Φάκελος "Στρόφιλας": μια απάντηση σε αιρετούς και σε αιρετικούς...
Του Διαμαντή Μπασαντή
Ταξιδεύοντας στο μέλλον με το καραβάκι της Ιστορίας των αρχαίων κάτοικων της Άνδρου
Ανοίγουμε τον φακελο του "ΣΤΡΟΦΙΛΑ". Ανοίγουμε συζήτηση για μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη! Μια ανακάλυψη που έγινε στην Άνδρο. Ανοίγουμε τον φάκελο του Στρόφιλα επειδή η παρέμβαση του κ. Καπάκη στην συνάντηση για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας (στις 18 Αυγούστου στο Γαύριο) έθεσε με αρνητικό τρόπο ένα πολύ μεγάλο θέμα για το νησί μας: τον σκοπίμως "καλλιεργούμενο" μύθο της Σταυροπέδας ως χώρου σκουπιδιών και την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης του Στρόφιλα, ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της νεολιθικής περιόδου της Ευρώπης.
Το αρχαίο τείχος του Στρόφιλα.
Δυστυχώς με όσα είπε σε εκείνη την συγκέντρωση ο Γιάννης Καπάκης (για συγκρότηση επιτροπής που θα πάει στο ΥΠΠΟ και στο ΚΑΣ να πείσει να γίνει ο ΧΥΤΥ στην Σταυροπέδα) κέρδισε μεν το ευκαιριακό χειροκρότημα όσων δεν ξέρουν, αλλά εκτέθηκε σε όσους ξέρουν την αξία του Στρόφιλα. Και συνεχίζει να εκτίθεται με όσα γράφει ως απάντηση στους τρεις συλλόγους. Φυσικά εκτίθεται και ο δήμαρχος για μια ακόμα άστοχη δήλωση του που έλεγε πως: "η πιο ιδανική θέση για ΧΥΤΥ είναι αυτή που βρίσκεται ο σημερινός ΧΑΔΑ"! Δηαδή, απέναντι από τον Στρόφιλα στο οικόπεδο της Λατοδομικής!
Είναι κρίμα να λέγονται και ακόμα χειρότερο να προτείνονται απίθανα πράγματα στον χώρο μιας εκ των μεγαλυτέρων αρχαιλογικών ανακαλύψεων της Άνδρου! Δυστυχώς ο Γ. Καπάκης εκτίθεται και με την πολιτική αποτίμηση της Σταυροπέδας σαν θέση ΧΥΤΥ καθώς γράφει: «η θέση αυτή (Σταυροπέδα) ως ιδανική επίσης, την είχαν προτείνει, το 2010 και οι τρεις τότε δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κυριάκος Θωμάς, ως δήμαρχος Υδρούσας».
Από τον Στρόφιλα η θέα προς την Σταυροπέδα!!
Προφανώς ο φίλος Γιάννης, είτε αγνοεί είτε έχει λάθος πληροφόρηση, αλλά η Σταυροπέδα σαν θέση ΧΥΤΥ είχε κλείσει οριστικά από το 2008 για τους κ. Γλυνό, Θεολόγου και Θωμά. Τότε κατάλαβαν επιτέλους πως δεν υπήρχε περίπτωση το ΥΠΠΟ να κάνει πίσω μπροστά στην κορυφαία για την Ευρώπη αρχαιολογική ανακάλυψη που είχε γίνει στην Άνδρο. Και στράφηκαν, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε, στην Μελίδα. Η Μελίδα κατέπεσε ως θέση ΧΥΤΥ τον Μάΐο του 2009. Τότε με δική μας παρέμβαση στον Τύπο (Αθήνας και Άνδρου) δείξαμε με στοιχεία, όχι με λόγια, πως υπήρχε πρόβλημα με τις ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ (Φλέα κλπ) της περιοχής. Και μέσα σε ένα μήνα αποσύρθηκε πολιτικά η θέση . Άρα, το 2010 ΔΕΝ υπάρχει ούτε η Σταυροπέδα, ούτε η Μελίδα, στο τραπέζι. Όπως ΔΕΝ υπάρχουν και σήμερα. Η μεγάλη αρχαιολογική αξία του Στρόφιλα έχει κλείσει το θέμα Σταυροπέδα. Τελεία και παύλα.
