Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής ή η Παναγία στις Λιές: η ιστορία του και η επισκευή του

 

Το εξωκλήσι την ημέρα της γιορτής του μετά την επισκευή του.

(Για το ξωκλήσι Ζωοδόχος Πηγή ή Παναγία στις Λιές μάς τηλεφώνησε συγκινημένη η Ιωάννα Σαραβάνου και μάς ανέφερε την ομολογουμένως πολύ όμορφη στιγμή της πρώτης λειτουργίας του μετά την εξαιρετική αναστύλωση του. Τηλεφωνήσαμε με την σειρά μας στο π. Ιάκωβο, εφημέριο της περιοχής και ζητήσαμε λίγα λόγια για το ιστορικό του όντως ξεχωριστού εξωκλησιού. Μάς εντυπωσίασε η αποτελεσματικότητα και ταχύτητα του ιερέως και ακόμα περισσότερο το προσηνές και φιλικό της όλης συζήτησης.

Πριν την επισκευή 

Δύο ώρες μετά το τηλεφώνημα ο π. Ιάκωβος συνέλεξε όλες τις σχετικές πληροφορίες με την ιστορία και τους θρύλους που περιβάλουν το όμορφο εξωκλήσι και επιπλέον κατέγραψε ο ίδιος ευχαριστίες με όλους όσους ασχολήθηκαν με το εξωκλήσι προσφέροντας σε αυτή την προσπάθεια. Φωτογραφίες έστειλαν οι Ιωάννα Σαραβάνου και ο π. Ιάκωβος. Δημοσιεύουμε με χαρά όσα έστειλαν οι φίλοι του Εν Άνδρω - Δ. Μπασαντής)

Ιστορικό του εξωκλησιού της Ζωοδόχου Πηγή ή της Παναγία στις Λιές

Το εξωκλήσι μετά την επισκευή του την μέρα της εορτής του.

Τα ίχνη της κτίσεως της χάνονται βαθιά στον χρόνο φτάνοντας στην εποχή της ενετοκρατίας. Πρώτη αναφορά έχουμε τέλος του 19ου αιώνα από μονάχο της Μονής Παναχράντου που την περιγράφει ως μισογκρεμισμένη. Αρχές του 20ου αιώνα ο Δημήτρης Σκόρδος που είχε χωράφι από πάνω είδε μέσα στα χαλάσματα μια μαυροφορεμένη γυναίκα να στέκεται επί ώρα εκεί και κατάλαβε ότι ήταν η ίδια η Παναγία.

Με την βοήθεια των συγχωριανών του αναστηλώνουν το εκκλησάκι και φτιάχνουν με πέτρα από τον λευκόποδα το υπέροχο αυτό τέμπλο που σύμφωνα με την εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Το μοναδικό τέμπλο από λευκόποδα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 70  γίνεται μια νέα επισκευή και έκτοτε αφήνεται στην φθορά του χρόνου φτάνοντας έως το 2003 που η εκκλησιαστική επιτροπή του Γιαννισαίου σε συνεργασία με τον αείμνηστο δήμαρχο Κορθίου Ιωάννη Γλυνο και την κ. Δεμαθα, που τότε ήταν στην ομάδα των αρχαιολόγων ξεκινάει τα πρώτα βήματα για την αναστήλωση του.

Λόγω πολλών εμποδίων το 2017 έγινε η τελική μελέτη και το 2020 με την καίρια  βοήθεια του αείμνηστου Ανδρέα Τηνιακού του γνωστού μπάρμπα Αντρέα, την εισήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και προσωπικά του Μητροπολίτη μας κ Δωρόθεου εκδόθηκε η πολυπόθητη άδεια εργασιών με επίβλεψη του μηχανικού κ Πιττακίδη.

Από το τραπέζι που στήθηκε μετά την εορτή στο Γιαννισαίο.

Την εργολαβία πήρε μετά από διαγωνισμό ο κ Ηρακλής Γαύρας, ο οποίος με την εμπειρία του και τον σεβασμό στο μνημείο το κατέστησε όπως είναι σήμερα,  ένα μνημείο ταπεινό αλλά απίστευτης ομορφιάς μέσα στην άγρια φύση των Γερακώνων, χώρος προσευχής και περισυλλογής των πιστών.

Φέτος λειτουργήθηκε, πρώτη φορά, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και στην συνέχεια στην πλατεία του χωριού παρατέθηκε εόρτιο γεύμα προς όλους που ήρθαν και τίμησαν την Παναγία μας.

Ακολουθούν ευχαριστίες του π. Ιακώβου:

Τεράστια η συμβολή των ενοριτών, επιτροπών, συνδρομητών και δωρητών από όλη την Άνδρο, την υπόλοιπη Ελλάδα και την ομογένεια. Τον χειριστή μηχανημάτων Γιάννη Ζαγοραίο. Η Αγιογράφος κ. Άννα Ζαχαράκη είδε μια ανάρτηση στα Ιωάννινα φίλου με την επισκευή και κάνοντας ολόκληρο ταξίδι με την κόρη της ήρθε και έφτιαξε τις υπέροχες αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού δωρεά εκτελώντας προσωπικό τάμα.

Σε κάθε βήμα κοντά μας με απίστευτη ενέργεια και βοήθεια ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος γνωστός στην κοινωνία του Κορθίου. Πολύτιμη βοήθεια κατά σειρά ετών από τους κ. Δ.Λοτσάρη τ.Δημαρχο  Δ.Τηνιακο, Θ.Σουσουδη  νυν δήμαρχο, Σ.Τσαουση, Γ.Τρανάκο, Ι.Σαραβανου και τους εργαζόμενους στον Δήμο Άνδρου.

Θερμές ευχαριστίες στο Εν Ανδρω και προσωπικά στον κ Διαμαντή Μπασαντη για την  φιλοξενία μας στο ειδησεογραφικό σάιτ του.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet