ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Aπανωτοί σεισμοί. Καμία σύνδεση με το ηφαίστειο. Εκτόνωση τα 6 ρίχτερ.

 

Συνεχίζονται οι απανωτοί σεισμοί στις Κυκλάδες με αμείωτο ρυθμό. Το μεσημέρι της Τρίτης (04/02) καταγράφηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών, ο οποίος ήταν της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στην Αττική. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της που κατά χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πυκνή σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς δεν έχει καταγραφεί σεισμός που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κύριος. 

Ως κρίσιμο το όριο των 6 Ρίχτερ θεωρεί ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, μιλώντας CNN Greece σχετικά με την εκτόνωση της «σεισμικής καταιγίδας» που ταλαιπωρεί τα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού, προκαλώντας ανησυχία σε χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές που εγκαταλείπουν μαζικά τα νησιά.

«Τα 5 Ρίχτερ είναι ένα μέγεθος ενταγμένο στην κανονικότητα της σεισμικής ακολουθίας μέχρι σήμερα, τα 6 Ρίχτερ είναι ένα μέγεθος που αν καταγραφεί θα μπορούμε πιθανότατα να μιλάμε για εκτόνωση» σημείωσε ο κ. Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία εικόνα εκτόνωσης των σεισμικών φαινομένων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει σε φάση κορύφωσης του φαινομένου, ώστε να περιμένουμε μια εκτόνωσή του από εκεί και πέρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.  

Καμία σύνδεση με το ηφαίστειο

Παράλληλα, ο κ. Παπαζάχος επανέλαβε πως τα εξελισσόμενα σεισμικά φαινόμενα δεν έχουν την παραμικρή σύνδεση με κάποιου είδους ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την παρούσα σεισμική δραστηριότητα με το ενεργό ηφαίστειο» τόνισε ο ίδιος. 

Στη Σαντορίνη σταμάτησε η οικοδομή, έκλεισαν μαγαζιά και επιχειρήσεις

Η εξέλιξη του φαινομένου με τους συνεχείς σεισμούς που ταράζουν τη Σαντορινή την έχουν μετατρέψει σε «νησί-φάντασμα». Χιλιάδες κόσμου έχουν φύγει, πολλοί εξ αυτών εργαζόμενοι στο νησί, οι δρόμοι ερήμωσαν και πολλά μαγαζιά έκλεισαν. Το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες, με τη γη να σείεται ασταμάτητα τρομάζοντας άπαντες και ανατρέποντας την καθημερινότητα στη Σαντορίνη, έχει οδηγεί σε ευρύτερο «πάγωμα» το νησί. Επιχειρήσεις έχουν βάλει προσωρινά λουκέτο όπως ήταν αναμενόμενο.

 

Στον πάγο έχει μπει και η οικοδομή. Αυτή η περίοδος για τη Σαντορίνη, δηλαδή οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, χαρακτηρίζονται από τον οργασμό οικοδομικών εργασιών. Εκατοντάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εστίασης, ειδικά αυτές που βρίσκονται παράλληλα με την Καλντέρα, προχωρούν σε εργασίες ανακαίνισης. Όλες αυτές οι εργασίες, τώρα, έχουν σταματήσει.

ΠΗΓΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, IEFIMERIDA

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πάντως υπάρχει και η άποψη του Άκη Τσελέντη που λέει ότι και τα δύο ηφαίστεια , Σαντορίνης και Κολούμπο , είναι ενεργά και υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα!!!