ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΔΡΟΥ - Χειμώνας 2015 - Η καταιγίδα πάνω από την Άνδρο (φωτορεπορτάζ)

Η καταιγίδα πάνω από το Μπατσί, την Χώρα και το Κόρθι 

10/2/2015 - Ο Όρμος Κορθίου καθώς τον σαρώρουν τα κύματα (φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

10/2/2015 - Η Αγία Αικατερίνα Κορθίου με τα κύματα να σαρώνουν τον παραλιακό δρόμο (Φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

10/2/2015 - Τα κύματα σαρώνουν τον παραλιακό δρόμο στον Όρμο Κορθίου (Φωτο: Δ. Αντωνέλλος)

 

10/2/2015 - Τα πρώτα χιόνια πάνω από τον Πιτροφό (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

10/2/2015 - Τα αφρισμένα κύματα στον Νειμποριό (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

 

10/2/2015 - Το αφρισμένο πέλαγος μπροστά στο Νειμποριό και την Αγία Θαλασσινή (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

 

Μπατσί: η παραλία την επόμενη μέρα μετά την θύελλα   

2/2/2015 Μεγάλα μέρη της παραλίας στο Μπατσί κατεστραμμένα. Σημάδια της ανεμοθύελλας που πέρασε (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

2/2/2015 Μετρώντας τις καταστροφές την επόμενη μέρα μετά την θύελλα στην παραλία του Μπατσιού (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

2/2/2015 - Πάει το πεζοδρόμιο, πάει και ένα κομμάτι του παραλιακού δρόμου. Τα πήρε η αγριεμένη θάλασαα (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

 

2/2/2015 Πάνε τα πεζοδρόμια, πλάϊ στην θάλασσα, πάνε και τα ρομαντικά παγκάκια... (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

2/2/2015 - Πάει και ο παραλιάκος δρόμος... (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

 

Οι θυελλώδεις άνεμοι στο λιμανάκι του Όρμου Κορθίου

1/2/2015 - Κυριακή απομεσήμερο - Όρμος Κορθίου: σκηνές πρωτόγνωρες έζησε το μικρό λιμάνι του Όρμου. Ο εξαίρετος φωτογράφος Δημήτρης Αντωνέλλος με μια σειρά σπουδαίων καλλιτεχνικών φωτογραφιών αποτυπώνει την μανία του ανέμου και της θάλσσας. Η παραπάνω είκονα παραπέμπει περισσότερο σε πίνακα, παρά σε φωτογραφία. Ως φόντο η αφρικανική σκόνη που έχει εξαφανίσει την απέναντι ακτή του Όρμου. 

Θυελλώδεις άνεμοι που ξεπέρασαν και τα 10 μποφώρ για κανα δύωρο είχαν ως αποτελεσμα να βυθιστεί μία βάρκα και να κινδυνέψουν οι περιουσίες των λιγοστών ψαράδων της περιοχής του Κορθίου. Το ανολοκλήρωτο λιμάνι δεν στάθηκε ικανό να προστατέψει τα μικρά σκάφη από την μανία της θάλασσας και του ανέμου, καθώς η κατασκευή του περισσότερο προστατεύει από τους βοριάδες που πλήττουν κυρίως την περιοχή, ενώ είναι ανοικτό στους νοριάδες. Ευτυχώς για την ώρα, όπως μας πληροφορεί ο φωτογράφος Δημήτρης Αντωνέλλος, μειώθηκε αρκετά η δύναμη του ανέμου και ξέφυγαν από τον κίνδυνο οι υπόλοιπες βάρκες. Ας ελπίσουμε να παραμείνουν τα πράγματα έτσι μέχρι το τέλος της μέρας που αναμένεται να κοπάσει η θύελλα!

1/2/2015 - Κυριακή απομεσήμερο - Όρμος Κορθίου: μια εικόνα χίλιες λέξεις! Τι να γράψει κανείς αλήθεια για τον ηρωικό σκύλο που δίνει μόνος του μάχη να κρατήσει την βάρκα του αφεντικού του με τα δόντια του καθώς η θύελλα χτυπά αλύπητα το λιμανάκι του Όρμου Κορθίου. Ίσως η πιο συγκινητική φωτογραφία της μέρας. Και όχι μόνο...

1/2/2015 - Κυριακή απομεσήμερο - Όρμος Κορθίου - Μια μισοβυθισμένη βάρκα, ενώ οι οι άλλες τραμπαλίζονται τρελλά μέσα στον ξέφρενο νοτιά...

1/2/2015 - Όρμος Κορθίου - Μια ακόμα σκηνή από το μικρό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες που κινδυνεύουν από τον κυμματισμό και τον άερα... 

1/2/2015 - Όρμος Κορθίου - Μια ακόμα σκηνή με την μισοβυθισμένη βάρκα και τον Όρμο πνιγμένο από την αφρικανική σκόνη που έφεραν οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι

1/2/2015 - Όρμος Κορθίου - Ο ψαράς μόνος μέσα στην θύελλα παρακολουθεί μη μπορώντας να κάνει πολλά τις βάρκες που χορεύουν τρελλά μέσα στο νοτιά. 

 

 

Καταστροφές στην Χώρα από την ανεμοθύελλα που χτυπά την Άνδρο 

1/2/2015 - Κυριακή πρωί - Ο τοίχος του θερινού κινηματογράφου Άλεξ έπεσε όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Ριπές νοτίων ανέμων της τάξεως και 10 μποφόρ χτύπησαν την Χώρα καταστρέφοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, μάντρες, πέργολες, σκαλωσιές. Μια ακόμα δύσκολη μέρα ξημέρωσε στην Άνδρο. Ιδίως στα ανατολικά του νησιού όπου οι νοτιάδες σαρώνουν και οι ριπές τους μερικές φορές φτάνουν τα 9 και 10 μποφόρ..  

 

1/2/2015 - Κυριακή πρωί - Το κάποτε περήφανο δεντρο δεν άντεξε και έπεσε στην άκρη του δρόμου προς Παραπόρτι.

 

1/2/2015 - Πρωί - Η θολούρα της αφρικανικής σκόνης έχει καλύψει το Παραπόρτι. 

1/2/2015 - Κυριακή πρωί - Το Αιγαίο αντραριασμένο από τον νοτιά, ενώ ο ορίζοντας του έχει χαθεί μέσα στην αφρικανική ανεμοθύελλα που έφτασε στις Κυκλάδες και στην Άνδρο.

 1/2/2015 - Κυριακή πρωί - Θαμπός ο ορίζοντας από την πλατεία Καΐρη. Δύσκολα διακρίνεται μέσα στην αφρικανική σκόνη ο Κάβος Σταρά. Και από εκεί και πέρα τίποτα...

1/2/2015 - Κυριακή πρωί - Γιάλια: η θάλασσα βγήκε... στην στεριά! Και μπαίνει ακόμα και μέσα στον ποταμό...

  

 

Η θύελλα στο Μπατσί

31/1/2015 Μεσημέρι - Τα κύμματα σπάνε πάνω στον λιμενοβραχίονα του Μπατσιού περνώντας από πάνω του σε αρκετά σημεία. Οι λίγες βάρκες από μέσα μοιάζουν φοβισμένες. (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

31/1/2015 - Μεσημέρι - Αγριεμένη η θάλασσα στον κόλπο του Μπατσιού (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

31/1/2015 - Μεσημέρι - Άδεια η παραλία στο Μπατσί. Ο αέρας και τα κύμματα δεν επιτρέπουν τις μετακινήσεις ακόμα και των λίγων τολμηρών (φωτο Χ. Παπαϊωάννου)

31/1/2015 - Μεσημέρι - Λίγα σκάφη κρυμένα πίσω από τον λιμενοβραχίονα που τον καβαλάνε τα κύμματα (φωτο: Χ. Παπαϊωάννου)

 

Έφτασε η θύελλα στην Χώρα

΄31/1/2015 ΩΡΑ 11.00 Χειμέρια τα πράγματα στην πλατεία Καΐρη. Οι εκλογές πέρασαν και η χειμωνιάτικη Άνδρος γυρίζει πάλι στην μοναξιά της. Η πολύβουη την άνοιξη και το καλοκαίρι πλατεία Καΐρη βυθισμένη στην ερημιά του χειμώνα... (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

31/1/2015 ΩΡΑ 11.00 Το Αιγαίο ανταριασμένο από έναν άνεμο που θερίζει πάνω από τα κύμματα (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

31/1/2015 ΩΡΑ 11.00 Άδεια η αγορά της Χώρας. Ο αέρας δεν αφήνει κανέναν να ξεμυτίσει. Κι όμως είναι Σάββατο πρωί. (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

31/1/2015 Και στο Παραπόρτι ο καιρός "φορτώνει" (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

31/1/2015 Κατά τα άλλα τα έργα της υπογειοποίησης των καλώδίων στην Χώρα προχωρούν όπως βλέπουμε (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

 

 

 

 

Μετεκλογικά τοπία της Άνδρου

 

26/1/2015  Οι εκλογές με την βροχή και την ένταση πέρασαν. Ένα ηλιόλουστο μετεκλογικό τοπίο πάνω από το Αιγαίο. 

Ανάμεσα στην πολιτική και στην αιωνιότητα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτών των φωτογραφιών που πήρα καθ' οδόν προς το λιμάνι του Γαυρίου την επόμενη μέρα. Μετά την βροχή και την ένταση των ημερών ένα ηλιόλουστο δοξαστικό τοπίο σε παρασέρνει μακριά από την πολιτική καθημερινότητα και τις οικονομικές αγωνίες της εποχής. Έχει αυτά τα καλά αυτός ο τόπος: μπορεί και σε παρασέρνει μακριά από τα τρέχοντα. Και σε "ταξιδεύει" στο απέραντο του χρόνου, καθώς ο ήλιος λάμπει ξαναχαράζοντας σαν καινούριες τις διαδρομές και μερικές φορές καταφέρνει ακόμα και να σβήσει τα περιγράμματα. Μια άλλη μέρα ξεκινά...

26/1/2015 Εκτός από την θάλασσα δοξαστική είναι και η στεριά που απλώνει καταπράσινη μπροστά στο ατάραχο και μοναδικό γαλάζιο. 

26/1/2015 Αλλά και το Μπατσί μοιάζει σαν ένα ξεχασμένος παράδεισος αναμεσα στην αρυτίδωτη θάλασσσα και στο ήσυχο πράσινο.

26/1/2015 Η Χώρα γυρνά ξανά στους γνώριμους ρυθμούς της χειμερινής ζωής, καθώς οι τελευταίοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να φύγουν..

26/1/2015 Αποχωρούντες και παραμένοντες στην Άνδρο. Και όλοι μαζί αναμένοντες μια νέα μέρα που ξεκινά...

26/1/2015 Και τα πλήθη που ήλθαν για τις εκλογές αποχωρούν. Το πλοίο γεμίζει. Μια ακόμα επιστροφή κλείνει. Μαζί της κλείνει και μια πολιτική περίοδο. Εν αναμονή της επομένης επιστροφής και της επομένης περιόδου λοιπόν... 

26/1/2015 Δεν είναι όμως μόνο η επιστροφή στην Ραφήνα των ανδριωτών ψηφοφόρων Είναι και η επιστροφή στην Άνδρο των άλλων που ψήφισαν αλλού. Κόσμος πήγε κι ηρθε προς διάφορες κατευθύνσεις για τις εκλογές

 

 

 

Εκλογές 2015 - Χώρα Άνδρου: στα καφέ και στην αγορά με ήλιο, αλλά ακόμα και με βροχή (ένα προεκλογικό φωτορεπορτάζ του "εν Άνδρω")

24/1/2015 Ήρθε κόσμος από την Αθήνα βγήκαν και οι μόνιμοι στην αγορά και γέμισε κοσμο η Άνδρος. Είναι και οι εκλογές μια κάποια λύση...

24/1/2015 Γέμισαν τα καφέ με γελαστούς ανθρώπους. Πίσω στα πάτρια έστω και λίγο με την ευκαιρία των εκλογών. Και από κοντά και η νεολαία

24/1/2015 Συναντήσεις από τα παλιά και παρέες όπως παλιά. Η Άνδρος ξαναζεί στιγμές... καλοκαιρινές μέσα στον χειμώνα!

24/1/2015 Να οι καφέδες, να τα τσίπουρα και η κουβέντα: περί πολιτικής ο λόγος αυτή τη φορά.

 

24/1/2015 Να η βροχή, να οι ομπρέλες. Για να μην ξεχνιώμαστε πως είναι χειμώνας. Αυτή τη φορά κάνουμε εκλογές χειμωνιατικα μην το ξεχνάμε.

24/1/2015 Πάντως κατέβηκε κόσμος στην αγορά, παρά την βροχή, που κατά διαστήματα σάρωνε με ριπές τον δρόμο. 

24/1/2015 Μόλις όμως σταμάταγε πάλι όλοι έξω στον δρόμο, στα πεζοδρόμια, στα καφέ. Είπαμε εκτός από την πολιτική υπάρχει και η παρέα. Εκεί όλοι μαζί το διασκεδάζουν.

24/1/2015 Και στο τέλος το πρωινό τελειώνει με μια ξαφνική βρόχα, μα με μια βρόχα, που χάθηκαν οι Γερακώνες από την κουρτίνα της βροχής.

 

Μεγάλη η κινητοποίηση των ανδριωτών για τις εκλογές

23/1/2015 Πλήρες το σαλόνι του πλοίου την Παρασκευή το βράδι και ακόμα πιο πλήρες το γκαράζ με κόσμο για την Άνδρο

Κόσμος έρχεται. Πολύ κόσμος έρχεται στο νησί για τις εκλογές. Το μοναδικό καράβι πάει κι έρχεται μεταφέροντας κυρίως ανδριώτες. Μετά την Άνδρο συνεχίζει με ελάχιστους. Και όσο για το γκαράζ αυτό αδειάζει.

Τα δεδομένα μας τα επιβεβαίωσαν και οι υπεύθυνοι του πλοίου. Είναι προφανές πως οι ανδριώτες θέλουν να ψηφίσουν. Τώρα το τι θα ψηφίσουν ας το αφήσουμε. Σε 24 ώρες θα το ξέρουμε. Μέχρι τότε ας δούμε τον κόσμο που έρχεται. Και που θα συνεχίσει να έρχεται ακόμα και την Κυριακή.

¨23/1/2015 Ένα μακρύ κομβόϊ τα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς Χώρα και Κόρθι. Το καλό πως αν κα βράδυ οι οδξγοί είναι έμπειροι και η μετακίνηση γίνεται χωρίς αργοπορία.

 

Πράγμα παράξενο όλοι οι ανδριώτες θέλουν να ψηφίσουν. Κι έρχονται από οπουδήποτε κι αν είναι. Μόλις πριν λίγο με πήρε ένας που ήρθε με αεροπλάνο και πήγαινε με τον προαστιακό στην Αθήνα. Θα έρθει και θα φύγει αυθημερόν την Κυριακή! Για να ψηφίσει ο άνθρωπος! Δεν μπορείτε να πείτε μπορεί να μην είμαστε πρώτοι στα πολιτικά, αλλά στην ψηφοφορία μας διακρίνει ένα κάποιο… πάθος!!!!

 

Και τα άλλα αμέσως μετά θα αρχίσουν όλοι να φεύγουν: με τα δύο δρομολόγια της Κυριακής και το μεσημεριανό της Δευτέρας. Και θα μείνει η Άνδρος πάλι στη χειμέρια νάρκη του χειμώνα…

Αλλά για τις εκλογές θα επανέλθουμε πάλι. Μέχρι τότε καλή ψήφο στους αφιχθέντες και στους αφικνούμενους …

«εν Άνδρω»

 

Μια προεκλογική βραδιά στην Άνδρο

22/1/2015 Περιδιάβαση στην ήσυχη και μοναχική προεκλογική βραδιά της Άνδρου

Την ίδια ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα δίνεται η μεγάλη μάχη των κομμάτων και υπάρχει και μια ένταση των υποψηφίων η Άνδρος ζει την δική της προεκλογική… γαλήνη!

Πέμπτη βράδυ στην Χώρα. Δύο συγκεντρώσεις την ίδια ώρα. Η μια του ΣΥΡΙΖΑ στην καφετέρια Νίκη (δίπλα στην πλατεία Καΐρη), η άλλη του Βασίλη Πομόνη (ΠΑΣΟΚ) στη Λέσχη Ανδρίων (δίπλα στην πλατεία Γηροκομείου).

22/1/2015 Μια διακριτική αφισούλα του ΣΥΡΙΖΑ και ενα σατιρικό ποιηματάκι, πάνω σε μια σκαλωσιά. Που άλλα χρόνια;

Γύρω στους 40 ανθρώπους πήγαν να ακούσουν τον Ν. Συρμαλένιο του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου οι ίδιοι να συζητήσουν με τον Β. Πομόνη του ΠΑΣΟΚ και να πιούν κι ένα κρασί κέρασμα. Οι περισσότεροι βόλταραν και στις δύο μαζώξεις. Να πουν δύο κουβέντες με τους ομιλητές. Άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Χαρακτηριστικό πως μερικοί του Τοπικού της ΝΔ και κάποιοι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν και από τις δύο συγκεντρώσεις, άκουσαν, μίλησαν, ήπιαν κάτι. Κάποιοι είπαν ή ρώτησαν κάτι. Άλλοι σκεφτικοί άκουσαν.

Το ίδιο ήσυχο κλίμα την μέρα που πέρασε η συνέβη και με την παρουσία και το πέρασμα της Μ. Μαντούβαλου της ΝΔ που έκανε μια βόλτα στην Χώρα μαζί με μερικούς φίλους που την συνόδευαν.

Πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Και αυτό φαίνεται και στην Άνδρο που απεικονίζει κι αυτή μαζί με την υπόλοιπη επαρχία μια άλλη Ελλάδα. Πέρα από τις εντάσεις του παρελθόντος. Πέρα από τις αντιπαλότητες του χτες. Πολλά έχουν αλλάξει και στην κάποτε πιο κομματικοποιήμενη Άνδρο…

Να δούμε το κλίμα και τις επόμενες μέρες και θα σας το μεταφέρουμε ώστε να αρετε κι εσείς μια γεύση εκλογών από την Άνδρο ή μια εικόνα της καθημερίνοτητας της Άνδρου στις χειμερινές εκλογές του 2015…

 Η πεζογέφυρα του Νειμποριού

20/1/2015  Η πεζογέφυρα του Νειμποριού σήμερα

Ολοκληρώνεται η πεζογέφυρα του Νειμποριού. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του φίλου του site Α. Σαλούβαρδου έχει πια φτάσει στο τέλος της και αρκετοί άρχισαν ήδη να κόβουν τις πρώτες βόλτες πάνω της. Σε κάποιους άρεσε η άνεση και το καλοκαίρι προβλέπουν πως θα αρέσει περισσότερο με τα αυτοκίνητα που κείνουν τον δρόμο.

20/1/2015 Είναι αλήθεια πως η παραλία κλείνει σε μερικά σημεία. Μπορεί όμως κάποιος να την δει και σαν τις πλατφόρμες που Άγγλοι και αμερικάνοι βάζουν στην θάλασσα και κάνεις βόλτα πάνω τους (ακόμα θυμάμαι την pier του Μπράϊτον και της Σάντα Μόνικα).

Σε ορισμένους άλλους όμως δεν άρεσε γιατί μειώθηκε η παραλία. Εμείς λέμε να μην πάρουμε θέση και να αφήσουμε εσάς να εκφέρετε γνώμη. Περιμένουμε τα σημειώματα  σας και τα σχόλια κάτω από την σημερινή ανάρτηση. Για την ώρα δέστε τις φωτογραφίες και αποφασίστε τι θέση θα πάρετε.

20/1/2015 Πάντως σε αρκετά σημεία η παραλία παραμένει

 

Περιμένουμε μηνύματα σας και δικές σας προτάσεις για την καθημερινότητα της Άνδρου  - εν Άνδρω

 

18/1/2915 Οι Αλκυονίδες συνεχίζουν στην κάποτε... Μικρά Αγγλία! Την ίδια ώρα στην άλλη... Αγγλία οι θερμοκρασίες είναι πολικές πολύ κάτω από το μηδέν! Αύτα έχει η ζωή: αλλού ήλιος και γαλήνη και αλλού χιόνια και αντάρα. Έχει και η Ελλάδα τα καλά της...  (φωτο: Α. Σαλούβαρδος)

 Το "εν Άνδρω" ξεκινά από σήμερα μια νέα στήλη στην οποία θα αποτυπώνεται η καθημερίνοτητα της Άνδρου με πολλούς τρόπους, Με φωτογραφίες, με κείμενα, με βίντεο κλπ. Τα οποία θα στέλνετε εσείς. Ότι σας ενδιαφέρει. Ότι τραβά την προσοχή σας. Ότι σας αρέσει κι ότι δεν σας αρέσει. Φτάνει να είναι προσεκτικά διατυπωμένα όσα επιλέγετε.

 

18/1/2015 Όπως βλέπετε συνεχίζονται οι εργασίες υπογειοποίησης των καλωδίων στην Χώρα. Όσοι πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή και μένουν στην Ρίβα σίγουρα θα βρουν μπροστά τους ανασκαμμένους δρόμους. Τι να κάνουμε αυτά έχει η ζωή και... τα δημόσια έργα. (φωτο: Α. Σαλούβαρδος).

 Με τον τρόπο αυτό θα κρατούν επαφή οι εκτός Άνσρου και θα αποκτούν μια εικόνα για το νησί. Και όσοι ζουν στην Άνδρο θα μαθαίνουν κάτι που συνέβη σε αυτό. Συνεργάτες της στήλης είστε όλοι όσοι θέλετε να στείλετε κάτι. Ήδη ο φίλος του site Αντώνης Σαλούβαρδος που μας στέλνει τακτικά φωτογραφίες μας έστειλε και σήμερα μερικές για να έχετε μια εικόνα από την σημερινή ήσυχη Κυριακή. Κάθε φορά που κάποιος θα στέλνει θα ανανεώνουμε την ανάρτηση. 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο , ενα ονειρο παληο , η πεζογεφυρα εγινε πραγματικοτητα..

This comment was minimized by the moderator on the site

σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αν θέλετε στείλτε κι εσείς κάτι κάποι φορά

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλώ συνεχίστε να μας ενημερώνετε με σχόλια και φωτογραφίες. Νομίζω ότι μονο καλά σχόλια θα εισπράξετε