Έσβησαν την φωτιά στη Βόρεια Άνδρο

  Αποκλειστική φωτογραφία από την περιοχή της φωτιάς.

22/2/2015 ΩΡΑ 01.45 - ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ - Μετά από πεζοπορία στο δύσβατο μέρος πυροσβέστες και εθελοντές δασοπύροσβέστες της Άνδρου κατάφεραν και πλησίασαν από δύο μεριές την φωτιά και την έσβησαν με τα φτυάρια. Η απόσταση που διέσχισαν με τα πόδια ήταν για την μια ομάδα ένα χιλιόματρο για την άλλη τρια. Η φωτιά λόγω της νύχτας και της υγρασίας είχε χάσει μεγάλο μέρος της δύναμης της.

 

Αυτή τη στιγμή τα δύο κλιμάκια αποχωρούν από το δύσβατο μέρος που είχε πάρει φωτιά. Ακόμα μια φορά στην Άνδρο συνέβησαν τα απίστευτα με την φωτιά. Ακόμα μια φορά τα κλιμάκια των πυροσβεστών και των εθελοντών καταφεράν να δώσουν λύση μέσα σε τρομερά αντίξοες συνθήκες. Τέλος καλό όλα καλά.    

 

21/2/2015 ΩΡΑ 23.00 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ - Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Εμφανής η απόσταση των οχημάτων από την εστία της φωτιασ

21/2/2015 ΩΡΑ 22.30 ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ - Το μέτωπο της  φωτιάς καίει σε κορυφογραμμή της περιοχής Μερμηγκιές. Τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν μπορούν να πλησιάσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατο και δασωμένη με πουρνάρια, σχίνα και θάμνους. Η απόσταση των τριών πυροσβεστικών οχημάτων και 6 άνδρες της πυροσβεστικής που είναι στον τόπο από την φωτιά είναι περίπου 8 χιλιόμετρα! Την επιχείρηση δυντονίζει ο επικεφαλής της κλιμακίου της πυροσβεστικής Άνδρου Χ. Παπαϊωάννου.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι περίπου 500 μέτρα. Για την ώρα δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης ενω μέτριοι άνεμοι 2-3 μποφόρ διατηρούν την φωτιά και την μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα στη νύχτα να επιχειρηθεί για την ώρα προσέγγιση στο μέτωπο λόγω αδυναμίας πρόσβασης. Την ίδια στιγμή πλησιάζουν στο σημείο και αυτοκίνητα του κλιμακίου των εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου με δύο οχήματα και 5 δασοπυροσβέστες με επικεφαλής τον Νίκο Χαζάπη.

Οι προβλέψεις λένα πως είτε θα συνεχίσει η φωτιά μέχρι το πρωί που είτε θα επιχειρήσουν με το φως της μέρας οι πυροσβέστες να προσεγγίσουν με κάποιο τρόπο το σημείο ειτε η υγρασία της νυχτας θα την ανακόψει κάπου είτε φτάσει σε γυμνό έδαφος (ή καμένο από προηγούμενη πυρκαγιά) και θα ανακοπεί. Διαφορετικά με το πρώτιο φως αν συνεχίζεται θα γίνει νέα εκτίμηση για το τι πρέπει να γίνει.

Κάποιοι εκτιμούν πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια την ώρα που το Γαύριο απόψε έχει καρναβάλι και αυτό δυσκολεύει την όλη κινητοποίηση και προσέγγιση μάλιστα σε δύσβατο έδαφος όπω αυτό της περιοχής.

 

 

ΩΡΑ 21:30, ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΡΜΗΓΚΙΕΣ.

Ακόμα δεν έλιωσαν τα χιόνια και έπιασε πυρκαγιά στη Βόρεια Άνδρο, στην περιοχή Μερμηγκιές. Αυτή τη στιγμή τρία πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται προς την φωτιά που φαίνεται μέσα στη νύχτα από μακριά. Έχει ειδοποιηθεί και το κλιμάκιο εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου.

Μια πρώτη εκτίμηση για την έκταση του μετώπου της φωτιάς είναι γύρω στα πεντακόσια μέτρα. Η πλαγιά που φλέγεται έχει δυσκολία στην πρόσβαση. Επιτόπου είναι και ο πρόεδρος του Μακροτάνταλου κος Μπόθος, ο οποίος συμβάλλει με τις γνώσεις του για την περιοχή. 

Νεότερα σε λίγο… 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θλιβερό Πραγματικά Γεγονός Για μία ακόμη φορά. Αλλά σαν κάτοικος της περιοχής έχω κάποιες απορίες. Αυτονόητο ότι πρόκειται για εμπρησμό. Είτε αυτό έγινε για βοσκοτόπια η έγινε από πυρομανία η ακόμη τραγικότερα για να καθαριστεί η υποψήφια Θέση για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ "Μακροτάνταλο 2 -3" τέσσερις μέρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο οπου θα συζητηθεί το ζήτημα των σκουπιδιών, Αποτελεί Πράξη Ανοησίας και Δόλου. Παρακολουθούμε λοιπόν για Δεύτερη φορα φέτος το Μακροτανταλο να καίγεται. Και οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις να παρακολουθούν από μακρια ανήμποροι όπως λένε να κάνουν κάτι. Με 3 μποφόρ ανήμποροι. Η Διοίκηση δηλώνει οτι δέν μπορούν να επέμβουν γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση. Και εδώ ρωτάω Επί 6 χρονια η πυροσβεστική υπηρεσία μαζι με την Δημοτικη Αρχη, για να προστατεύσουν τον τόπο και την περιουσία των κάτοικων όλης της Ανδρου, δέν έπρεπε να μεριμνήσει για την κατασκευή αντιπυρικών έργων αλλα και την συντήρηση των δρόμων; Οσον άφορα το Μακροτάνταλο ειδικα δεν ειναι πρωτόγνωρη η κατάσταση ώστε να μην το εχουν προβλέψει. Η άλλη μου μεγάλη απορία Όπως και η φωτιά του φθινόπωρου ετσι κι αυτη άναψε απο Ανθρώπινο Χέρι. Ακούσαμε για ανακρίσεις, για ομάδες που ηρθαν απο την Κεντρική Διεύθυνση Πυροσβεστικής να βρουν τους υπαίτιους. Κανεις και ποτε δεν πληροφορήθηκε για τα αποτελεσματα αυτης της ανακρισης. Οπως φαντάζομαι και δεν συνελήφθη κανενας. Θα έχουμε την ίδια κατασταση πάλι; Ατιμώρητοι εμπρηστές να συνεχίζουν το έργο τους; Καταλαβαίνω και δέχομαι οτι η φωτιά αν ανάψει δεν μπορει εύκολα να ελεγχθεί. Αλλα απο την αλλη μπορούμε να την προλάβουμε. Είτε με δραστικά μέτρα κατα των εμπρηστών η με την καλύτερη οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας του Νησιού. Αύριο λοιπον, πολύ πιθανά η φωτιά αυτη να σβησει. Σε ενα μηνα θα έχουν μπει συρματοπλέγματα και θα έχουν οργωθεί οι καμμενες περιοχες. Και μεχρι το καλοκαιρι θα εχουμε ξεχασει την υποθεση. Αγνοόντας τους Νομους περι προστασιας των καμμενων περιοχών, η ζωη στην Άνδρο συνεχίζεται κανονικα. Αυριο πολυ πιθανα να αναρτηθούν δηλωσεις παρηγοριας αλλα και αμοιβαια συγχαρητηρια μεταξυ της Δημοτικης Αρχης και της Πυροσβεστικης αλλα αυτο δεν θα αναπλάσει την φύση. Θα πρέπει να γίνουν κάποια σοβαρά έργα επιτελους. Το να παρατηρουμε απλα το προβλημα δεν εφερε ποτέ την λύση του!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΣΑΣΤΕ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.