ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εγκρίθηκε υδατοδρόμιο στο Γαύριο - Ξεκινούν τα έργα

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Να - επί τέλους - μια ευχάριστη και σημαντική είδηση. Το υδατοδρόμιο στην Άνδρο, είναι γεγονός! Οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, και αρχίζει η περίοδος της μελέτης και στην συνέχεια ,της υλοποίησης του έργου. Αν όλα πάνε καλά,  το επόμενο καλοκαίρι, το νησί θα αποκτήσει αεροπορική συγκοινωνία.

Όμως η έως τώρα πρακτική, εχει αποδείξει, ότι σε ανάλογα έργα, υπάρχει πάντα καθυστέρηση που μπορεί να είναι μεγάλη. Στα χαρτιά πάντως, η Άνδρος βρίσκεται ήδη, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που… πληρώνει και βιάζεται να συνδέσει τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους με μικρά, αλλά πολύ εξυπηρετικά υδροπλάνα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου-Τήνου υπέγραψε για λογαριασμό της Άνδρου, την σχετική σύμβαση με την εταιρία που θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τις απαιτούμενες υποδομές, για την προσθαλάσσωση και παραμονή του υδροπλάνου.

Επελέγη το λιμάνι του Γαυρίου, επειδή από κει γίνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ραφήνα και τα υπόλοιπα νησιά. Αυτό είναι το μόνο αρνητικό στην όλη υπόθεση, γιατί η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη με τα πλοία της γραμμής, ενώ το Κόρθι που χρειάζεται αναβάθμιση, απερρίφθη λόγω καιρικών συνθηκών και απόστασης.

Ταυτόχρονα με την Άνδρο, υπεγράφη ανάλογη σύμβαση με την Πάρο και τη Νάξο, έτσι ώστε, αυτά τα νησιά να είναι και τα πρώτα που θα συνδεθούν μεταξύ τους, σε μια φιλόδοξη προσπάθεια, να ενισχυθεί ο ενδοκυκλαδικός τουρισμός.

Σύμφωνα με την μελέτη, στο κέντρο του λιμανιού- εκεί περίπου που βρίσκεται το σούπερ-μάρκετ «Βασιλόπουλος»- θα τοποθετηθεί μια μεγάλη πλαστική προβλήτα, που πάνω της, θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα μηχανήματα έλεγχου επιβατών και αποσκευών.

Το υδροπλάνο θα προσθαλασσώνεται έξω από το λιμάνι, και στην συνέχεια με μικρή ταχύτητα-σαν πλοίο-θα μπαίνει μέσα, θα αποβιβάζει, θα επιβιβάζει και με τον ίδιο τρόπο θα φεύγει.

Θα προβλεφθεί ,τα δρομολόγια του να μην συμπίπτουν με εκείνα των πλοίων, γιατί υπάρχει φόβος ατυχήματος, και οπωσδήποτε θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτές πάντως είναι τεχνικές λεπτομέρειες που θα μελετηθούν όταν έρθει η ώρα.

Το όλο έργο υπολογίζεται να στοιχίσει περίπου 200.000 ευρώ και το ποσόν θα διατεθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια. Ιδιοκτήτης του υδατοδρομίου, θα είναι το Λιμενικό Ταμείο.

Εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, υπέγραψαν ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης και ο δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα Λιμενικού Ταμείου Ανδρέας Βόσσος, που πιστώνονται την επιτυχία, χάρις στις συντονισμένες ενέργειες, την ταχύτητα στον χειρισμό του θέματος και τον σχεδιασμό των κινήσεων με την Περιφέρεια.

Η εταιρία που ανέλαβε να παραδώσει το υδατοδροόμιο, υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμο σ’ ένα χρόνο. Η ολοκλήρωση του όμως εξαρτάται από πολλούς και σε αρκετές περιπτώσεις ,αστάθμητους παράγοντες…

Στο μεταξύ στο στάδιο της τελικής μελέτης, βρίσκεται και η αντικατάσταση του φωτισμού στα λιμάνια Χώρας, Γαυρίου και Μπατσίου. Η δαπάνη εχει εγκριθεί από το Λιμενικό Ταμείο και υπολογίζεται ότι ο σύγχρονος φωτισμός θα έχει τοποθετηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Xωρίς τοπικισμούς, γιατί δεν επελέγη η Χώρα που δεν εξυπηρετείται με πλοία και θα κάλυπτε ουσιαστικές ανάγκες. Η επιλογή του Γαυρίου είναι δώρον -άδωρον.