5 ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙΑ - ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ - ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ & ΓΙΑΤΙ…

  

Σαντορίνη, Κως, Μύκονος, Κάλυμνος, Μήλος, Ρόδος, Πάρος και Νάξος είδαν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται μεταξύ 2011 και 2021. Κι αυτό εξηγείται καθώς ο τουρισμός – και τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτόν – έχει κρατήσει νέο σε ηλικία κόσμο στα νησιά αυτά, ενώ έχει προσελκύσει και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Δημογραφικό και Ιδιαιτερότητες 

«Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Η Νάξος είναι μεγάλο νησί στο κέντρο του Αιγαίου με τοπική οικονομία που ανθεί. Έχει πρωτογενή τομέα, αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία και φυσικά τουρισμό, με τη σεζόν να έχει επιμηκυνθεί, κι όλα αυτά έχουν κάνει τους Ναξιώτες να επιστρέφουν και νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έλκουν την καταγωγή τους από το νησί, να έρχονται γιατί βρίσκουν ευκαιρίες εργασίας» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία απογραφή τα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας (20-49 ετών) αποτελούν το 44% του πληθυσμού στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, ενώ οι άνω των 60 ετών μόλις το 18%, την ώρα που τα ποσοστά στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας είναι 28,5% και 43% αντίστοιχα.

Ωστόσο, στον δημογραφικό χάρτη αυτές οι περιπτώσεις που φαίνεται να «ξεγελούν» – προς το παρόν – τις επιστημονικές προβλέψεις είναι λίγες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυθήρων και πρόεδρο της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής Ευστράτιο Χαρχαλάκη, η πιθανότητα ανάσχεσης της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας δεν θα αποδώσει πριν από το 2040, ακόμη κι αν όλες οι προτάσεις αρχίσουν να υλοποιούνται σήμερα.

Όπως τόνισε ο ίδιος κατά την πρόσφατη προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ, από την απογραφή του 1951 μέχρι και εκείνη του 2021 μόλις 19 κατοικημένα νησιά αύξησαν τον πληθυσμό τους, ανάμεσα στα οποία η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Εύβοια: «Αντίθετα, σε περισσότερα από 100 κατοικημένα, κατά το 1951, νησιά παρατηρήθηκε είτε τεράστια μείωση μόνιμου πληθυσμού είτε απόλυτος μηδενισμός, δηλαδή έπαψαν εντελώς να κατοικούνται».

Γιατί όχι η Άνδρος 

 

 Κι όμως η Άνδρος είναι από τα ωραιότερα, τα μεγαλύτερα, τα κοντινότερα νησιά των Κυκλάδων. Με σπάνιο φυσικό περιβάλλον, με μακρά και σπουδαία ιστορία. 

Όπως έχουμε γράψει στο Εν Άνδρω πολλές φορές η Άνδρος όχι μόνο δεν αυξάνει τον πληθυσμό της, αλλά αντιθέτως αυτός μειώνεται συνεχώς από δεκαετία σε δεκαετία. Και το χειρότερο γερνάει. Ολοένα και περισσότεροι νέοι μόλις ενηλικιώνονται φεύγουν από το νησί για να βρουν την τύχη τους αλλού, σε μεγαλύτερα πληθυσμιακά μέρη που έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να επιτύχουν οικονομικά και κοινωνικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μαθητές του λυκείου που χρόνο με τον χρόνο είναι λιγότεροι μιας και τα νέα παιδιά φεύγουν για αναζητώντας ευκαιρίες σπουδών και εργασίας αλλού. Κι αυτό γιατί στην οικονομία του νησιού δεν περπατά ο τουρισμός. Κι όμως το νησί στηρίζεται κατά 55% στον τουρισμό, 20% στη ναυτιλία, 20 στις κατασκευές και 5% στον αγροτικό τομέα. 

Πως όμως να περπατήσει ο τουρισμός όταν κάποτε το Μπατσί είχε 4 ταξιδιωτικά πρακτορεία, που έφερναν τουρίστες από το εξωτερικό. Τώρα δεν έχει κανένα. Τότε που έρχονταν τουρίστες και από το εξωτερικό η Άνδρος είχε το καλοκαίρι ένα ταχύπλοο και όλο τον χρόνο ένα καράβι τη μέρα. Τώρα η Άνδρος έχει τον χειμώνα δύο καράβια τη μέρα και το καλοκαίρι 4 και ένα ταχύπλοο. Και παρόλα αυτά χωλαίνει στον τουρισμό με σεζόν μόλις 2,5 μηνών, όταν η Τήνος δίπλα της έχει 4-5 μήνες σεζόν; Ποιος λοιπόν θα κάνει μεγάλη επένδυση για 2-2,5 μήνες σεζόν;

Τα παραπάνω στοιχεία τα έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές, αλλά δεν ανησυχούν κανέναν αρμόδιο. Αλλά και πως και ποιον να ανησυχήσουν όταν ο μέσος όρος ηλικίας των "αρμοδίων" στο νησί είναι για την μεν παράταξη Σουσούδη τα 60 χρόνια (!) για την δε παράταξη Λοτσάρη τα 50 χρόνια! Ηλικιακά οι εκλεγμένοι ξεκινούν οι μεν νεώτεροι απο τα 40 χρόνια και οι δε ηλικιωμένοι κοντά στα 80 χρόνια! Αυτή είναι η εικόνα του νησιού κι ότι κι αν λέμε, αυτοί θα χαράξουν το μέλλον του. Αυτά τα λίγα συμπληρωματικά στα όσα λέει η στατιστική υπηρεσία γενικώς...

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ.gr - ΣΧΟΛΙΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κως, Κάλυμνος και Ρόδος δεν ανήκουν στις Κυκλάδες...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αναφέρονται ρητά στον τίτλο αριθμητικά μονο 5 κυκλαδονήσια. Ήτοι, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, Μήλος. Τα άλλα 3 που αναφέρονται είναι προφανώς στα Δωδεκάνησα, αλλά αυξάνουν συμφωνα με τα ΝΕΑ κι αυτά τον πληθυσμό τους γι' αυτό απλώς παρατίθενται.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 μήνα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙΑ: ΡΟΔΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΩΣ !!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αναφέρονται ρητά στον τίτλο αριθμητικά μονο 5 κυκλαδονήσια. Ήτοι, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, Μήλος. Τα άλλα 3 που αναφέρονται είναι προφανώς στα Δωδεκάνησα, αλλά αυξάνουν συμφωνα με τα ΝΕΑ κι αυτά τον πληθυσμό τους γι' αυτό απλώς παρατίθενται.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 μήνα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ...