Ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Άνδρου. Σήμερα υπολειτουργεί...

 

Ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2023 η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Άνδρου, που αντικατέστησε τα τρία υποθηκοφυλακεία του νησιού. Όμώς, όπως φαίνεται και από την παρακάτω διαμαρτυρία των δικηγόρων της Άνδρου δεν φρόντισαν για την στελέχωση. Έτσι το Κτηματολογικό Γραφείο υπολειτουργεί.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Tο Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου

υπόψη Προέδρου κου Κωνσταντίνου Φιφλή και των μελών του Δ.Σ.

ΚΟΙΝ: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αρμόδιο για το Κτηματολόγιο) κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,

          2) Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτριο Παπαστεργίου,

          3) Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Φλωρίδη,

          4)Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρμόδιο για το Κτηματολόγιο) κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη,

           5)  Γραφείο Γενικής Διεύθυνσης του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

          6) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπόψη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη,

           7) Επαρχείο Άνδρου, υπόψη Επάρχου κας Άννας Βρεττού

           8) Δήμο Άνδρου, υπόψη Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη

           9) κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων (αλφαβητικά): κ. Ιωάννη Βρούτση, κ. Μάρκο Καφούρο, κα. Αικατερίνη Μονογυιού, κ. Φίλιππο Φόρτωμα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

           Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα στο ρόλο των Δικηγόρων ως στην πράξη υπερασπιστών των δικαιωμάτων των πολιτών, και ως εχόντων υποχρέωση να καταγγέλλουν δυσλειτουργίες των θεσμών της Πολιτείας, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθούν σημαντικές οικονομικές βλάβες στα μέλη της κοινωνίας, θεωρούμε αναγκαίο και σκόπιμο να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την ενεργή αντίδραση του Συλλόγου μας και του Δικηγορικού Σώματος γενικότερα, για το σημαντικό και φλέγον ζήτημα, που ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας στα Μ.Μ.Ε., είναι υπαρκτό και ταλαιπωρεί αφάνταστα εδώ και αρκετό καιρό όλους, με άμεση επίπτωση στην ασφάλεια των συναλλαγών και των πολιτών αναφορικά με τα περιουσιακά τους δικαιώματα στο νησί της Άνδρου.Ζητείται

Πρόκειται συγκεκριμένα για το θέμα της κατάργησης των κατά τόπους υποθηκοφυλακείων και της ενοποίησης και υπαγωγής τους στα δημιουργούμενα Κτηματολογικά Γραφεία. Ως φιλοσοφία και σύλληψη είναι καλό και αναγκαίο λόγω εκσυγχρονισμού και θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Το δεχτήκαμε χωρίς δισταγμούς και βοηθήσαμε και στη μεταφορά των επί μέρους γραφείων των ιστορικών Υποθηκοφυλακείων Γαυρίου και Κορθίου, τα οποία συνενώθηκαν με το Υποθηκοφυλακείο Άνδρου στο χώρο όπου αυτό στεγάζεται, δημιουργώντας πλέον το Υποκατάστημα Άνδρου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων. Γνωρίζουμε επίσης και το «κάθε αρχή και δύσκολη».

Πλην όμως είναι απολύτως αναγκαίο να επισημανθεί το γεγονός, ότι μετά τη συνένωση των Υποθηκοφυλακείων και στα άλλα νησιά, αλλά κυρίως στην Άνδρο, όπου συνενώθηκαν τρία υποθηκοφυλακεία σε ένα,  το γραφείο που στεγάζει τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων και έχει τις αρμοδιότητες αυτών, δηλαδή το ως άνω Υποκατάστημα Άνδρου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων δεν στελεχώθηκε με τον ανάλογο αριθμό υπαλλήλων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα και μάλιστα σε  βαθμό που επιδέχεται ίσως και πειθαρχική έρευνα, για όσους υπηρεσιακούς παράγοντες αρνούνται να το δουν και να το αντιληφθούν, έγκειται στο ότι στην ουσία σταματούν οι συναλλαγές με ότι αυτό σημαίνει και για το Κράτος που χάνει έσοδα, αλλά κυρίως για τους πολίτες που δεν αντιμετωπίζονται όπως προβλέπει ο Νόμος, σχετικά με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και της περιουσίας τους και της δυνατότητας να έχουν οικονομικές συναλλαγές, με τις ίδιες προδιαγραφές όπως οι υπόλοιποι Έλληνες.

Συγκεκριμένα ρητά και κατηγορηματικά ενημερώνουμε, όποιον έχει ευθύνη, ή θεωρεί ότι έχει ευθύνη, ότι το Υποκατάστημα Άνδρου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων, ουσιαστικά ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ με απόλυτη ευθύνη της Πολιτείας και παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες της μοναδικής υπαλλήλου, που βρίσκεται στο γραφείο, αφού ο προϊστάμενος, που είχε έρθει για λίγο διάστημα, δήλωσε ήδη παραίτηση και αναχώρησε. Και πρέπει, για να γίνει νομικός έλεγχος των εγγράφων που κατατίθενται στο ως άνω Γραφείο και για τα οποία οι συναλλασσόμενοι πολίτες έχουν καταβάλει τα δέοντα, να έλθει από τη Σύρο ο ίδιος ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων, για να επιμεληθεί του ελέγχου. Αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αυτοί που με ανεύθυνες αποφάσεις έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την κατάσταση και αν έχουν υπόψη τους τι σημαίνει η μετακίνηση από την Άνδρο στην Σύρο και αντίστροφα!!! Γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Υπουργός και ο αρμόδιος κος Υφυπουργός το τι γίνεται, ή επαναπαύονται σε διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς, και ο εκσυγχρονισμός της Χώρας προχωρεί ακάθεκτος;;;  

Θεωρούμε ότι κανονικά δεν θα χρειαζόταν να επισημάνουμε ότι λόγω της ως άνω κατάστασης, συνεπεία της οποίας αρκετές φορές το Υποκατάστημα Άνδρου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων αναγκαστικά παραμένει κλειστό, αφού οι ανθρώπινες ανάγκες ισχύουν και για την μοναδική υπάλληλο, δημιουργούνται προβλήματα. Αυτά έγκεινται στο ότι πλείστες όσες φορές δεν μπορεί να προβεί κάποιος σε υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, σε επείγουσα κατοχύρωση δικαιωμάτων, όπως είναι η εγγραφή βαρών και διεκδικήσεων, και πλείστα όσα άλλα.  Όμως προβαίνουμε στην  επισήμανση αυτή και επίσης προειδοποιούμε άπαντες ότι σύσσωμη η κοινωνία μας δεν θα δεχθεί ούτε θα ανεχθεί την διαμορφωθείσα κατάσταση. Είναι δε, κάθετα αντίθετη στην έμπρακτη υποβάθμιση αυτής της ζωτικής σημασίας υπηρεσίας,  η οποία υποβάθμιση υποπτευόμαστε ότι συνιστά μεθόδευση για την κατάργηση του Υποκαταστήματος Άνδρου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων με μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, είτε στη Σύρο, είτε στο Κορωπί, με όποιες συνέπειες (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές κλπ.) αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους έχοντες συμφέροντα στην Άνδρο όσο και για τους Πολιτικούς εκπροσώπους της Άνδρου, αλλά και του Νομού γενικότερα!!!! 

Άνδρος 9 Ιουλίου 2024 

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΆΝΔΡΟΥ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Που να δείτε τι γίνεται στο κτηματολόγιο του Πειραιά..........χάλια !!!!!!! οι Υπουργοί και κάθε αρμόδιος τι κάνουν;;;;;;;;;;;;;