ΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΙ
Η νέα γεώτρηση στο Συνετί
Κύριε διαχειριστά του Εν Άνδρω,
Είμαι κάτοικος Συνετίου και θέλω να μιλήσω για το χωριό μου σχετικά με την ύδρευση του χωρίς εμπάθεια. Την προηγούμενη τετραετία ο πρόεδρος του χωριού, που είναι ο ίδιος και σήμερα, έλεγε σε όλους πως δεν εισακουγόταν και έτσι δεν μπορούσε να κάνει έργα. Έλεγε ψέματα. Στην τελευταία ομιλία του Λοτσάρη στο Συνετί ο δήμαρχος τον ευχαρίστησε για την στενή συνεργασία που είχαν. Ο πρόεδρος αποδέχτηκε τις ευχαριστίες χωρίς να πει κάτι από αυτά που έλεγε από πίσω του τα προηγούμενα χρόνια.
Οι Συνετιανοί ψήφισαν δήμαρχο Σουσούδη και αντιδήμαρχο Τσαούση. Ο πρόεδρος παρέμεινε ο ίδιος. Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος και δύο μήνες και από έργα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ. Δεν ξέρουμε καν αν ο πρόεδρος έκανε τεχνικό πρόγραμμα για έργα στον προϋπολογισμό του 2025. Και αφού περάσαμε έναν χρόνο και δύο μήνες κι ένα καλοκαίρι χωρίς νερό άρχισαν επιτέλους να ψάχνουν για νερό! Χωρίς μελέτες. Τελικά έκαναν μια γεώτρηση στο χωριό. Πως βρήκαν το σημείο; Υπήρξε μελέτη; Έψαξαν με ραβδιά όπως έκαναν οι παλαιοί; Η γεώτρηση όπως λέγεται έφτασε πάνω από τα 100 μέτρα. Τι βρήκαν; Δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Άγνωστο το βάθος, άγνωστο το κόστος, άγνωστο πόσο νερό βρήκαν. Σωληνοποίησαν την τρύπα. Έριξαν μπετό και έφυγαν. Πότε θα συνεχίσουν κι αυτό άγνωστο.
Κάπως έτσι περιμένουμε το καλοκαίρι για να δούμε τι νερό θα πιούμε. Εν τω μεταξύ τα έξυπνα ρολόγια μπαίνουν αργά. Από 130 ρολόγια που χρειαζόμαστε μάς έδωσαν 80. Τα βάζουν, αλλά όχι πλήρη. Κάποια έχουν και ειδική σωλήνα που κλείνει. Ελέγχουν με αυτή την υπερκατανάλωση σε όσους έχουν.
Τώρα το τι θα γίνει και πότε θα αλλάξουν τα υπόλοιπα παλιά ρολόγια άγνωστο. Πάντως με τα παλιά ρολόγια κάποιοι έκλεβαν! Άλλοι έκλεβαν από την σωλήνα. Άλλοι σταμάταγαν το ρολόι! Μερικοί από αυτούς που έκλεβαν ήταν αυτοί που φώναζαν περισσότερο την περασμένη τετραετία. Πρέπει κάποτε το χωριό όλοι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το νερό. Να μην κλέβουν μερικοί. Κι όσοι καταναλώνουν περισσότερο να πληρώνουν περισσότερο. Ελπίζω με τα έξυπνα ρολόγια που έφερε η προηγούμενη διοίκηση και μπαίνουν τώρα να μπει μια τάξη και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση.
Κατερίνα Κοντού - Μπάλλα