ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 20.5.2001: Η τραγική νύχτα για τις φάλαινες της Άνδρου…
Η νεκρή φάλαινα στην παραλία του Κορθίου...
Πριν από μερικές μέρες το «εν Ανδρω» με ρεπορτάζ, που βασιζόταν σε μελέτες οικολογικών οργανώσεων και προσωπικές μαρτυρίες αξιόπιστων προσώπων, πιστοποιούσε ότι στις βαθιές θάλασσες γύρω από την Άνδρο, ζουν μικρά κοπάδια από φάλαινες του Αιγαίου. Μερικοί (όχι από πρόθεση, άλλα μάλλον από άγνοια) αμφισβήτησαν το γεγονός, ίσως επειδή στο παρελθόν δεν το είχαν ξανακούσει.
Σήμερα με αδιάψευστα στοιχεία, αποδεικνύεται η αλήθεια και ταυτόχρονα ένα τραγικό γεγονός που αφορά την ζωή των τεράστιων άκακων θαλάσσιων θηλαστικών. Βρισκόμαστε στις 20 Μάιου του 2001. Στην περιοχή μεταξύ Άνδρου-Τήνου-Γυάρου-Σύρου, το Πολεμικό Ναυτικό κάνει ευρείας κλίμακας ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, τορπιλάκατοι και υποβρύχια. Τα sonar και τα υπόλοιπα ηχοεντοπιστικά συστήματα δουλεύουν στο φουλ.
Νωρίς το πρωί, Ανδριωτες ψαράδες κατευθύνονται στο «Δύσβατο» - το στενό μεταξύ Άνδρου-Τήνου. Στο αχνό πρώτο φως της ημέρας βλέπουν ένα όγκο να επιπλέει στην θάλασσα. Πλησιάζουν και αντικρίζουν μια τεράστια φάλαινα, εμφανώς χτυπημένη με βαθιές ουλές σε όλο της σώμα, να παρασύρεται νεκρή από τα κύματα. Την δένουν σε μια μεγάλη ψαρόβαρκα και την ρυμουλκούν μέχρι το Κορθι.
Εκεί με την βοήθεια τρακτέρ, το τεράστιο κήτος σύρεται στην παραλία και γίνεται αντικείμενο παρατήρησης των κατοίκων του χωριού και των γύρω περιοχών. Ειδοποιούνται οι λιμενικές αρχές και ειδικός που κάνει την αυτοψία, αποφαίνεται ότι πρόκειται για μια αρσενική φάλαινα-φυσητήρα (Physeter macrocephalus) μήκους 8,5 μέτρων.
Ο θάνατος του ζώου, προήλθε μάλλον από χτυπήματα - χαρακιές που δέχθηκε από τις προπέλες κάποιου πλοίου (ενδεχομένως πολεμικού), όταν ζαλισμένο, αποσυντονισμένο, φοβισμένο και χωρίς προσανατολισμό από τα sonar, ξέφυγε από το υπόλοιπο κοπάδι και μέσα στη νύχτα έπεσε πάνω στο πλοίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψαράδες είχαν εντοπίσει στο ίδιο χρονικό διάστημα και νεκρά δελφίνια, κάτι που προξένησε ανησυχία για τα προστατευόμενα είδη (φώκιες, δελφίνια, φάλαινες, κ.ά.), που, όπως είναι γνωστό, φιλοξενούνται στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου.
Ο τότε δήμαρχος Κορθιου Γιάννης Γλυνος, έδωσε εντολή, το νεκρό κήτος να ταφεί βαθειά σε συγκεκριμένο απόμακρο σημείο της παραλίας (αν και ζητήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή) με σκοπό να λιώσει (χρειάζονται αρκετά χρόνια λόγω του λίπους της) μέχρις ότου να αποκαλυφθεί ο σκελετός του.
Το σχέδιο προέβλεπε, να χτιστεί γύρω του ένας πέτρινος τοίχος. Από πάνω θα έμπαινε γυαλί και θα γινόταν αξιοθέατο του Κορθίου και της Θαλάσσιας Ζωής της Άνδρου. Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, είναι καιρός να ξεκινήσει κάποια στιγμή…
Τιμος Βικ.