ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Συνεχείς δονήσεις εν αναμονή μεγάλου σεισμού. Ανησυχία και κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες...

 

Εγκαταλείπουν την Σαντορίνη οι κάτοικοι

Ο φόβος ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη. Υπολογίζονται σε 11.000 αυτοί που έχουν αποχωρήσει. Όσοι πάλι αποφάσισαν να παραμείνουν δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς όπως λένε νοιώθουν «συνεχώς τη γη να τρέμει». 

«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στη Σαντορίνη. «Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει ένας κάτοικος.

Περπατώντας στα σοκάκια των Φηρών, πάνω από την Καλδέρα, η εικόνα θυμίζει κάτι από εποχές πανδημίας. Μαγαζιά ανοιχτά που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, διερχόμενοι επισκέπτες που φωτογραφίζονται σιωπηλά με φόντο το ηφαίστειο και κάτοικοι που με ένα κινητό στο χέρι προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.

«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, "λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι". Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

Την εποχή αυτή όπως επισημαίνει συνήθως ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να καταφτάνουν στο νησί για να προγραμματίσουν όσες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. «Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί. «Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», λέει. 

Σε επιφυλακή και οι κάτοικοι της Αμοργού

Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται στο αυτοκίνητο ή διανυκτερεύουν σε ανοιχτούς χώρους στην Αμοργό. Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Η σεισμική ακολουθία, ξύπνησε μνήμες στους γηραιότερους του νησιού από τον δυνατό σεισμό του 1956, ενώ οι νεώτεροι κάτοικοι ανησυχούν για τη συχνότητα των δονήσεων. Πολλοί κάτοικοι έχουν μετακινηθεί από τις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού υπό τον κίνδυνο ενός τσουνάμι.

Η Καλντέρα

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Οία θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων.

«Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα». «Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας.

Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.

Κάποιοι όμως πάνε Σαντορίνη

Στην πτήση για Σαντορίνη η Βίρα μαζί με την οικογένειά της περιμένουν να ξεκινήσει η επιβίβαση για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο ξακουστό και φημισμένο για την ιδιαίτερη ομορφιά του ελληνικό νησί. Είναι από την Ταϊβάν και όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σεισμοί δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνην. Αν και Φλεβάρης στην αίθουσα των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος περιμένουν μερικοί τουρίστες ώστε να επισκεφθούν το νησί για μία-δυο ημέρες και έπειτα να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στις συζητήσεις των ντόπιων μέσα στο αεροσκάφος το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες, και αυτό το συχνό βουητό που ακούγεται κάθε φορά που η γη σείεται. Όπως λένε αν και το έχουν συνηθίσει αυτό δεν το κάνει λιγότερο τρομακτικό.

Σε ποια νησιά θα είναι σήμερα κλειστά τα σχολεία

Λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων, οι κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι και φοβούνται ότι είναι ζήτημα ωρών να σημειωθεί μεγαλύτερη δόνηση. Έτσι, έχει αποφασιστεί να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, με τη Λέρο και την Πάτμο να λαμβάνουν το ίδιο μέτρο. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία στα νησιά:

Πάρος
Νάξος και Μικρές Κυκλάδες
Άνδρος
Τήνος
Σύρος
Μύκονος

ΠΗΓΕΣ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - IEFIMERIDA

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet