Απαντήσεις γύρω από την χωροθέτηση ΧΥΤΥ

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ορισμένες από τις μέχρι σήμερα προτεινόμενες θέσεις από τις μελέτες

Πριν 6 χρόνια τέτοιες μέρες έγραφα το πρώτο άρθρο για την επιδιωκόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Μελίδα Πιτροφού. Κατέκρινα την χωροθέτηση ως λάθος λόγω υδροφόρου ορίζοντα

(Παρεμπιπτόντως προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν έχω καμία σχέση με τον Πιτροφό. Κατάγομαι από Λειβάδια και μένω στο Υψηλού).

Τότε ΚΑΝΕΙΣ από όσους διαμαρτύρονται σήμερα «για το καλό της Άνδρου» δεν βρέθηκε να γράψει κάτι δημόσια. Το «καλό της Άνδρου» προέκυψε όταν η χωροθέτηση πήγε σε άλλες περιοχές. Κρίμα γιατί εγώ πίστευα την Άνδρο ενιαία και όχι τεμαχισμένη σε περιοχές «ειδικού ενδιαφέροντος» και «ειδικού σκοπού»!

ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ κανέναν από το Μπατσί, το Γαύριο ή το Κόρθι να στηρίζει τους κατοίκους του Πιτροφού και της Παλαιόπολης που διαμαρτύρονταν μόνοι τους. Ή μήπως κάνω λάθος;

Τότε, εγκαίρως, χωρίς υπονοούμενα και υπεκφυγές υποχρεώσαμε τις τοπικές αρχές να πάρουν πίσω την λάθος χωροθέτηση. Έτσι σώθηκαν οι πηγές της περιοχής. Η θέση ακυρώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες.

Όσοι ανδριώτες συμβάλαμε ανιδιοτελώς σε αυτή την προσπάθεια τότε νοιώσαμε ικανοποίηση γιατί είχαμε σώσει ένα μικρό κομμάτι της Άνδρου. Της όποιας Άνδρου. Όχι της γειτονιάς μας στην Άνδρο.

(Αυτά για όσους σήμερα γράφουν υπαινικτικά λέγοντας τα «στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά»).

Στη συνέχεια συνεχίσαμε τον αγώνα μέχρι σήμερα για να φύγει η χωματερή από την Σταυροπέδα ώστε να διασωθεί και να αναδεχθεί ο Στρόφιλας: ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της νεολιθικής Άνδρου και μοναδικός στην Ευρώπη.

Μια από τις μοναδικές βραχογραφίες του Στρόφιλα, του 4000 π.Χ. περίπου. Σήμερα είναι ακρίβώς απέναντι από την χωματερή της Σταυροπέδας!

Όταν ξεκίνησε το «εν Άνδρω», πριν 14 μήνες, επιλέξαμε ως σήμα την υπέροχη βραχογραφία του Στρόφιλα: το νεολιθικό καραβάκι. Σκαλισμένο στο τείχος του οικισμού είχε ταξιδέψει από το 4.000 π.Χ. μέχρι το 2.000 μ.Χ. φτάνοντας μέχρι εμάς. Για να μας θυμίσει πως αυτό το νησί δεν είναι μόνο δικό μας: ήταν κάποτε δικό τους και θα είναι αύριο αυτών που θα έρθουν.

Εμείς απλώς το ζούμε σήμερα. Ας το αγαπήσουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ. Όχι μόνο την γειτονιά μας. Ας μην το ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ. Ώστε να μείνει και από εμάς κάτι ωραίο αύριο σε αυτούς που θα ‘ρθουν. Ας αφήσουμε κι εμείς ένα χνάρι στην ιστορία δείγμα αγάπης στον τόπο για τους επόμενους.  Όπως άφησαν εκείνοι που ταξίδεψαν με τα αρχαία πλοία του Στρόφιλα και τα χάραξαν πάνω στα βράχια μιλώντας για μια ιστορία πριν 6000 χρόνια.

Πάμε τώρα στο σήμερα. Τα στοιχεία, λοιπόν, που παρουσίασε το «εν Άνδρω» ζητώντας χωροθέτηση «εδώ και τώρα» και στη συνέχεια ο Γιάννης Μηνδρινός είναι όλα ΣΩΣΤΑ. Μάταια διάφοροι αναγνώστες επιχειρούν να διαψεύσουν. Προέρχονται από τις μελέτες (ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ) του Δήμου Άνδρου και τις υπηρεσίες τις περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εμείς απλή παράθεση κάναμε.

Επειδή ο κ. Λ. Βλάμης και μερικοί άλλοι που παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο (π.χ. Μόνιμος Κάτοικος, Θεόδωρος Μανούσος κλπ) προφανώς ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ τους πληροφορούμε πως για τις μελέτες της Πλούσκα έχουν κατατεθεί εδώ και 2,5 χρόνια στην περιφέρεια και έχει ήδη ολοκληρωθεί η Β΄ φάση! Είναι τώρα στην διαδικασία της Γ΄ φάσης (να πάει στο ΥΠΕΧΩΔΕ). Αυτό μας το τόνισε και με δήλωση του ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης που το παρακολουθεί στην περιφέρεια. Σε περίπτωση που χωροθετηθεί τώρα άλλος χώρος σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έπαρχος θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (το υπολογίζει στα δύο χρόνια περίπου). Αυτά για να μην γράφονται ανακρίβειες. Γιατί δεν τις γράφουν μόνο οι αναγνώστες τις λένε και δημοτικοί σύμβουλοι που την προσεχή Πέμπτη καλούνται να πάρουν απόφαση αν θα την προωθήσουν στην επόμενη φάση ή θα αρχίσουν την διαδικασία χωροθέτησης από την αρχή.

Και εδώ προκύπτουν μερικά ερωτήματα για τους διαμαρτυρόμενους:

-        Όσοι διαμαρτύρονται σήμερα για όσα γράφτηκαν στο «εν Άνδρω» και από τον Γιάννη Μηνδρινό γιατί τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν να ρωτήσουν και να μάθουν τι γίνεται με την μελέτη για την Πλούσκα;

-        Και γιατί σήμερα γράφουν ότι γράφουν χωρίς να έχουν ρωτήσει κάποιον αρμόδιο ή να έχουν ελέγξει τα στοιχεία στον Δήμο Άνδρου και στην περιφέρεια;

-        Είχαν ακούσει πως το φθινόπωρο η περιφέρεια κοινοποίησε την Β΄ φάση στον Δήμο Άνδρου και στον μελετητή για να προχωρήσουν πλέον στην Γ΄ φάση;

Αυτά για να μην δημιουργούν κάποιοι εντυπώσεις με απαράδεκτους υπαινιγμούς. Χωρίς υπαινιγμούς και χωρίς προκατάληψη το «εν Άνδρω» και ο Γιάννης Μηνδρινός παρουσίασαν τα στοιχεία όπως έχουν σήμερα. Τώρα ως προς το πολιτικό και διοικητικό μέρος της όλης διαδικασίας προς πληροφόρηση των αναγνωστών μας:

(α) Υπάρχει άμεση ανάγκη χωροθέτησης ΧΥΤΥ μέχρι 18 Μαρτίου 2015. Αν πάμε στο ΣτΕ χωρίς χωροθέτηση ή με μπερδεμένη χωροθέτηση υπάρχει μεγάλη περίπτωση να δούμε πάλι τα σκουπίδια στους δρόμους.

(β) ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΧΩΡΟΘΕΤΕΙ το «εν Άνδρω» αλλά η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΟΥ. Η προηγούμενη επί πολλά χρόνια δεν χωροθέτησε. Στο τέλος ξεκίνησε την διαδικασία και την έφερε εκεί που είναι σήμερα. Σήμερα καλείται με 6 μήνες καθυστέρηση η νέα δημοτική αρχή να αποφασίσει τι θέλει: μια επανεκκίνηση της διαδικασίας (με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά, διοικητικά και λειτουργικά) ή ολοκλήρωση αυτής που έχει ξεκινήσει. ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ο Γιάννης Μηνδρινός, αυτό είχε γράψει και το «εν Άνδρω».

 (γ) Στις 18/3/2015 κάτι πρέπει να παρουσιάσουμε στο ΣτΕ μια χωροθέτηση με βάση μια μελέτη και να ζητήσουμε την 10η παράταση. Αν πάμε χωρίς χωροθέτηση θα δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους το καλοκαίρι. Αν πάμε με λάθος χωροθέτηση μπορεί να δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους το επόμενο καλοκαίρι.  Ο Δήμος Άνδρου και οι αρμόδιοι καλούνται να αποφασίσουν. Και να πάρουν την ευθύνη για ότι προκύψει. Έξι μήνες τώρα απλώς περιμένουν…

Όπως καταλαβαίνουν όλοι οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες το πολιτικό πρόβλημα ήταν και είναι της δημοτικής αρχής, το πρόβλημα της μελέτης ήταν και είναι του μελετητή, το πρόβλημα το αν θα δούμε σκουπίδια στους δρόμους είναι και των δημοτών που αδιαφόρησαν επί χρόνια.

Εμείς από την μεριά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέτουμε το πρόβλημα. Τώρα το τι κατάλαβε καθένας και πως ερμήνευσε ότι γράφουμε είναι δικό του πρόβλημα. Αν έχει παράπονα για τις μελετώμενες περιοχές να τα πει στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτοί περίμεναν όλο αυτό διάστημα και αυτοί θα πάρουν την ΑΠΟΦΑΣΗ.

Τώρα αν κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για την όποια χωροθέτηση και να πουν κάτι το «εν Άνδρω» είναι ανοικτό να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις.

Υστερόγραφο: Ξαναλέμε πως τις περιοχές της Πλούσκας και του Καμπανού ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ. Ούτε που τις ξέρουμε. Απλώς γράψαμε αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αυτά που συζητούνται σήμερα. Οι αρχικές επιλογές ήταν του ΜΕΛΕΤΗΤΗ. Στη συνέχεια της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ δημοτικής αρχής. Και η απόφαση θα είναι της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ δημοτικής αρχής. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οσοι διαβασαν πιο πανω ειδαν το κειμενο του κ.Βλαμη που αναφερει αριθμους πρωτοκολλου εγγραφων της Αποκεντρωμενης Διοικησης για το θεμα του ΧΥΤΥ, τους α), β,)γ),ε) & στ). Πεντε ολοκληρα εγγραφα. Τα ειδαν ολοι εκτος απο τον επωνυμο κ.Μπασαντη, που μαλλον "τυφλωθηκε" απο τα ψεμματα και τη παραπληροφορηση. Ή μηπως τα ειδε αλλα εχει παρει διαζυγιο απο την αληθεια? Ας μας απαντησει, περιμενουμε με ενδιαφερον να μαθουμε! Περα απο την ειρωνια που πραγματι ειναι ασυναγωνιστος, ειπε μονο μια "ειδηση" και αυτη ειναι ψεμματα. Επιτυχια 0%. Μπραβο!!! Εγω ουτε ζορι τραβαω, ουτε διαμαρτυρομαι για κατι. Απλα αποδεικνυω τα ψεμματα, ωστε οσοι διαβαζουν να προσεχουν γιατι δυστυχως για την Ανδρο μας βασιλευει η παραπληροφορηση και στερεψε η αληθεια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατανοώ και εγώ το δικό σας αδιέξοδο κ. Νίκο του Θωμά ή κ. Νίκο του Θεόδωρου. Πόσα προσωπεία για μια απάντηση που θα μπορούσαμε να την είχαμε πει προχτές στην Χώρα που μιλάγαμε. Ή, δεν μιλάγαμε; Αδίκως ξεπερνάτε το θέμα του προσωπείου πίσω από το οποίο κρύβεται το πρόσωπο. Τα πρόσωπα έχουν σημασία σε τούτη την ζωή. Στην άλλη δεν ξέρω. Συνεπώς εγώ ρώτησα τον μηχανικό που ήλεγξε επί ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΠΕ. Τα οποία μου επιεβεβαίωσε με την πολιτική του ιδιότητα ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ. Εσείς κυρ-Νίκο, κυρ-Θωμά, κυρ-Θόδωρε τι ζόρι τραβάτε. Πηγαίνετε να διαμαρτυρηθήτε σε αυτούς που έοχυν επίσημα πόστα και λένε ότι λένε. Α! Να μην ξεχάσω η ΑΠΟΚΑΝΤΡΩΜΕΝΗ που γράφετε λανθασμένα (προσέξτε έγώ δεν λέω ψέμματα γιατί δεν ξέρω αν λέτε ψέμματα ή απλως έχετε πληρη άγνοια) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Έτσι μου είπε ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ. Όχι ο κυρ-Θωμάς ή ο κυρ-Θόδωρος. Καταλαβαίνω το αδιέξοδο σας. Παρεπιμπόντως εγ΄γω γράφω απλώς γιατί αγαπώ την Άνδρο και θέλω μια λύση.
ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΟΥΣΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΟΠΤΕΣΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ή Ο ΚΑΜΠΑΝΟΣ! ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΟΜΑΙ Ή ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ. ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΔΡΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΥΤΥ Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΕΡΜΑ. και τότε δεν θα μας σώσει ο κυρ-Θωμάς ή ο κυρ-ψευτοθόδωρος που θα δηλώσουν κυνικά (όπως συνέβη και στο Μπατσί που καταστράφηκε η παραλια του): "εγω δεν είπα πως δεν κάνω λάθη!"
Αυτά και χαίρομαι πάντα που μιλώ μαζί σας. Έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να μιλάς με ένα προσωπείο πίσω από το οποίο κρύβεται ένα πρόσωπο που σου αποκαλύπτει τα μύχια βάθη της ύπαρξης του.
Ειλικρινά δικός σας
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ (λοιπά βιογραφικά στοιχεία στο διαδίκτυο ή στα βιβλία μου)

This comment was minimized by the moderator on the site

Παλι κανετε πως δεν καταλαβαινετε. Λεω οτι ειναι ψεμματα κατι, γιατι ειναι πραγματι ψεμματα!! Δεν υπαρχουν Α Β και Γ φασεις και βεβαια η Πλουσκα δε βρισκεται στην ανυπαρκτη Γ φαση. Η αληθεια ειναι οτι εως σημερα η Πλουσκα δε μπορεσε να παρει εγκριση περιβαλλοντικων ορων!! Αν λοιπον κανατε το κοπο να επικοινωνησετε με τους αρμοδιους που ειναι η διοικηση του Δημου Ανδρου και η Υπηρεσια Περιβαλλοντος της Αποκεντρωμενης Διοικησης και οχι με ατομα που δεν εχουν καμια σχεση οπως ο κ.Επαρχος Ανδρου ή ο κ.Βουτσινος θα μαθαινατε την αληθεια. Αλλα ισως και και να μην τη θελετε!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αξιότικε κ. Νίκο, (καλή η ανωνυμία γιατί θα μπορούσαν π.χ. να σας λένε και κ. Θωμά) λέτε πως είναι ψέμματα κάτι επειδή μας το είπε ο Έπαρχος. Ένας εκ των θεσμικών αντιπροσώπων του νησιού μας. Αν μας το είχε πει ο αντιδήμαρχος θα ήταν σωστό να το γράψουμε ή όχι; Αν μας το είχε πει ο αρμόδιος μηχανικός κ. Αντώνης Βουτσίνας θα ήταν σωστό να το γράψουμε ή όχι; Πότε θα ήταν σωστό να γράψουμε κάτι; Αν μας το είχε πει όμως ο ανώνυμος κ. Νίκος ή κ. Θωμάς θα ήταν αλήθεια ε; Συνεπώς από εδώ και πέρα θα σας πέρνω τηλέφωνο. Που άραγε να τηλεφωνό για να μάθω την αλήθεια; Στο γραφείο του κ. Νίκου ή του κ. Θωμά; Ευχαριστώ πάντως για το σχόλιο σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να καταλάβετε πόσο ανακριβές και εκτός τόπου και χρόνου είναι το κείμενο να σας αναφέρω μόνο πως ο Έπαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης δεν έχει καμία μα καμία σχέση ή αρμοδιότητα με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Ο κ. Έπαρχος είναι περιφερειακός σύμβουλος στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι μελέτες για το ΧΥΤΥ εγκρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που είναι άλλη, διαφορετική υπηρεσία. Και τα λοιπά αναφερόμενα περί Γ΄ φάσης και 2,5 ετών που θα απαιτηθούν είναι επίσης παντελώς ψέματα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δύο σύντομες απαντήσεις στους δύο εκλεκτούς σχολιαστές μου:
(α) Ο κ. Θ. Μανούσος έχει κάνει ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ σχολιασμούς στο f/b κάτω από κείμενο του κ. Μηνδρινού στο "εν Άνδρω". Τα ΔΗΜΟΣΙΑ σχόλια που αναφέρονται σε κείμενα μπορεί ο καθένας να τα σχολιάσει. Αυτό ή το καταλαβαίνετε ή δεν το καταλαβαινετε. Απλό ε;
Τα περί "εκθέσεως ιδέων" τα αντιπαρέρχομαι γιατί μάλλον αγνοείτε πως τα πολιτικά επιχειρήματα και η πληροφορίες ήταν και παραμένουν "εκθέσεις ιδέων". Εμείς ένα πολιτικό κείμενο γράψαμε για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ και μερικά λογικά συμπεράσματα παραθέσαμε μετά από πληροφόρηση από τις αρμόδιες πηγές της περιφέρειας, Τλιποτα άλλο.
Σας ευχαριστώ πάντως για την πληροφόρηση περί του ρόλου του κ. Βλάμη στο θέμα της Μελίδας. Έτσι μάθαμε κα οι δύο για τους ρόλους που έπαιξε ο καθένας μας. Άλλος σε πολιτικό επίπεδο και άλλος σε νομικό. Νάμαστε καλά. Μόνο που εσείς μάθατε πως κάποιοι δεν έμειναν στους υδροφόρους ορίζοντες, αλλά ξανοίχτηκαν πάρα πέρα σε μια προσπάθεια ανάδειξης του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου στην Ευρώπη: του Στρόφιλα της Άνδρου και των μοναδικών βραχογραφιών του. Και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την προσπάθεια θέλοντας να "απλώσουν" την Άνδρο στον κόσμο: έξω και πέρα από τα όρια του γραφικού Μπατσίου ή της όμορφης Παλαιόπολης.
(β) Για τον κ. Λ.Ο. Βλάμη - αγαπητέ κύριε μου τηλεφωνήσατε και μιλήσαμε επί 20-25 λεπτά στο τηλέφωνο. Ήσασταν σαφής για τις αντιρρήσεις σας ως προς το σε ποιό σήμείο βρίσκονται οι μελέτες χωροθέτησης. Σας προέτρεψα να γράψετε τις αντιρρήσεις σας. Εσείς τις γράψατε διανθιζόντας το κείμενο σας με υπαινιγμούς αγνοώντας ή μη ενδιαφερόμενος για το ποιος χωροθετεί. Σας το υπέδειξα με νέο γιατί το προσπέρασατε στο προηγούμενο κείμενο σας. Και παρατηρώ πως το προσπερνάτε και στο σχόλιο σας τώρα. Το γιατί κάνετε τόσες "προσπεράσεις" δεν το ξέρω. Ίσως για να μην στεναχωρήσετε όσους χωροθετούν. Χαίρομαι για την ευαισθησία σας απέναντί τους. Όμως σας ξαναλέω πως το "εν Άνδρω" ΔΕΝ ΧΩΡΟΘΕΤΕΪ. Γράφει μόνο ότι ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΠΗΓΕΣ αναφέρουν. Αυτά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Μπασαντή,

Ονομάζομαι Θεόδωρος Μανούσος και αναφέρεστε σε εμένα και στις απόψεις μου στο άρθρο σας "Απαντήσεις γύρω από την χωροθέτηση ΧΥΤΥ" στις 20 Φεβρουαρίου 2015 χωρίς να έχω αποστείλει ποτέ κείμενο στο site σας. Ειλικρινά απορώ με ποιο δικαίωμα χρησιμοποιείτε τα στοιχεία μου χωρίς να έχω αλληλογραφήσει ποτέ με το "Εν Άνδρω".
Η δική μου σχετική παρέμβαση έγινε με την ανάρτηση την οποία έκανα στους Πολίτες της Άνδρου παραθέτοντας την επιστολή του κυρίου Λεονάρδου Βλάμη (αυτό είναι το σωστό όνομα του κυρίου του οποίου την επιστολή φιλοξενείτε στο site σας) προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική και όχι μονόπλευρη ενημέρωση των Ανδριωτών επί του θέματος.
Η συγκεκριμένη επιστολή θέτει ουσιαστικά ερωτήματα στα οποία αν και επανέρχεστε με νέα τοποθέτηση ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ με στοιχεία και απορώ γιατί. Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να απαντήσετε;
Σε ότι αφορά στο υπόλοιπο άρθρο σας, το οποίο σίγουρα θυμίζει μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών αναφέρεστε αυθαίρετα σε πρόσωπα και ασκείτε κριτική σε ανθρώπους των οποίων τις γνώσεις, τις δραστηριότητες και τις δράσεις αγνοείτε παντελώς. Επειδή όμως οι αρμόδιοι δεν χωροθετούν ΧΥΤΥ βασιζόμενοι σε εκθέσεις ιδεών θα σας συμβούλευα φιλικά σε πρώτη φάση να εξετάσετε με σοβαρότητα τα έγγραφα των υπηρεσιών και να αφήσετε κατά μέρος τα "Μας είπε το τάδε ...και μας απάντησε ο δείνα..."
Σας παρακαλώ θερμά, πριν αναφερθείτε ξανά στο όνομά μου και πολύ περισσότερο στις απόψεις μου να το σκεφτείτε καλύτερα και να ελέγξετε σοβαρότερα τα στοιχεία και τις πληροφορίες σας.
Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω πως το έργο του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει αντικειμενικά το κοινό και όχι να δημιουργεί οξύνσεις λόγω της υποκειμενικής δημόσιας τοποθέτησής του διότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα.
Τέλος, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ αυτοδιαφημίζετε την ευαισθησία και τους αγώνες σας για την προστασία των υδάτων στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Μελίδα Πιτροφού και κατακρίνατε τη συγκεκριμένη χωροθέτηση ως λάθος λόγω υδροφόρου ορίζοντα, δεν επιδεικνύετε την ίδια ευαισθησία για την προστασία των πηγών και του εν γένει υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της Πλούσκας από τον οποίο εκτός των άλλων ΥΔΡΕΥΟΝΤΑΙ το Μπατσί και όμοροι οικισμοί.

Θ. Μανούσος

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κε Μπασαντή,
επειδή το δημοσιογραφείν άνευ ρεπορτάζ οδηγεί σε λάθος ατραπούς και ενίοτε εκθέτει τους ασκούντες αυτό, παρακαλώ όπως έστω και εκ των υστέρων, κάνετε ρεπορτάζ για να διαπιστώσετε ότι:
1/ Ποιός ξεκίνησε τον αγώνα για να μην πάνε τα σκουπίδια στην Παλιόπολη? Ποιός υπέβαλε πλήρη φάκελλο-καταγγελία στην αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή Περιβάλλοντος? Ο τότε Δήμαρχος Υδρούσας κος Κυριάκος Θωμάς και Δημοτικοί Σύμβουλοί του μπορούν να σας ενημερώσουν σχετικά καθώς και οι κάτοικοι της Παλιόπολης και του Πιτροφού.!!!
2/Ποιός και από πότε ξεκίνησε μόνος του τον αγώνα κατά της λανθασμένης επιλογής της Πλούσκας?Αναζητείστε τα έγγραφά μου!
α) την από 21.09.2012 Επιστολή του Λ.Ο.Βλάμη με Αρ.Πρωτ.46206/21.09.2012 ΥΠΕΚΑ/Δνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και 43975/9393/25.09.2012 Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ,
β)την από 14.01.2013 Επιστολή του Λ.Ο.Βλάμη με Αρ.Πρωτ. ΔΑ/863/28.01.2013 Δήμου Άνδρου, 2939/257/17.01.2013 ΥΠΕΚΑ/Δνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και 3585/1180/21.01.2013 Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (σε συνέχεια του με Αρ.Πρωτ.14173/20.12.2012 έγγραφο Δήμου Άνδρου),
τα οποία ανωτέρω έγγραφα προκάλεσαν αντίστοιχα έγγραφα και διαπιστώσεις των αρμοδίων αρχών, ως ακολούθως:
α)Το υπ.αρ.43975/9393/28.09.2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου
β)Το υπ.αρ.45207/9653/03.10.2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου
γ)Το υπ.αρ.49118/10567/02.11.2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου
δ)Το υπ.αρ.14173/20.12.2012 έγγραφο Δήμου Άνδρου
ε)Το υπ.αρ.2633/728/29.01.2013 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου
στ)Το υπ.αρ.62694/01.09.2014 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου.

Καλώ τόσο εσάς όσο και τον κο Επαρχο που εσείς αναφέρετε να μελετήσετε τα ανωτέρω έγγραφα, των οποίων τα πρωτόκολλα αναφέρονται προς διευκόλυνσή σας στο ρεπορτάζ και από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχουν,( ενώ εσείς επικαλείσθε ότι << Και γιατί σήμερα γράφουν ότι γράφουν χωρίς να έχουν ρωτήσει κάποιον αρμόδιο ή να έχουν ελέγξει τα στοιχεία στον Δήμο Άνδρου και στην περιφέρεια>>) και τα οποία σε συνδυασμό καταδεικνύουν όλα όσα συνοπτικώς σας ανέφερα στις παρεμβάσεις μου, δηλαδή ότι η Πλούσκα δεν έχει χωροθετηθεί, ότι δεν είναι σε ώριμο στάδιο, ότι δεν υπάρχουν τελικές γνωμοδοτήσεις φορέων, ότι η αρμοδιότητα αδειοδότησης ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι στην Περιφέρεια ή το ΥΠΕΚΑ, εξ ών συμπεραίνει εύκολα κανείς ότι όλη η διαδικασία βρίσκεται στο ίδιο πρωταρχικό στάδιο είτε αναφερόμαστε στην Πλούσκα είτε για οπουδήποτε αλλού. (βλ. Ν4014/2011(ΦΕΚ 209Α) αρθρο 4 παρα. 1 και 3.).
4/ Οσον αφορά τους υπαινιγμούς σας για το δήθεν όψιμο ενδιαφέρον μου για την Πλούσκα και μόνον, σας καλώ αφού 'ολοκληρώσετε' το 'ρεπορτάζ' σας να ανακαλέσετε κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο γιατί αλλοιώς θα κληθείτε να το πράξετε αρμοδίως αποδεικύοντας με ευθύνη σας τους αβάσιμους ισχυρισμούς σας.
Με τιμή, ευχαριστώντας και για την φιλοξενία

Λεονάρδος-Οδυσσέας Βλάμης
Ανδριώτης