Κτήριο της νεολιθικής περιόδου στον Στρόφιλα!
Όπως έγραψε η έγκυρη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Στρόφιλας είναι "η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στις Κυκλάδες τα τελευταία 25 χρόνια". Αυτό το αναγνωρίζουν διεθνή συνέδρια, μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα, η Αρχαιολογική Εταιρεία. Και μόνο μερικοί αιρετοί λένε επιπολαιότητες. Και το χειρότερο γράφουν πως: «…υποψία προκαλεί το γεγονός, ακούγοντας προσεκτικά τον δήμαρχο να παραδέχεται ότι πήγαν για την ιδανική αυτή θέση στο ΚΑΣ μόνο μία φορά με μια μικρή μελέτη και όταν τους είπαν: «έξω από εδώ», το έβαλαν στα πόδια και έτσι τελείωσε άδοξα αυτή η «τεράστια» προσπάθεια» (Γ.Καπάκης)!
Φυσικά δεν αντέχει σε κριτική η πρόταση του φίλου Γιάννη για …«σκληρή διαπραγμάτευση» των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ελληνική και την διεθνή επιστημονική κοινότητα για το εύρος του Στρόφιλα! Τι θα διαπραγματευτούν οι αιρετοί; Πολιτική λύση σε ένα αρχαιολογικό ζήτημα; Ξέρουν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου; Ή, θα αλλάξουν τους αρχαιολογικούς νόμους της Ελλάδας και την διεθνή πρακτική στις χωροθετήσεις αρχαιολογικών χώρων;
Όσες φορές και να πάνε οι αιρετοί για την Σταυροπέδα (και μέχρι το 2008 πήγαν πολλές για τον ΧΥΤΥ και από τότε μέχρι σήμερα πήγαν ακόμα περισσότερες για πρόσκαιρες παρατάσεις και τον δεματοποιητή) θα αποτύχουν. Και βεβαίως κακώς πήγανε και οι σημερινοί διοικούντες το 2014. Και καλώς τους εκδίωξαν. Αντιθέτως πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση της χωματερής (έχουν πιστωθεί χρήματα 1.200.000 ευρώ) και να φύγει άμεσα από την Σταυροπέδα ο δεματοποιητής (που κακώς είναι εκεί). Και τότε βεβαίως πρέπει να πάει μια επιτροπή στο ΥΠΠΟ και να ζητήσει: πλήρη ανάδειξη του Στρόφιλα ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιας!
Ένα από τα πολλά καραβάκια του Στρόφιλα
Στη συνέχεια ακολουθούν δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις αναγνωστών μας που σχολιάζουν την απάντηση του Γιάννη Καπάκη. Τις παραθέτουμε προς προβληματισμό όσων ενδαφέρονται:
Μουρτζάς Νίκος : «Επειδή ήμουν μέλος του ΚΑΣ την περίοδο που πάρθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις (περισσότερες από μία και μάλιστα ομόφωνα) απομάκρυνσης των λατομείων και του σκουπιδότοπου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (που καταφανώς έχει καταστρατηγηθεί), είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω ότι κήρυξη αρχαιολογικού χώρου ζώνης προστασίας Α ιστορικά δεν έχει ανακληθεί ποτέ από το ΥΠΠΟ. Ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρότερης της συγκεκριμένης (π.χ. η μισή πόλη του Ηρακλείου Κρήτης είναι αυθαίρετη καθώς έχει επεκταθεί στην ζώνη Α του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού) δεν έχει αρθεί».
George Sigalas : «Πότε ιστορικά η Αρχαιολογία έχει αποποιηθεί μέρος αρχαιολογικού χώρου; Σίγουρα γνωρίζετε ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Εάν γίνει κάποτε, θέλει επίπονη προσπάθεια και πολλά χρόνια. Κατά την γνώμη μου είναι ανέφικτο. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανοίγει σε λίγο και για να προλάβουμε πρέπει να υπάρχει έτοιμος φάκελος. Λαμβανομένου υπόψη, ότι έχουν χαθεί παρά πολλά προγράμματα για κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. και από τα μέχρι τώρα δεδομένα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει να είναι το τελευταίο, οποιαδήποτε άλλη κίνηση, σε αυτή την χρονική στιγμή που φθάσαμε είναι προς την κατεύθυνση στο να μην γίνει τίποτα».
Επίσης προς ενημέρωση αιρετών και αιρετικών παραθέτουμε εδώ όλα τα link των κυριότερων δημοσιεύσεων μας με θέμα τον Στρόφιλα. Τα έχουν διαβάσει χιλιάδες αναγνώστες (π.χ. το βίντεο του "εν Άνδρω" το έχουν πάνω από 3.900 θεατές και το άρθρο της Χ. Τελεβάντου το έχουν διαβάσει πάνω από 2.700 αναγνώστες). Όμως μάλλον δεν τα έχουν δει και διαβάσει αυτοί που θα έπρεπε!
http://enandro.gr/index.php/2014-07-08-16-03-59/1672-2015-08-22-19-06-38
http://enandro.gr/index.php/2014-12-24-20-13-03
http://enandro.gr/index.php/2014-12-24-20-17-23
http://enandro.gr/index.php/4500-3200
Τέλος προν γνώση των αιρετών και των αιρετικών παραθέτουμε και προγενέστερη δημοσίευσή μας που σχολιάζει την ανακοίνωση της Αρχαιολογικής Εταιρείας της 12ης Μαΐου 2015 η οποία για μια ακόμα χρονιά επιλέγει τις ανασκαφές του Στρόφιλα ανάμεσα στις κορυφαίες της Ελλάδας για το 2014!
Ο Στρόφιλας της Άνδρου στις κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 12 Μάιος 2015 19:14 |
Άνδρος: βραχογραφία πλοίων του 4000 π.Χ. στον Στρόφιλα
Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Εταιρεία τα νέα ευρήματα του Στρόφιλα της Άνδρου που ήρθαν στο φως από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου είναι ανάμεσα στα κορυφαία ανασκαφικά ευρήματα της χρονιάς που πέρασε όπως είπε ο γενικός γραμματέας της εταιρείας και ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος ο οποίος παρουσίασε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 «Το έργον», ήτοι τον απόλογισμό της Εταιρείας για το 2014.
Όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ: «…το ενδιαφέρον του ειδικού ως επί το πλείστον κοινού, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, έκλεψαν τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που διενεργήθηκαν υπό την αιγίδα της Εταιρείας το 2014.
Από τις ανασκαφές του 2014 οι οποίες επιστημονικά αποτιμήθηκαν ανάμεσα στις πρώτες της Ελλάδας (π.χ. όσο και της Αμφίπολης). Αλλά δεν τις πρόβαλε η τηλεόραση (για να τις δουν οι αιρετικοί) παρά μόνο η Καθημερινή και το "εν Άνδρω" (που μάλλον δεν διαβάζουν όλοι οι αιρετοί)...
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά μεταξύ άλλων ξεχώρισαν:
• Οι νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα Άνδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα 'Ανδρου. Επίσης, στην περιοχή - την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων.»
Το «εν Άνδρω» που έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την Χριστίνα Τελεβάντου και έχει παρουσιάσει και την δουλειά της σε αρκετές αναρτήσεις και σε βίντεο παρουσιάζει με χαρά αυτή τη νέα επιτυχία της που είναι πολύ σημαντική για την Άνδρο. Ας μην ξεχνάτε πως ακόμα και το σήμα της ιστοσελίδας μας είναι από βραχογραφία του Στρόφιλα…