Χριστούγεννα στην Πανάχραντο

Της Κατερίνας Ρεμούνδου

 

Στην τράπεζα όλοι μετά την λειτουργία για κοκορόζουμο (φωτο-Μονή Παναχράντου) 

 

Ζω και εργάζομαι μόνιμα στην Άνδρο από το 2006 και κάθε Χριστούγεννα είμαι παρούσα και συμμετέχω πάντα στην ακολουθία των Χριστουγέννων στο μοναστήρι της Παναχράντου. Έχω ζήσει Χριστούγεννα με χιόνια και τράπεζα 20 ατόμων, αλλά και Χριστούγεννα με καλοντυμένες κυρίες και επώνυμους ανδριώτες να κατακλύζουν τους χώρους του μοναστηριού!



Εφέτος όμως οι προσκυνητές μου θύμισαν τα παιδικά μου χρόνια κάπου στην δεκαετία του ’70. Τότε τα καλοκαίρια φτιάχναμε μεγάλες παρέες απ’ όλα τα μέρη της Άνδρου και ανηφορίζαμε για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου! Τόσος ήταν ο κόσμος εφέτος τα Χριστούγεννα…

 

 Εκατοντάδες έφτασαν από όλα τα μέρη της Άνδρου πρωί-πρωί στο μοναστήρι (φωτο-Μονή Παναχράντου)

 

Στο αναλόγιο του ψάλτη για πρώτη χρονιά έψαλε ο Νίκος Ψαρρός, αφού ο Κώστας Λιοπύρος απουσίαζε εκτός Άνδρου. Συγκινητικός ο γέροντας Ευδόκιμος που έψαλε τις καταβασίες "Χριστός γεννάται δοξάσατε" και όλων των παρευρισκομένων τα πρόσωπα έλαμψαν από τη δύναμη της αγάπης του για τούτο το νησί και τους ανθρώπους του!

 

Όλο το εκκλησίασμα κοινώνησε, με κατάνυξη και αισιοδοξία αντάλλαξε ευχές και προχώρησε στην τραπεζαρία της Μονής. Εξαιρετικό και άφθονο το κοκορόζουμο, χορταστική η τυρόπιτα, το χαλούμι, τα χριστόψωμα, ο άρτος, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σε όλα τα τραπέζια. 

Ομορφοκόριτσα σερβίρανε, ο Ψαριανός έκοβε τα καρβέλια με το ψωμί και όλη είχαμε την αίσθηση μιας πολυμελούς οικογένειας που μαζεύτηκε για τη γιορτή του πατέρα!

 

Ο πατηρ Ευδόκιμος μαζί με τον Γιάννη Γλυνό πρώην δήμαρχο και τον Θεοδόση Σουσούδη νυν δήμαρχο Άνδρου (φωτο-Μονή Παναχράντου)


Το καθολικό της μονής αποδείχθηκε πολύ μικρό για τη φετινή προσέλευση του κόσμου. Τι κι αν η πυκνή ομίχλη δημιούργησε προβλήματα στους οδηγούς που ερχόντουσαν από το Βουνί; Τι κι αν η πρωινή υγρασία επέμενε να διαπερνά τα πανωφόρια; Ο κόσμος που ήρθε γέμισε αυλές και διαδρόμους και ζεστάθηκε αληθινά από την υποδοχή των μοναχών και τη φιλοξενία τους.

 

Γεμάτη η εκλλησία, γεματά και τα προαύλια της Μονής με κόσμο από όλη την Άνδρο


Εσείς τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές μαζί με τις δικές σας ευχές προς τους δικούς σας πέστε και μια ευχή για τον γέροντα Ευδόκιμο, αλλά και για τον τον Αέτιο και τον Φιλάρετο, να τους έχει ο θεός γερούς, για να στηρίζουν τον τόπο μας με υπομονή και γενναιοδωρία.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet