ANDROS TRAIL RACE: ο πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Άνδρο

Επιμέλεια: Δημήτρης Αντωνέλλος

Ο χάρτης της διαδρομής των 22 χιλιομέτρων

Λιγότερο από ένας μήνας μάς χωρίζει από την εκκίνηση του πρώτου διεθνούς αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Άνδρο, στις 2 Οκτωβρίου. ‘Ήδη πάνω από εκατό αθλητές από Ελλάδα και εξωτερικό (Νορβηγία, Γαλλία, Λιθουανία, Κίνα) έχουν δηλώσει συμμετοχή, πιστοποιώντας το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει τόσο για το αγώνισμα όσο και για τον συγκεκριμένο αγώνα, οι προδιαγραφές του οποίου τον καθιστούν από του πλέον απαιτητικούς του είδους.

Ο χάρτης της διαδρομής των 10 χιλιομέτρων

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις όχι μόνο σε οργανωτικό αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο. Με την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου Άνδρου και του ΣΕΔΑ, στις διαδρομές και τα μονοπάτια από όπου θα περάσει ο αγώνας πραγματοποιούνται καθαρισμοί, διαμορφώσεις, επιδιορθώσεις και εν γένει όλες οι απαιτούμενες εργασίες ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη και υψηλών προδιαγραφών υλοποίησή του.

 Παράλληλα, πολλοί από τους αθλητές που θα πάρουν μέρος, επισκέπτονται το νησί της Άνδρου, προκειμένου να προπονηθούν σε συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές του αγώνα και να εξοικειωθούν με τις διαδρομές. Στην προσπάθειά τους αυτή, πολύτιμη αρωγό αποτελεί η Trekking Andros & Οutdoor Activities & CentroCafe, εκ των διοργανωτών του Andros Trail Race, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντονίζουν εξορμήσεις στις διαδρομές του αγώνα με στόχο να προπονηθούν οι αθλητές αλλά και να απολαύσουν μοναδικές στιγμές πεζοπορίας και γνωριμίας με τις φυσικές ομορφιές της Άνδρου οι πιο αμύητοι (Δείτε φωτογραφικό υλικό). 

 Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Andros Trail Race θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες 10 και 22k για αθλητές διαφορετικής δυναμικότητας. Αμφότεροι οι αγώνες θα ξεκινήσουν και θα καταλήξουν στον γραφικό Όρμο Κορθίου και οι διαδρομές τους περιλαμβάνουν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία της Άνδρου.

 Αξίζει τέλος να επισημανθεί, ότι το Andros Trail Race  έχοντας συμπεριληφθεί στο Cyclades Trail Cup, εξασφαλίζει στους αθλητές που θα τερματίσουν το αγώνισμα των 22χλμ και παράλληλα έχουν τερματίσει σε ένα από τα Tinos Challenge ή/και  Syros City Trail τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε αγώνες που διοργανώνει η Ιταλική εταιρία Camelbag ASD, υπεύθυνη για τον ορεινό αγώνα The North Face Lavaredo Ultra Trail και τον αγώνα πόλης Firenze Urban Trail! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο www.cycladestrailcup.gr

Όσοι επιθυμούν να μετρήσουν δυνάμεις κι αντοχές, να γνωρίσουν την ανεξερεύνητη Άνδρο και να πάρουν μέρος σε μια μοναδική αθλητική εμπειρία δεν έχουν παρά να δηλώσουν συμμετοχή στο www.androstrailrace.gr μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση αποτελεί Συνδιοργάνωση του Andros Trail Race με το Δήμο Άνδρου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου .

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Tα μονοπάτια και οι πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου

Τα μονοπάτια των νησιών του Αιγαίου είναι συχνά οι ίδιες εκείνες αρχαίες οδοί που ακολουθούσαν αιώνες πριν οι άνθρωποι για να φθάσουν στα ιερά και στους ναούς τους, να κτίσουν τους πύργους και τους οικισμούς τους, να φροντίσουν τα ζώα και τη γη τους.

O όρος μονοπάτια χρησιμοποιείται σήμερα για να χαρακτηρίσει όλους αυτούς τους διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικών εποχών λιθόστρωτους, «στενές», μονοπάτια, μεγαλεπήβολα ενετικά έργα όπως η «Φαρδιά Στράτα», οι «Κομμούνες» ή και οι «Αρχοντικές» Στράτες, καλντερίμια και όλα αυτά μαζί να συνθέτουν το αγροτικό τοπίο της Άνδρου.

Σήμερα η Άνδρος διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών πάνω από  300χλμ. 180 από αυτά περιλαμβάνονταισε 20 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ 100χλμ του δικτύου αυτού, έχουν λάβει διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails - Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association).

Υπεύθυνος για την καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών αυτών πεζοπορικών διαδρομών του νησιού αλλά και της Πιστοποίησης είναι η προσπάθεια AndrosRoutes, μία πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου» Στο site τους θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις Διαδρομές και το έργο τους. www.androsroutes.gr

 

O αγώνας ορεινού τρεξίματος και τα «μονοπάτια» 

Ένα πολύ πυκνό δίκτυο μονοπατιών με ποικιλία μορφολογίας, άλλα χωμάτινα ή σκαλωτά,  άλλα παλιοί λιθόστρωτοι δρόμοι και ενετικές στράτες  ή βράχια, «στενές» και πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές, ένας συνδυασμός των οποίων αποτελεί και τον καμβά πάνω στον οποίο έχουν χαραχτεί οι δυο διαδρομές που αποτελούν  το αγωνιστικό πεδίο της πρώτης διοργάνωσης Andros Trail Race 2016.

Τρισδιάστατος χάρτης των 22 χιλιομέτρων

Η Μεγάλη Διαδρομή των 22 χλμ του αγώνα διέρχεται στο μεγαλύτερο μήκος της από Σηματοδοτημένες Πεζοπορικές Διαδρομές – AndrosRoute καθώς και μέρος της Πιστοποιημένης Διαδρομής των 100χλμ - http://www.androsroutes.gr/el/andros-route/ διερχόμενη από τις Διαδρομές:

Νο5 από τον Όρμο Κορθίου προς το Έξω Βουνί 

No1 από το Μοναστήρι Πανάχραντου έως να συναντήσει τη

Νο18 μέχρι τη διασταύρωση της

Νο5 προς Έξω Βουνί και τέλος τη

Νο3 από Διποτάματα έως τον Όρμο Κορθίου.

Για τη σύνδεση αυτών των διαδρομών, η συνολική αγωνιστική διαδρομή διέρχεται από την περιοχή του Μέσα Βουνίου προς το Μοναστήρι της Παναχράντου από μονοπάτι-στενή, χωματόδρομο και άσφαλτο, ενώ από την Πεζοπορική Διαδρομή Νο5 συνδέεται με τη Νο3 μέσω μονοπατιού και ασφάλτου, με την ευθύνη καθαρισμού και σηματοδότησης από τη Διοργάνωση.

 

 Τρισδιάστατος χάρτης των 10 χιλιομέτρων

 Η Μικρή διαδρομή των 10χλμ του αγώνα διέρχεται στο μεγαλύτερος μήκος της από διαδρομή που καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε με την ευθύνη της Διοργάνωσης. Τα πρώτα χιλιόμετρα ακολουθούν άσφαλτο και χωματόδρομο, από τον Όρμο Κορθίου έως τον οικισμό Κάτω Χώνες και από εκεί μονοπάτι και «στενή» διέρχεται από τον οικισμό της Αλαμανιάς για να ανέβει προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, να περάσει τα ερείπια του Ταβλόμυλου, των Ανεμόμυλων και να τελειώσει στο γεφύρι και το Νερόμυλο του Επισκοπείου. Η διαδρομή συνεχίζει μέσα από το Επισκοπείο, τσιμεντένιος δρόμος, για να διασχίσει την άσφαλτο και να περάσει στη Λαρδιά όπου και θα ακολουθήσει για τα τελευταία χιλιόμετρα την Πεζοπορική Διαδρομή Νο5.

 ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Έκπτωση 30% των ατομικών σας ακτοπλοϊκών σας εισιτηρίων + ενός συνοδού καθώς και έκπτωση 20% σε αυτοκίνητο  ή μηχανή, με τα πλοία της Fast Ferries ή Golden Star Ferries με αναχώρηση από Ραφήνα στις  30  Σεπτεμβρίου ή 1 Οκτωβρίου ενώ η επιστροφή από Άνδρο στις 2 ή 3 Οκτωβρίου. Για την κράτηση σας θα πρέπει να καλέσετε τηλεφωνικά στα πρακτορεία της Ραφήνας MAMALISTRAVEL 22940-22292/26236/28111  ή TOGIASTRAVEL Τηλέφωνο: 2294022900 – 25200 2294079901 -  22940 26300  Για το εισιτήριο σας θα πρέπει να κάνετε κράτηση, έως τις 25 Σεπτεμβρίου

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: Για την ευκολότερη μετακίνηση των αθλητών και συνοδών η Διοργάνωση έχει εξασφαλίσει εκπτώσεις σε ενοικιαζόμενα οχήματα , από το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων ΑΝΝΑ ΒΡΕΤΟΥ +30-22820-72440,+30-6937050409, +30-6932903090 με 25ε την ημέρα.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Για τις μετακινήσεις σας στο νησί της Άνδρου, η διοργάνωση έχει φτιάξει το πρόγραμμα του αγώνα με τέτοιο τρόπο ώστε το ΚΤΕΛ να καλύψει κάθε ανάγκη μετακίνησης.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Για τη διαμονή σας στο νησί, σας προτείνουμε τα καταλύματα, που προσφέρουν ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες του αγώνα. Επισκεφτείτε το: http://www.androstrailrace.gr/index.php/el/andros/stay-on-andros  

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Για το φαγητό  σας στο νησί, σας προτείνουμε εστιατόρια , που προσφέρουν ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες του αγώνα. Επισκεφτείτε το: http://www.androstrailrace.gr/index.php/el/andros/2016-04-19-11-53-14Κάθε αθλητής που συμμετέχει οφείλει να έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Παρόλα αυτά κατά μήκος της διαδρομής και στο τερματισμό θα υπάρχουν ιατροί και διασώστες.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ: Όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν θα παραλάβουν ένα χειροποίητο αναμνηστικό μετάλλιο.

ΕΠΑΘΛΑ: Γλυπτά από μαρμαρυγιακό σχιστόλιθο, την τοπική μας πέτρα σμιλεύονται για τους νικητές. Θα απονεμηθούν στους 3 πρώτους άντρες και τις 3 πρώτες γυναίκες που θα τερματίσουν την κάθε αγωνιστική διαδρομή. Βράβευση θα λάβουν και ο πρώτος Ανδριώτης και η πρώτη Ανδριώτισα που θα τερματίσουν την Μεγάλη Διαδρομή των 22χλμ.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Κατά μήκος των διαδρομών έχουν τοποθετηθεί σταθμοί ανεφοδιασμού που θα παρέχουν σε κάθε αθλητή: Νερό, Salt Stick, φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότα και Ανδριώτικα προϊόντα. Οι σταθμοί θα έχουν εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών και φαρμακείο.

T-shirt: Όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες θα παραλάβουν τεχνικό T-shirt με το λογότυπο του αγώνα και των χορηγών.

Χρονομέτρηση: Ο αγώνας Αndros Τrail Race θα έχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση από την ChronoSystems. Τα συστήματα RFID που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των χρόνων είναι με εξελιγμένα συστήματα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ακτινοβολίας.

ΔΩΡΑ: Τέλος, με τον αριθμό συμμετοχής σας IDNumber, μπαίνετε στην κλήρωση για τα δώρα του αγώνα και βέβαια τη συμμετοχή σας στο PastaParty το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

 

Όλες οι φωτογραφίες είναι από τις διαδρομές του αγώνα και είναι του Επαμεινώνδα Μαρμαρά, της Αγγελική Στρατή και του trekkingandros

Επικοινωνία/Διοργάνωση  Andros Trail Race: Ariana Masselou, +0030 6937236362, www.trekkingandros.gr

www.androstrailrace.gr

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet