Η γιορτή της Παναγιάς στην Τήνο κάποτε…(ιστορικές φωτογραφίες)

 

Το καταδρομικό "Έλλη" που τορπιλίστηκε στις 15/8/1940 στην γιορτή της Παναγίας στην Τήνο.

Μέσα από παλιές ασπρόμαυρες κιτρινισμένες φωτογραφίες, ας θυμηθούμε πως γιορταζόταν η Παναγία κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο σε άλλα παλιότερα και δυσκολότερα χρόνια. Ένας τορπιλισμός, προάγγελος ενός Παγκοσμίου Πολέμου, μια εικόνα που ανέβασε το ηθικό μιας επανάστασης, άνθρωποι μισοσβησμένοι από την λήθη, παροπλισμένα πια βαπόρια, μέρη, τοποθεσίες συνθέτουν ένα σκηνικό που εντυπωσιάζει…

Η είδηση του τορπιλισμού του "Έλλη"  που ήταν η πρώτη πράξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα.

Αναμνηστικό κάδρο με το "Έλλη"

Το "Έλλη" σε φωτογραφία της εποχής.

Αν και η εκκλησία της Τήνου είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και όχι στη Κοίμηση της Θεοτόκου, η προσοχή όλων αυτές τις ημέρες του καλοκαιριού είναι στραμμένη στη Τήνο, λόγω του τορπιλισμού του «Ελλη» που σήμανε την έναρξη του Πολέμου για την Ελλάδα.

 Βουβοί στα σκαλιά της Παναγίας της Τήνου μετά τον τορπιλισμό του "Έλλη" - 15/8/1040

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Ένα επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο, που αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη Χώρα της Τήνου και γιορτάζει κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από παλαιότερους εορτασμούς στην Παναγία της Τήνου. 

Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Λέγεται ότι είδε τρεις Κυριακές το ίδιο όνειρο και παρακίνησε τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ να οργανώσει ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα. 

Η παραλία της Τήνου σε παλαιότερη εποχή.

Και το λιμάνι της Τήνου επίσης σε προγενέστερη εποχή.

Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Εικόνα δεν βρέθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, όμως άρχισαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα, ένας εργάτης από τον Φαλατάδο, ψάχνοντας με την αξίνα του, σπάει στα δύο την εικόνα ανάμεσα στη Θεοτόκο και τον Αρχάγγελο. 

Το ιστορικό "Μοσχάνθη" που πήγαινε και Τήνο μέχρι το 1959.

Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο ήρωες της επανάστασης για να προσκυνήσουν.
Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας. 

Κλασική φωτογραφία επισκεπτών στην Παναγία της Τήνου. Εκατομμύρια είναι οι επισκέπτες στην ιστορική Παναγία της Τήνου...

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματα τους. Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στις γιορτάζουσες κυρίως Κυκλάδες και στην υπόλοιπη Ελλάδα βεβαίως.Όμως έχω την εντύπωση ότι το'' Μοσχάνθη'' έκανε δρομολόγια και μετά το 1959......