Νεώτερα για το προσαραγμένο πλοίο στην βόρεια Άνδρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ξέρουμε τι θα γίνει με το πλοίο Good Faith που προσάραξε στα Πέζα της βόρειας Άνδρου. Στο νησί αυτή την στιγμή έχουν έρθει πραγματογνώμονες, δικηγόροι και άλλοι ειδικοί και διαμένουν στο ξενοδοχείο Περάκη που άνοιξε εκτάκτως. Το πλοίο είναι 30.000 τόνων και παρασύρθηκε από τον ισχυρότατο αέρα που εκείνη την ώρα μεσοπέλαγα ήταν της τάξεως τουλάχιστον των 11 μποφόρ.

Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν πως το πλοίο ήταν ξεφόρτωτο. Αυτό σε συνδυασμό με το μέγεθός του (μεγάλο ύψος εκτός θαλάσσης) είχε μεγάλη επιφάνεια όπου χτυπώντας ο θυελλώδης άνεμος το έσπραχνε με πολύ μεγάλη δύναμη. Συνάμα λόγω του ύψους πάνω από την θάλασσα ήταν επίσης ψηλά τόσο η προπέλα όσο και το τιμόνι. Έτσι ήταν δύσκολο να το κουμαντάρουν με τη μηχανή. Έτσι ο αέρας το ξέσερνε λες και ήταν ακυβέρνητο. Κάπως έτσι έφτασε στα βράχια της Άνδρου όπου και καρφώθηκε. 

Από εκεί και πέρα οι πραγματωγνώμονες περίμένουν να πέσει ο καιρός αύριο για να καταφέρουν να ανέβουν επάνω του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η μια πλευρά του έχει ρήγμα από τα βράχια. Όμως θέλουν να εξετάσουν το κεντρικό τμήμα και την άλλη πλευρά του. Αν δεν έχουν ρήγμα τότε σε ένα μήνα θα το έχουν τραβήξει με τα ρυμουλκά και θα το μεταφέρουν για επισκευή στα ναυπηγεία. Διαφορετικά αν τα ρήγματα εξαπλώνονται και στο κεντρικό τμήμα ή και στην άλλή πλευρά τότε θα το αφήσουν εκεί. Σε αυτή την περίπτωση θα αποτελέσει ένα ακόμα μνημείο της θάλασσας. Όμως οι πληροφορίες μας για την ώρα λένε πως μάλλον μπορούν να το τραβήξουν.

Μέχρι όμως να το τραβήξουν (ή να το εγκαταλείψουν) θα αρχίσουν από αύριο να βγάζουν το πετρέλαιο που έχει και είναι γύρω στους 250-300 τόνους για να μην υπάρξει ρύπανση. Μέχρι στιγμής όπως όλα δείχνουν δεν έχει υπάρξει ρύπανση. 

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτή την εκτίμηση είχαμε από κύκλους του λιμενικού που ρωτήσαμε δύο φορές. Αν κάνουν λάθος δεν το ξέρουμε. Γράψαμε τις σχετικές πληροφορίες μετά από συζήτηση με αρμόδιους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ίχνος της πορείας του, όπως ειχε αποτυπωθεί στο A.I.S. , δεν συνηγορεί στον εκπεσμό του και την κατάληξη του στα βράχια, όπως περιγράφετε στο σχόλιο σας.
Το πλοίο διέπλε το στενο με πορεία προς Δαρδανέλια και ξαφνικά το ίχνος του αλλάζει 90 μοίρες, καθετα με τη πορεία του, και πεφτει στα βράχια.
Πλοίο που εκπίπτει αποτυπώνεται στο A.I.S. η σταδιακή του έκπτωση όπως συνέβη με το Τούρκικο, περυσι στο Β. Ακρο της Μυκόνου, που τους είχε πάρει ο ύπνος.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία.

This comment was minimized by the moderator on the site

θελεται να μας πειτε οτοι ενα πλοιο ξεφορτοτο ειναι δικαιολογιμενο να πεφτη στα βραχια εν πλω μη τρελαθουμε