Ζαγορά Άνδρου: η ζωή κατά τον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα
Γιατί η αρχαία Ζαγορά της Άνδρου είναι σημαντική για την αρχαιολογία; Γιατί οι αυστραλοί αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ ανασκάπτουν εδώ και χρόνια τον οικισμό της αρχαίας Ζαγοράς;
Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε ο καθηγητής Σταύρος Πασπαλάς, εκ των τριών συντονιστών της μεγάλης αρχαιολογικής αποστολής του πανεπιστημίου του Σίνδεϋ, σε διάλεξη στην οποία παρουσίασε τα εφετινά ανασκαφικά ευρήματα της αποστολής στη Ζαγορά μιλώντας στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας Άνδρου.
Το ακροατήριο παρακολουθεί με προσοχή τον εισηγητή
Κατά τον Σ. Πασπαλά η αρχαία Ζαγορά είναι ένας ολοκληρωμένος και συγκροτημένος οικισμός της γεωμετρικής περιόδου που μας δίνει με τον καλύτερο τρόπο τον τρόπο ζωής στην αρχαία Ελλάδα κατά τον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. Μια περίοδο κατά την οποία ακόμα δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά για την καθημερινότητα και τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν εφέτος στις ανασκαφές προχώρησαν σημαντικά την έρευνα και ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια γνώση που προκαλούν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων.
Ειδικότερα τα κεραμικά που βρέθηκαν σε κτήριο, όπου βρέθηκαν πιθάρια για διάφορες οικιστικές χρήσεις με διακοσμήσεις αποκαλύπτουν αντιλήψεις για τη ζωή λίαν ενδιαφέρουσες. Ο Σ. Πασπαλάς παρουσίασε τμήματα πιθαριού με μοναδική διακόσμηση γεωμετρικών σχημάτων που καταλήγουν σε φίδι! Και επίσης τμήματα πιθαριού με διακόσμηση μάχης ενός κυνηγού με δύο λιοντάρια.
Γραφική αναπαράστασης της πάλης του κυνηγού με τα δυο λιοντάρια σε πιθάρι της αρχαίας Ζαγοράς
Η περαιτέρω μελέτη των ευρημάτων και η συνέχεια των ανασκαφών στη Ζαγορά στα επόμενα χρόνια μπορούν να δώσουν καλύτερες απαντήσεις για την ζωή και τις αντιλήψεις των ανθρώπων της γεωμετρικής περιόδου στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε σε συζήτηση η καθηγήτρια Μάργκαρετ Μίλερ την επόμενη χρονιά θα έρθουν και πάλι οι επικεφαλείς της έρευνας στην Ζαγορά να μελετήσουν περισσότερο τα ευρήματα που έχουν στο εργαστήριο του αρχαιολογικού μουσείου Άνδρου. Στη συνέχεια θα δημοσιευτούν τα πορίσματα της έρευνας ώστε και να υπάρξει νέα χρηματοδότηση (από το κρατικό αυστραλιανο ερευνητικό συμβούλιο) για να συνεχιστεί η ανασκαφή στο μέλλον. Κι αυτό γιατί τα χρήματα είναι πολλά μιας και μόνο εφέτος ήρθαν στην Άνδρο 40 άτομα (καθηγητές, φοιτητές και επαγγελματίες) για να σουλέψουν στην ανασκαφή.
Ανασκαφικά ευρήματα της Ζαγοράς Άνδρου και οι ανασυνθέσεις τους από τους αυστραλούς αρχαιολόγους
Είναι προφανές πως η παρουσία των αυστραλών επιστημόνων στην Άνδρο προβλέπεται μακρά και τακτική. Και παρά την απόσταση και τον χρόνο το όλο σχέδιο θα συνεχιστεί και μαζί του θα συνεχιστούν οι ανασκαφές και οι ανακαλύψεις στην αρχαία Ζαγορά στο μέλλον. Κάτι που είναι σημαντικό για την αναβάθμιση της Άνδρου και του αρχαιολογικού μουσείου της Χώρας στους αρχαιολογικούς χάρτες της Ελλάδας.
Την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο (Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014) παρακολούθησαν πολλοί ανδριώτες. Αρκετοί έθεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις πράγμα που σημαίνει πως ένα μέρος του ανδριώτικου ακροατηρίου ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τις ανασκαφικές εξελίξεις από κοντά. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος ευχαρίστησε την σταθερή και συνεχή προσπάθεια του μεγάλου αυστραλιανού πανεπιστημίου στο νησί μας. Και τόνισε την διάθεση του να συμβάλει με κάθε τρόπο ο Δήμος και στην προσπάθεια και των άλλων επιστημόνων και αρχαιολόγων που διεξάγουν έρευνα για την ιστορία της Άνδρου.
"εν Άνδρω"