Η επανάσταση της Μανιζέ: σπαράγματα της Ιστορίας σε μια ταινία μικρού μήκους της Θεώνης Ρίντ.
Η αφίσα της ταινίας. Από τον σκυθρωπό Σάχη στον βλοσυρό Χομεϊνί. Κι ανάμεσα τους μια μεγάλη κοινωνικό-πολιτική επανάσταση 6 μηνών. Η Μενιζέ μετά απέμεινε να συνεχίσει μόνη τον δρόμο της δικής της επανάστασης. Μια εικόνα χίλιες λέξεις λένε. Σωστά. Μόνο που για να υπάρξουν οι χίλιες λέξεις πρέπει να ξέρεις κάτι από την ιστορία και τις ζωές των ανθρώπων.
(Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε μια ακόμα συνεργασία της Θεώνης Ριντ. Την ξέραμε ως σκηνοθέτη του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου. Την μαθαίνουμε και ως σκηνοθέτη μιας μικρού μήκους ταινίας για την μετανάστευση, που έχει γυρίσει στην Αγγλία, στο Μπρίστολ. Ο λόγος για τη ζωή μιας Ιρανής μετανάστριας, που κατάφερε και σπούδασε σε μια χώρα που οι γυναίκες δεν σπούδαζαν. Που έζησε την επανάσταση που γκρέμισε το δικτατορικό καθεστώς του Σάχη κι έφερε το θεοκρατικό καθεστώς του Χομεϊνί. Κι έζησε εκείνους τους ελάχιστους 6 μήνες ελευθερίας μεταξύ των δύο δικτατοριών. Για να ξεφύγει έφυγε αναζητώντας μια άλλη ζωή στην Αγγλία. Κι εκεί βρήκε τον εαυτό της και κάτι από αυτό που έψαχνε ως άνθρωπος.
Αυτές τις μέρες που κορυφώνεται το δράμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας η Θεώνη Ριντ σκέφτηκε πως ήταν μια ευκαιρία να "μιλήσει" με την ταινία της στην Άνδρο. Να μεταφέρει στους ανδριώτες την δική της εμπειρία της από την περσίδα μετανάστρια Μανιζέ, που την συνάντησε κάποτε στο Μπρίστολ. Να μιλήσει για την δραματική ιστορία της και την προσπάθεια της να βρει κάπου μια νέα ζωή.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Εν Άνδρω και τον διαχειριστή του να παρουσιάσουμε το έργο της Θεώνης Ρίντ που μέχρι σήμερα με την σκηνοθετική παρουσία της στην Άνδρο έδωσε νέα πνοή στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού μας - Δ. Μπασαντής).
Οι συντελεστές παραγωγής της μικρής ταινίας που γυρίστηκε στο Μπρίστολ. Στη φωτογραφία σκηνές από την εξέγερση κατά του Σάχη της Περσίας το 1979.
Αγαπητέ κύριε Μπασαντή,
Σας στέλνω μέσω wetransfer ένα παλιό υλικό που μόλις ξαναβάλαμε και τελειοποιήσαμε στο μοντάζ. Ενα 11λεπτο ταινιάκι για μία μετανάστρια στην Αγγλία. Το βγάλαμε απ' το ντουλάπι γιατί θεωρήσαμε πως είναι επίκαιρο, με όσα δυστυχώς συμβαίνουν τόσο κοντά μας στη Μόρια, στη Σύμη, στην Ελευσίνα, στη Σάμο... τα ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και το ρατσισμό -μεταξύ πολλών άλλων. Είναι μία απλή ιστορία, πολύ απλά γυρισμένη, που όμως δείχνει πως ένας άνθρωπος μπορεί να ακμάσει κάτω από καλές συνθήκες εργασίας και ζωής.
Σκηνή από την εξέγερση κατά του Σάχη το 1979.
Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε πρώτος να το δημοσιεύσετε στην Ελλάδα. Ακόμα δεν το έχω ανεβάσει ούτε στο youtube. Στην πορεία ίσως το στείλω σε φεστιβάλ ή ιστοσελίδες σχετικά με τη μετανάστευση.
Συνάπτω εδώ αφίσα και φωτογραφίες. Το αρχείο που θα έρθει είναι 1gb για να έχει καλή ανάλυση. Δεν ξέρω τι format χρησιμοποιείτε στο site, όμως αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο ενημερώστε με.
Με μεγάλη εκτίμηση
Θεώνη Ριντ
Άλλη μια σκηνή από την επανάσταση του 1979 που έληξε άδοξα με το καθεστώς Χομεϊνί. Όσοι δεν συμβιβάστηκαν με το θεοκρατικό πολίτευμα συνέχισαν μακριά από την χώρα τους τον αγώνα για μια αλλαγή του κόσμου όπως αυτοί πίστευαν αναζητώντας το δίκιο και την δικαιοσύνη.
Η Επανάσταση της Μανιζέ
Σύνοψη του έργου
Η ταινία της Θεώνης Ριντ
"Δε γίνεται να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους", Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Γύρω μας, πλήθος ανθρώπων. Αναρωτιόμαστε ποτέ ποιοί πραγματικά είναι; Τους προσεγγίζουμε να μάθουμε την ιστορία τους; Τους ακούμε ουσιαστικά; Καταφέρνουμε ποτέ να νιώσουμε έστω και έναν;
Σ’ ένα κόσμο συνεχούς ενημέρωσης και επικοινωνίας γιατί ακόμα να επικρατούν τα προσωπικά συμφέροντα, τα βιαστικά συμπεράσματα, οι βολικές εξηγήσεις και οι ανεπιβεβαίωτες φημολογίες; Είναι η άγνοια; Είναι η κακεντρέχεια; Είναι η καχυποψία; Είναι η βιασύνη κι οι σκοτούρες;
Η Μανιζέ είναι σύζυγος, μητέρα τριών παιδιών, μετανάστρια.
Η ιστορία της όμως;...
Θεώνη Ριντ, σκηνοθέτης