά νερά και οι παραπάνω πηγές το τροφοδοτούν συνέχεια. Κλασική απόδειξη ο παλιός πέτρινος νερόμυλος της περιοχής γύρω στα 600 μέτρα από την χωροθέτηση. Παλιοπολιανοί και Πιτροφιανοί διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας από μια συγκέντρωση στο καθένα.
Συνεπώς και δυστυχώς, ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, αλλά διαμαρτυρήθηκαν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ για τα ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ από τα οποία υδρεύονταν και οι δύο.
Το κανάλι με το νερό της Φλέας που αρδεύει με κανάλι τον Πιτροφό (Φωτο: Δ. Μπασαντής 2009)
(γ) Το δημοτικό συμβούλιο Υδρούσας το 2009 τάχθηκε αρχικά ΟΜΟΦΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΔΑΣ! Μετά τις αντιδράσεις στη συγκέντρωση των Παλιοπολιανών της Υδρούσας (και του Πιτροφού) και μετά από εκτενές δημοσιεύμα με αναφορά τις παραπάνω φωτογραφίες στην ΑΝΔΡΙΑΚΗ (και σε εφημερίδα της Αθήνας) το ΔΣ της Υδρούσας... μέτρησε το πολιτικό κόστος! Και μετά... επισκέφθηκε τον χώρο του ΧΥΤΥ ο τότε δήμαρχος Κυριάκος Θωμάς όπου διαπίστωσε πως υπήρχαν πηγές που υδροδοτούσαν και άρδευαν την Παλαιόπολη και τον Κόλυμπο!!! Και μέσα σε μια εβδομάδα το ΔΣ της Υδρούσας πήρε ΝΕΑ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ της χωροθέτησης!
Συνεπώς και δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ( Καθένας και τότε όπως και τώρα κοίταγε την περιοχή του και το δικό του πολιτικό κόστος!
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΑΙΡΕΣΟΥΜΕ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΙΕΣ...
Δ.Μπ.