Διαδρομή μέσα στην ανεμοθύελλα

13/1/2015 Ο γέροντας Ευδόκιμος στο αλμυρό Παραπόρτι. Σαν πίνακας του Γύζη αυτή η φωτογραφία (φωτο: Μονή Παναχάντου)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 13/1/2015 Η ανεμοθύελλα που χτύπησε την Άνδρο είναι πολύ ισχυρή. Άνεμοι 10 μποφόρ σάρωσαν τα πάντα. Ευτυχώς οι καταστροφές που προκάλεσαν ήταν σχετικά περιορισμένες για το μέγεθος της θύελλας. Οι μοναχοί της Παναχράντου κάποια στιγμή κατέβηκαν μια διαδρομή μέχρι την Χώρα. Από την διαδρομή αυτή είναι οι παρακάτω φωτογραφίες (όπως και η παραπάνω) που στάλθηκαν στο εν Άνδρω.

 

 

Εμείς τώρα μπορούμε να "ταξιδέψουμε" για λίγο μαζί τους μέσα από τις φωτογραφίες τους. Να νοιώσουμε κάτι από την τρομερή ένταση του αέρα και εντυπωσιακή την δύναμη των στοιχείων της φύσης. Τα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν το νησί μας εδώ και μια εβδομάδα (χιονοθύελλα και ανεμοθύελλα) μας δοκίμασαν όλους. Όμως είναι κάτι στιγμές που κανείς θαυμάζει εικόνες μοναδικές. Ας αφήσουμε για λίγο τις δυσκολίες που μας δημιουργούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα και ας θαυμάσουμε την μοναδικότητα της φύσης καθώς στεκόμαστε  μπροστά τους.

εν Άνδρω

13/1/2015 Τι θαλασσογραφία κι αυτή; 

13/1/2015 Αλλά κι αυτή δεν πάει πίσω;

13/1 Και πάλι το αγριεμένο Παραπόρτι

13/1 Η Άνδρος μέσα στην αντάρα της θύελλας 

13/1/2015 Και η κλασική χειμωνιάτι φωτογραφία της Χώρας και της Αγίας Θαλασσινής με φόντο το Κάτω Κάστρο και τον φάρο

13/1/2015 Η πεζογέφυρα παρά τα "προγνωστικά" ορισμένων άντεξε 

13/1/2015  Κλείνουμε με μια ακόμα φωτογραφία με τον γέροντα Ευδόκιμο στο αλμυρό Παραπόρτι.

 

ΑΠΟΜΕΣΗΜΕΡΟ (13/1/2015). Κλείνουμε την φωτογραφική περιήγηση και την αφήγηση μας όπως ξεκινήσαμε. Και πάλι η σκηνή μοιάζει βγαλμένη από πίνακα του Γύζη. Ποιος είπε πως ακόμα και οι θύελλες δεν έχουν κάποιες μοναδικές στιγμές τους;

έν Άνδρω 

 

 

ΠΡΩΙΝΟ 13/1/2015

 

 

Πρωινό 13/1/ 2015 - Άδειο το λιμάνι του Γαυρίου από την θαλασσοταραχή (φωτο: λιμεναρχείο Γαυρίου)

ΠΡΩΙΝΟ 13/1/2015 Μοιάζει δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά η Άνδρος λίγες μέρες μετά την χιονοθύελλα, δέχεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα χτυπήματα μιας μεγάλης ανεμοθύελλας. Άνεμοι 9 μποφόρ στο Γαύριο. Τα δύσκολα όμως είναι στην Χώρα όπου άνεμοι φτάνουν τα 10 μποφόρ ή και παραπάνω και οι ποίοι σαρώνουν την περιοχή. Έχουν σπάσει δέντρα και κλαριά. Η βροχή μαστιγώνει τα πάντα, ενώ κάποια στιγμή υπηρξε και χαλαζόπτωση. Μεγάλα κομμάτια χαλάζι έπεφταν πάνω στα αυτοκίνητα.

13/1/2015 Πρωινό στην Χώρα με ανεμόβροχο (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

Στην Πανάχραντο, κοντά στην κορυφή των Γερακώνων, οι μοναχοί υπολογίζουν τον άνεμο εκεί πάνω από 10 μποφόρ, ενώ σαρώνουν τα παντα ριπές βροχής. Στο Γαύριο το λιμάνι είναι αποκλεισμένο και έχει δοθεί και για σήμερα απαγορευτικό για τα πλοία. Το λιμεναρχείο υπλογίζει πως το απαγορευτικό θα συνεχίσει και μετά τις 12 το μεσημέρι. Αν συμβεί αυτό τότε δεν θα γίνει και το σημερινό δρόμολόγιο του Θεολόγος προς Άνδρο-Τήνο-Μύκονο.

13/1/2015 Πρωινό με ανεμόβροχο στην Χώρα

 

 

 

12/1 Η πυροσβεστική στην επισκοπή (Φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

ΑΠΟΒΡΑΔΟ 12/1/2015 Νέες δυσκολίες για την Άνδρο λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας. Αυτή την φορά θυελλώδεις άνεμοι ταχύτητας 9 μποφόρ έπληξαν την Άνδρο σήμερα (12/1).

Στην Χώρα ο αέρας έριξε τα μαδέρια από την σκαλωσιά που είχε αναρτηθεί στο κτίριο που στεγάζει την επισκοπή. Η πυροσβεστική που εκλήθη βοήθησε να μαζευτούν τα πράγματα.

Η βροχή λόγω του αέρα ήταν στιγμές που έπεπφτε διαγώνια και κάποτε σχεδόν οριζόντια! Οι ριπές δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Ανάμεσα τους και διακοπές ρεύματος, αλλά και διακοπές του διαδικτύου. Αναγνώστες μας ειδοποίησαν πως αυτο δυσκόλευε στην προσβαση και στην ιστοσελίδα μας. Φυσικά υπήρξε απαγορευτικό το απόγευμα και το Θεολόγος δεν ταξίδεψε σήμερα.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet