Άνδρος: Μια αποτύπωση των ημερών από την χιονοθύελλα μέχρι και το ναυάγιο στα Πέζα

ΠΕΜΠΤΗ 12/2/2015 ΩΡΑ 12.00 Σήμερα το απόγευμα θα γίνει μια πρώτη πραγματογνωμοσύνη, από πραγματογνώμονες, στο φορτηγό πλοίο που Good Faith που προσάραξε στα Πέζα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Οι πραγματογνώμονες θα εκτιμήσουν αν μπορεί να αποκοληθεί με την βοήθεια ρυμουλκών και να μεταφερθεί προς επισκευή.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση είναι πολύ πιθανό αυτό να μπορεί να γίνει αυτό. Διαφορετικά μάλλον θα αφεθεί εκεί που προσάραξε πάνω στα βράχια. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρί ρυμουλκά που έχουν φτάσει στην Άνδρο και περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Το ένα μαθάινουμε είναι στο λιμάνι του Γαυρίου και τα άλλα δύο είναι στον Άγιο Κυπριανό. Ο λόγος της προσάραξης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται ανακρίσεις από το λιμεναρχείο Άνδρου που έχει την ευθύνη του συμβάντος.

 

11/2/2015 TETAΡTH Σκηνή από την τελευταία φάση της διάσωσης από την στεριά. Διακρίνονται χαμηλά οι πυροσβέστες κοντά στο πλοίο.

Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν το λιμενικό Άνδρου, η αεροπορία, η πυροσβεστική Άνδρου, η ΕΜΑΚ και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Άνδρου  

11/2/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ Μια πιο κοντινή λήψη της προετοιμασίας για την διάσωση

11/2/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ Οι πυροσβέστες έχουν απλώσει τα σχοινιά και ατοιμάζονται να κατεβάσουν τους ανθρώπους από το πλοίο

11/2/2015 Προετοιμασία του πυροσβέστη να ανέβει με τα σχοινιά στο πλοίο και να κατεβάσει τους ναυτικούς

11/2/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ O πυροσβέστης του κλιμακίου έχει κατεβάσει τον πρώτο από τους τέσσερις αλλοδαπούς ναυτικούς.

11/2/2015 Ακόμα μια ληψη του προσαραγμένου πλοίου

11/2/2015 Και η πλώρη όπως την χτυπά το κύμα πάνω στα βράχια.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/2/2015 - ΩΡΑ 2.30 Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ σε συνεργασία με το κλιμάκιο της πυροσβεστικής Άνδρου ολοκλήρωσαν την διάσωση των τεσσάρων τελευταίων ναυτικών που είχαν μείνει στο πλοίο αποβιβάζοντας τους με σχοινιά στην Άνδρο. Και οι 4 θα μεταβούν στην Χώρα για να εξεταστούν στο Κέντρο Υγείας. Οι συνθήκες κατά την διάρκεια της επιχείρησης ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Όπως μας είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου της πυροσβεστικής Άνδρου: "αντιμετωπίσαμε μια απίστευτη κατάσταση. Ο άνεμος γυρω στα 11 μποφόρ. Το χιόνι έπεφτε πάνω μας σαν αμμοβολή. Δύσκολο ακόμα και να δεις γύρω σου. Παρά όλα αυτά τα καταφέραμε. Τέλος καλό όλα καλά".

Ο γενικός συντονισμός της διάσωσης των ναυτικών με ελικόπτερο ανήκε στο Λιμενικό Σώμα. Το μέρος που αφορούσε τους τέσσερις τελευταίους που διασώθηκαν από την στεριά ανήκε στην πυροσβεστική Άνδρου και στην ΕΜΑΚ. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο νησί με Super Puma. Στην επιχείρηση συνέβαλαν και οι εθελοντές του Συλλόγου Δασοπυροσβεστών που βοήθησαν να ανέβουν οι 4 ναυτικοί από την δύσβατη πλαγιά και να φτάσουν στα αυτοκίνητα. Μετά το τέλος της επιχείρησης, κατά τις 15.00 έφτασε στο σημείο το πρώτο ρυμουλκό μέσα σε σφοδρή θαλασσοταραχή. Αύριο όταν καταλαγιάσει ο καιρός θα έρθουν εμπειρογνώμονες να εξατέσουν το πλοίο που έχει προσαράξει στα βράχια και έχει ανοίξει. Μοιάζει πολύ δύσκολο να αποκοληθεί. Αρκετοί είναι αυτοί που νομίζουν πως μπορεί να καταλήξει όπως το ναυάγιο του πλοίου Σεμίραμις που παρέμεινε ένα "γλυπτό" πάνω στα βράχια της Άνδρου.  

Σε λίγο το "εν Άνδρω" θα ανεβάσει και φωτογραφίες από την διάσωση.

 

11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - Πυροσβέστης της Άνδρου δίπλα στο προσαραγμένο πλοίο όπου επιχείρησε η ΕΜΑΚ για την διάσωση 4 αλλοδαπών ναυτικών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/2/2015 ΩΡΑ 11.30 Η επιχείρηση απεγκλωβισμού με Super Puma των ναυτικών του πλοίου Good Faith που προσάραξε τα χαράματα στην βόρεια Άνδρο σταμάτησε λόγω των θυελλωδών ανέμων, που δεν επιτρέπουν πια στο ελικόπτερο να προσεγγίσει το σκάφος. Η επιχείρηση για την διάσωση των 4 τελευταίων ναυτικών που έχουν απομείνει στο προσαραγμένο σκάφος θα συνεχιστεί με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που φθάνει στο νησί με Super Puma. Το ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το πλοίο από την στεριά και να βγάλει τους ναυτικούς στο νησί. 

 

11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ -  ΩΡΑ 08.30 - Το πλοίο "Good Faith" προσαραγμένο στα βράχια της μικρής Πέζας στην βόρεια Άνδρο

11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 08.30 - Το ελικόπτερο διασώζει κάθε φορά μια ομάδα ναυτικών που τους μεταφέρει σε ασφαλές μέρος και επιστρέφει να πάρει την επόμενη ομάδα.

11/2/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 08.30 - Ένα ελικόπτερο επιχειρεί κάθε φορά παίρνοντας μια ομάδα. την πηγαίνει στο ασφαλές μέρος και επιστρέφει.

 

11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 08.30 - Το πλοίο έχει προσαράξει στα αβαθή από την θύελλα των 10-11 μποφόρ.

 

11/2/2015 - ΩΡΑ 06.00 - Νυχτερινή φωτογραφία από το σημείο της προσάραξης που φωτίζεται με τους προβολείς του ελικοπτέρου

11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 06.00

Φορτηγό πλοίο προσάραξε λόγω των θυελλωδών ανέμων στην βόρεια Άνδρο στην περιοχή της μικρής Πέζας. Στην περιοχή είναι αυτή τη στιγμή το λιμενικό, η πυροσβεστική Άνδρου και η πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου. Ελικόπτερο SuperPuma κάνει μέσα στο σκοτάδι του πρωινού αεροδιακομιδή για να απεγκλωβίσει το πλήρωμα που απαρτίζεται από 22 ναυτικούς.

Στην περιοχή αυτή τη στιγμή υπάρχει χιονοθύελλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων της τάξεως των 10-11 μποφόρ δεν το έχει στρώσει. Το έχει όμως στρώσει και υπάρχει και παγετός ιδίως στην περιοχή από Πιτροφό μέχρι Παλαιόπολη ενώ ολόκληρος ο κεντρικός άξονας του νησιού είναι δύσκολος αυτή τη στιγμή. 

Ο Δήμος Άνδρου σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χτες βράδυ ανακοινώνει (α) το οδικό δίκτυο του νησιου σε πολλά σημεία έχει χιόνια και παγετό και (β) δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο νησί σήμερα 11/2/2015 λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

 

 

 

 

 

 

 

 

10/2/2015 - Απόβραδο - Το χιόνι πια έχει αρχίσει να στρώνεται στον κεντρικό δρόμο της Άνδρου στο ύψος της Σταυροπέδας

10/2/2015 - ΩΡΑ 20.00 - Παρά τον ισχυρό άερα το χιόνι έχει αρχίσει να στρώνεται τόσο στον κεντρικό δρόμο σε ορισμένα σημεία που πραγματικά είναι δύσκολα όπως η Παλαιόπολη, η Σταυροπέδα, ο Πιτροφός. Όπως και στο βουνό των Γερακώνων όπως μας πληροφορούν από την Μονή Παναχράντου όπου στο προαύλιο της το έχει στρώσει ήδη.  

10/2/2015 - Πανοραμική φωτογραφία του ¨ορμου Κορθίου μέσα στην καταιγίδα (φωτο: Αντωνέλλος)

ΤΡΙΤΗ - 10/2/2015 ΩΡΑ 2.30΄ Ένα δέντρο έπεσε στον κεντρικό δρόμο στον Πίτροφό και δακόπηκε η κυκλοφορία για λίγο μέχρι να πάει ο Δήμος Άνδρου να το κόψει και να το απομακρυνει, μερικά δέντρα έχουν πέσει στα Λειβάδια (κυπαρίσια και πεύκο). Κατά τα άλλα χιονίζει. Το έχει στρώσει πάνω από την Πανάχραντο. Το Βουνί το έχει στρώσει για τα καλά. Ο αέρας συνεχίζει να είναι στα 10-11 μποφόρ. Είναι πολύ δύσκολο να βγεις έξω αυτή την στιγμή σε πολλά μέρη του νησιού.

10/2/2015 - Πανοραμική φωτογραφία του ορμου Κορθίου μέσα στην Θύελλα (Φωτο Δ. Αντωνέλλος)

ΟΙ αναγνώστες μας έστειλαν σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν την κατάσταση στο νησί. Από αυτές επιλέγουμε και δημοσιεύουμε ορισένες των αναγνωστων και φίλων μας Αντώνη Σαλούβαρδου, του Μιχάλη Στρατή και του φωτογράφου από το Κόρθι Δήμήτρη Αντωνέλλου.

10/2/2015 - Νειμποριός - Τα αφρισμένα κύματα σαρωνουν την παραλία και φτάνουν και στην πεζογέφυρα (φωτο: Μιχαλης Στρατής)

10/2/2015 Χιονίζοντας στα Λάμυρα και Υψηλού (φώτο: Αντώνης Σαλούβαρδος)

 

ΤΡΙΤΗ - 10/2/2015 - ΩΡΑ 10.05 - Η ΔΕΗ έβαλε εμπρός το εργοαστάσιο της Άνδρου και αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση στο νησί στις 10.00.  

 

ΤΡΙΤΗ - 10/2/2015 - ΩΡΑ 08.30΄ - Το όρος Πέταλο είναι χιονισμένο σήμερα το πρωί (πάνω από τον Πιτροφό). Ισχυροί άνεμοι 11 μποφόρ χτυπάνε την Άνδρο. Όπως μας πληροφορούν οι αναγνώστες μας από τις 8.15΄μμ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα λόγω βλάβης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού από το Αλιβέρι. Σε 3/4 της ώρας θα μπει μπροστά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Νειμποριό και θα επανέλθει το ηλεκτρικό στο νησί. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να έχουμε περισσότερες ειδήσεις. Θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεώτερα…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet