Οι Άγιοι Σαράντα στην κορυφή της Άνδρου

Οι Άγιοι Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας, στο πιο ψηλό σημείο της Άνδρου. Χτίστηκαν, σύμφωνα με υπολογισμούς, γύρω στο 500 μ.Χ. Από τις πρώτες εκκλησίες στην Άνδρο  Το πέτρινο κτίσμα μισοκατεστραμένο μέχρι που ανέλαβε σημαντικός οικονομικός παράγοντας να χορηγήσει τα χρήματα στην αρχαιολογία για να συντηρηθεί και να αναστυλωθεί το ξωκλήσι και να διασωθεί ο αρχαίος χώρος (φωτ. Εν Άνδρω). 

Για τον λόγο αυτό διανοίχτηκε και ο δρόμος προς την κορυφή την άνοιξη του 2014. Χωρίς τον δρόμο τίποτα δεν θα γινόταν. Από εκεί πέρασε η αρχαιολογία την άνοιξη/καλοκαίρι του 2016 και ξεκίνησε τα έργα αναστύλωσης. Οι εργασίες λόγω καιρικών συνθηκών διακόπηκαν το φθινόπωρο του 2016. Θα ξαναρχίσουν άνοιξη/καλοκαίρι του 2017. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ο πέτρινος πύργος, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα είναι υπόλειμα φρυκτωρίας του 5ου π.Χ. αιώνα. Για εκατονταετίες αποτέλεσε παρατηρητήριο και τόπο διακίνησης μηνυμάτων για το νησί. Χίλια χρόνια ιστορίας στέκουν αντικρυστά στην κορυφή της Άνδρου για άλλα 1500 χρόνια!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Το τροχόσπιτο του συνεργείου της αρχαιολογίας. Περιμένει κι αυτό την άνοιξη κι αυτό για να αρχίσουν οι εργασίες πάλι. Ανέβηκε μαζί με τα συνεργεία και τους αρχαιολόγους από τον δρόμο του 2014 (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα έργα διάσωσης και αναστύλωσης έχουν προχωρήσει έξω και μέσα στο πέτρινο εκκλησακι. Εδώ η είσοδος στον στεγασμένο εμπρόσθιο χώρο που κοιτά νοτιοδυτικά αποφεύγοντας τους βόρειοανατολικούς ανέμους που πλήττουν το νησί στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (φωτ. Εν Άνδρω).

Το εσωτερικό του μικρού πέτρινου ναού. Οι εργασίες συντήρησης και αναστύλωσης προχώργσαν πέρσι και θα προχωρήσουν περισσότερο εφέτος ώστε να υπάρξει στο τέλος ένα κόσμημα της Άνδρου στην κορυφή της Κουβάρας. (φωτ. Εν Άνδρω).

Το ιερό των Αγίων Σαράντα που γιορτάζουν 9/3. Εξού και ο λόγος της αναφοράς μας. Ανάμεσα στους τεσσαράκοντα μάρτυρες ήταν και ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος, το όνομα του οποίου φερει και ο εορτάζων πατήρ Αέτιος της Παναχράντου. Χρόνια του πολλά (φωτ. Εν Άνδρω).

Η πόρτα των Αγίων Σαράντα. Μικρή και δύσκολη (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι αναστυλωτικές εργασίες στον περίβολο του εξωκλησιού (φωτ. Εν Άνδρω).

Κι άλλες αναστυλωτικές εργασίες στον περίβολο (φωτ. Εν Άνδρω).

Κομμάτι από τις ανασκαφές γεμάτο με νερό της βροχής (φωτ. Εν Άνδρω).

Όλο αυτό το έργο διάσωσης, συντήρησης και αναστύλωσης που επιτελεί στην ψηλότερη κορυφή της Άνδρου η αρχαιολογία Κυκλάδων με χορηγία ανδριώτη δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ και θα χανόταν ένα αρχαίο μνημείο της Άνδρου αν δεν είχε διανοιχτεί ο δρόμος από την άνοιξη του 2014 (φωτ. Εν Άνδρω).

Δ.Μπ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς νομίζω ότι έχετε δίκιο. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει σ' αυτόν τον τόπο, αν κάποιος δεν ακροβατίσει μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Όμως θα μπορούσε να είχε τακτοποιηθεί το θέμα, αν από τότε κατά κάποιο τρόπο, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση - έστω και ανεπίσημα- ότι ο σκοπός της παρανομίας δεν ήταν οι ανεμογεννήτριες. Σύρθηκε και φούντωσε το θέμα χωρίς να μιλά κανείς για τον προτιθέμενο σκοπό . Όμως,τέλος καλό, όλα καλά. Ευχόμαστε όλοι μας ο δωρητής να είναι καλά και να ζήσει ώστε να καμαρώσει την ολοκλήρωση του αρχαίου θρησκευτικού αυτού μνημείου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Απορία.
Πόσα χρόνια χρειάζονται οι γραφειοκρατικές αδειοδοτήσεις για ένα δρόμο; Οποιονδήποτε δρόμο. Ο χορηγός είναι 90 χρονών και με εύθραυστη υγεία. Πόσα χρόνια θα έπρεπε να περιμένει, ενώ είχαν ξεκινήσει οι μελέτες που εγκρίθηκαν από την αρχαιολόγια το 2015 και το καλοκαίρι του 2016 δόθηκε το πράσινο φως για τα έργα.
Έχω κι εγώ μια απορία.
Πότε και ποιος δρόμος άνοιξε με εντελώς ολοκληρωμένες και "νόμιμες" διαδιασίες στην Άνδρο; Το ξέρετε πως και ο δρόμος Γαύριο-Χώρα που χάραξε ο Λεωνίδας Εμπειρίκος στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς άδεια. Αλήθεια πέστε μου ΕΝΑΝ δρόμο που άνοιξε με τις διαδικασίες διάνοιξης που "προβλέπει" ο ελληνικός νόμος έτσι ώστε... να μην διανοίγονται δρόμοι!!!
Επιπλέον δεν ξέρετε - όπως αποκαλύπτει ο δικηγόρος κ. Πομόνης - πως υπήρχαν ενστάσεις (ανώνυμες βεβαίως!!!) που έλεγαν πως "θα πέρναγαν κάθε μέρα πολλά αυτοκίνητα και θα ενοχλούσαν τα πουλιά!!!". Θα μπαίναν ανεμογεννλητριες!!! Θα χτίζονταν σπίτια!!! Και εξοχικά!!! Και αναψυκτήρια!!! Και στο τέλος δικάστηκαν και άνθρωποι - που αθωώθηκαν - για την διάνοιξη...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι, ο λόγος που διανοίχθηκε αυτός ο δρόμος, ήταν για να επισκευασθεί το ερειπωμένο εκκλησάκι. Καθόλα νόμιμος και χρήσιμος. Γεννάται όμως το ερώτημα, εφ’ όσον ο σκοπός δεν ήταν πονηρός, γιατί δεν έγινε νόμιμα. Όπως θυμόμαστε ο δρόμος αυτός έγινε κρυφά και μάλιστα σε κατάσταση ομίχλης, λίγο πριν από την εκλογή νέας Δημαρχιακής αρχής. Δεδομένου ότι η αποχωρούσα Δημαρχιακή αρχή ήταν φιλικά διακείμενη προς τις εταιρίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών – όπως φάνηκε εκ των υστέρων- δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όλο το εγχείρημα ενορχηστρώθηκε από αυτήν, για να διευκολυνθούν στο έργο τους οι εταιρίες ανεμογεννητριών. Η έλλειψη επίσημης πληροφόρησης από τον Δήμο, φούντωσε τις υποψίες. Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί δεν έγινε με νόμιμες διαδικασίες. Θα μου πείτε ότι θα το έπνιγε η γραφειοκρατία. Αλλά εφ’ όσον δεν αγγίζει ιδιοκτησίες, ούτε διασχίζει δάση και ο σκοπός ήταν κοινωνικός και όχι κερδοσκοπικός, γιατί να μη ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία αδειοδότησης. Παραμένω μ’ αυτήν την απορία..

This comment was minimized by the moderator on the site

Για ρωτήστε και τους ιδιώτες που κατηγορήθηκαν και χωρίς να έχουν συμμετοχή στη διάνοιξη και χωρίς στοιχεία παραπέμφθηκαν σε δίκη στη Σύρο για υποβάθμιση περιβάλλοντος (επισείει σοβαρότατες ποινές και μάλιστα και χρηματικές) και αθωώθηκαν.
Η παραπομπή έγινε μετά από ανώνυμη καταγγελία! Και μετά απ' αυτό σκεφθείτε γιατί στην κοινωνία επικρατεί γενικευμένα πια η γενική απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά, στα οποία για να συνεισφέρεις πρέπει και να αποφασίσεις και να δράσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να τα έχεις με όλους καλά.
Βασίλης Πομόνης

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μα επειδή το διάβασα γι αυτό αναφέρομαι στο περυσινό χαμό για την διάνοιξη του δρόμου.Ήμουν ένας απ αυτούς που επικροτούσαν την διάνοιξη του δρόμου και είχαν πέσει οι οικολόγοι/ες να μας φάνε......Για θυμηθείτε τα σχόλια;;;;ότι κακώς έγινε ο δρόμος και χάλασε το περιβάλλον και όλα τα μπούρου-μπούρου του καθένα που θέλει και καλά να το παίξει οικολόγος.Το κακό είναι ότι εκεί πας μόνο με τζιπ.......

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα Κε Μπασαντή για βγάλε τα σχόλια όσων φώναζαν πέρυσι για την διάνοιξη του δρόμου...όλοι οι οικολόγοι τρομάρα τους .........
ΣΧΟΛΙΟ
Διαβάστε στη ανάρτηση μας για το έργο που επιτελείται στην κορυφή της Κουβάρας. Δείτε τα 2500 χρόνια ιστορίας που επιχείρησαν να "θάψουν" στα ερείπια οι "πεφωτισμένοι" (illuminati) της Άνδρου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro