Πλοία και περάσματα της Άνδρου: Κάβο Ντόρος & Ευβοϊκός

 

 Αργά το απόγευμα της Κυριακής. Δύο διερχόμενα πλοία αναμενονται στο Γαύριο: το Superferry II και το Αικατερίνη. Πρώτο φτάνει το Αικατερίνη και δένει στην βόρεια προβλήτα. Παίρνει την "εσωτερική" θα λέγαμε σε αθλητική διάλεκτο. Μαζί του φτάνουν και δύο ιστιοπλοϊκά με ξένους τουρίστες. ΤοΓαύριο έχει πια "ανοίξει" για καλοκαίρι. Μαζί του έχει "ανοίξει" και η Άνδρος. Κόσμος πάει, κόσμος έρχεται. Μπήκαμε - έστω και πρόωρα για Άνδρο - στην καλοκαιρινή σεζόν.. (φωτ. Εν Άνδρω).

 Πριν ολοκληρώσει την επιβίβαση το Αικατερίνη μπαίνει φουριόζικο το Superferry II και πάει γραμμή για τη νότια προβλήτα. Παίρνει την "εξωτερική" θα λέγαμε (φωτ. Εν Άνδρω).

Δένει σβέλτα κι αρχίζει να κατεβάζει δεκάδες επιβάτες από Κρήτη!!! Είναι οι σύλλογοι της Άνδρου (Μένητες) που βρήκαν ευκαιρία - τώρα που επιτέλους άνοιξε ο δρόμος για Κρήτη και Σαντορίνη - και ξεκίνησαν εκδρομές. Τα εισιτήρια μάλλον οικονομικά: 46 ευρώ το άτομο και 55 το αυτοκίνητο για Ηράκλειο! Άνοιξε ο δρόμος για την μέχρι πρότινος περίκλειστη Άνδρο προς τα νησιά των κεντρικών και νότιων Κυκλάδων. Και ιδίως την Κρήτη. Όπως φάνηκε από τις πρώτες μέρες οι ανδριώτες το είχαν απωθημένο να ταξιδέψουν νότια. Και τα Superferry τους έδωσαν την ευκαιρία...  (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Στο βιράζ  του Γαυρίου κερδίζει το Superferry II - λόγω "εξωτερικής" - και βγαίνει πρώτο από το λιμάνι. Ή, όπως είπε ο καπετάν Τάσος: "έρχομαι από Κρήτη, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγω πρώτος. Βιάζομαι σου λέω..."! Και βγήκε πρώτος... Από πίσω τρέιλερ το Αικατερίνή! Κολημένο εκεί: λίγες εκατοντάδες μέτρα! Με 20,1 μίλια  το ένα με 19. 2 το άλλο! Και μετά με 20,9 μίλια το ένα 20,3 το άλλο! Τρέιλερ λέμε! Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό στον Κάβο Ντόρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Όπως δεν είναι εύκολο να δει κανείς και τα τρία πλοία της γραμμής μας - όλα μαζί - να συναντώνται και να σφυρίζουν το ένα στο άλλο στον Κάβο Ντόρο. Μπροστά - κοντά μισό μίλι από το Αικατερίνη - το Superferry II. Και πίσω να διασταυρώνονται το Αικατερίνη και το Θεολόγος. Πλοία της Fast Ferries που εξυπηρετούν ολοχρονίς στη γραμμή μας... (φωτ. Εν Άνδρω).

  Το Αικατερίνη και το Θεολόγος στον Κάβο Ντόρο με φόντο την Άνδρο: Το ένα έρχεται και το άλλο πάει. Ακούραστα χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι τα... λεωφορεία της γραμμής μας! Μάς συνδέουν δύο φορές την μέρα (πρωί-απόγευμα) με Ραφήνα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στο δεύτερο πέρασμα: Ευβοϊκός. Στους Πεταλιούς. Βραδιάζει. Ο ήλιος χάνεται μέσα στα έντονα χρώματα της δυσης πίσω από τα βουνά της Αττικής γης. Το Superferry II έχοντας διασχίσει το Κρητικό πέλαγος και όλες τις Κυκλάδες πλησιάζει με εκατοντάδες επιβάτες και δεκάδες ΙΧ από Άνδρο στη Ραφήνα. Τελευταίο λιμάνι μιας μακράς μέρας με πολλά ανεβοκατεβάσματα χιλιάδων επιβατών στα ενδιάμεσα λιμάνια (φωτ. Εν Άνδρω)

Το πλοίο περνά τους Πεταλιούς και τραβά γραμμή προς τη δύση. Μερικοί λοξοκοιτάνε τα Superferry που πλέον μάς συνδέουν μια φορά την μέρα (αλέ-ρετούρ) με Ραφηνα. Το ένα περνά πρωί, το άλλο αργά το απόγευμα. Δεν βλέπουν πως μάς συνδέουν με τις κεντρικές και νότιες Κυκλάδες και την Κρτη. Πως ταξιδεύουν την Άνδρο στο Αιγαίο...  (φωτ. Εν Άνδρω).

 Νύχτωσε στον Ευβοικό. Το ραντάτ αποτυπώνει τα στίγματα των πλοίων. Τα δύο πλοία διατηρούν σταθερή απόσταση πηγαίνοντας πάνω από 20 μίλια και τα δύο. Ο καπετάν Τάσος θα φτάσει πρώτος. Το Αικατερίνη ακολουθεί με μερικά λεπτά πίσω του. Η "βάρδια" για Άνδρο του Αικατερίνη τελειώνει την Παρασκευή 18 Μαΐου που ξαναμπαίνει στη γραμμή το Andros> Το καλοκαίρι εφτασε. Όλοι στο νησί, στα πρακτορεία και στο πλοίο μιλούσαν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε δύο εβδομάδες... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet