ΧYTY στον Καμπανό = Φυσική καταστροφή Β. Άνδρου + Οικονομικό αδιέξοδο Δ. Άνδρου

Του Δρ. Ακύλλα Αναγνωστίδη

Ο γνωστός από τον ιστορικό Δημήτρη Πασχάλη νεολιθικός οικισμός "Μικρογιάλι" στην περιοχή του Καμπανού κοντά στην προτεινόμενη θέση για ΧΥΤΥ της Άνδρου (απεικόνιση της θέσης του αρχαίου οικισμού στον χάρτη Χριστίνα Τελεβάντου)

Η Βόρεια Άνδρος είναι ο βορειότερος  της κάβος  του νησιού μας. Και ο Καμπανός στην Β. Άνδρο είναι μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Μια από τις καλύτερες διατηρηθείσες περιοχές της Άνδρου και ίσως της Ελλάδας. Σε κοντινή απόσταση (εφαπτόμενος) με τον Καμπανό είναι ο σημαντικός και προστατευόμενος πρωτοκυκλαδικός οικισμός του ¨Μικρογυαλιού¨ και στην συνέχεια, ο Ορμος Ζόργκος και ο οικισμός θέρετρο, ¨ΑΙΓΑΙΑ¨. Μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, αυστηρής προστασίας από το Ελληνικό κράτος.

Ο οικισμός ¨ΑΙΓΑΙΑ¨ πρόσφατα μετετράπη σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και ήδη κατέκτησε μεγάλη φήμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με δεκάδες αφιερώματα. Να σημειωθεί ότι το ¨ΑΓΑΙΑ¨ είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην ΑΝΔΡΟ (13.000.000€) χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος ή τον Δήμο. Να σημειωθεί ότι την περίοδο λειτουργίας της την επισκέφτηκαν ήδη το ¨ΑΙΓΑΙΑ¨4.800 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, διάσημοι επιστήμονες , καλλιτέχνες και πολιτικοί που έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Πρόσφατα διαδόθηκε ότι χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση πρόκειται να προταθεί το ανώτατον αυτό σημείο της Νήσου μας να γίνει η ΧΥΤΥ της Άνδρου!

Οι υπό εξέταση θέσεις για ΧΥΤΥ σε προηγούμενη μελέτη.

Η πρόταση για ΧΥΤΥ στον Καμπανό είναι γελοία και άκρως αντιοικονομική για τους εξής λόγους:

1. Η επιλογή του χώρου είναι το σημείο που φυσά δυνατότερα ο Βορειοανατολικός, ο Ανατολικός, ο Νοτιοανατολικός, ο Δυτικός και ο Βόρειοδυτικός Άνεμος. Δηλαδή είναι ανοικτό πανταχόθεν. Υπενθυμίζω ότι προ  25ετίας είχε προταθεί η περιοχή αυτή για την δημιουργία του Αεροδρομίου της Άνδρου, που δεν έγινε ποτέ.

2. Ο χώρος είναι κυριολεκτικά εφαπτόμενος των ανεμογεννητριών του Καμπανού και μπορεί εύκολα να προκληθεί πυρκαγιά. Ωε εκ τούτου η γειτνίασης της χωματερής απαγορεύεται εκ του νόμου.

3. Η απόσταση της ΧΥΤΥ από τον αρχαιολογικό χώρο του ¨Μικρογιαλιού ¨ είναι πολύ λιγότερη από την προβλεπόμενη. Έτσι θα μπλοκαρισθεί άμεσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί και θα δράσει αμέσως.

4. Μετά από 25 χρόνια επιμονής και μεθοδικής προσπάθειας μας η περιοχή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και έχουμε με ίδια έξοδα ανοίξει πανέμορφα μονοπάτια χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από τον Δήμο.

5. Τα απορριμματοφόρα του δήμου θα περνούν από το Μπατσί και ιδίως από το λιμάνι του Γαυρίου και δημιουργήσουν πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές.

6. Τέλος η απόσταση από την προηγούμενη θέση μέχρι  τον  Καμπάνο είναι περισσότερα από 30km και πάνω από μία ώρα οδήγημα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δρομολόγιο απορριμματοφόρου θα κάνει 60 χιλιόμετρα παραπάνω και πάνω από 2 ώρες που σημαίνει ότι από την Χώρα ή το Κόρθι μετά δυσκολίας θα γίνεται ένα μόνο δρομολόγιο και βεβαίως είναι κατανοητές οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.

Πρακτικά 60 χιλιόμετρα παραπάνω επί π.χ. 10 απορριμματοφόρα = 600 km/ημερησίως. Είναι δηλαδή σαν κάθε μέρα ένα απορριμματοφόρο όχημα να πηγαίνει μέχρι την Θεσσαλονίκη για να πετάξει τα σκουπίδια και να γυρίσει στην Αθήνα! Τέτοια γελοία οικονομικά και καταστροφική περιβαλλοντικά πρόταση δεν έχει προταθεί ποτέ στην Ελλάδα αλλά ούτε καν σε τριτοκοσμική χώρα.

Καλώ όλους τους Δημοτικούς Άρχοντες και όλους τους Ανδριώτες να αποτρέψουν αυτή την καταστροφική πρόταση για την Βόρεια Άνδρο, αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Άνδρου. Τα παραπάνω τα απευθύνω προς το ΔΣ του Δήμου Άνδρου επιφυλασσόμενος πάντως νομίμου δικαιώματος δικού μου και των κατοίκων της περιοχής.

25/2/2015

(Σημ.: Το 'εν Άνδρω" στα πλαίσια του ανοικτού διαλόγου για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ έλαβε και δημοσιεύει το παραπάνω κείμενο του Δρ. Ακύλλα Αναγνωστίδη που αναφέρεται στην προτεινόμενη χωροθέτηση στον Καμπανό)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου παρουσία όλων μας δήλωσε ότι ο μελετητής επισκέφθηκε μόνος του την περιοχή Κίλιζα στον Καμπανό και μόνος του πρότεινε την συγκεκριμένη θέση και αναζήτησε τους ιδιοκτήτες . Μας τόνισε επίσης ότι ποτέ δεν επισκέφθηκε τον Μακροτάνταλο.;)

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΜΠΑΝΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΧΥΤΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΜΕΣΣΙΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΘΩΜΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ.ΑΝΔΡΟΥ) ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΗΓΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΜΑΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΑΝΟ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιός πρότεινε εκείνη τη θέση στο δήμο άραγε? Πριν 2 μήνες εθεάθηκαν μέλη του Δ.Σ. που ανήκουν στη συμπολίτευση στη περιοχή που αναφέρεται με γνωστό κτηματομεσίτη της Β. Άνδρου...... Ποιά τα συμφέροντα πίσω από αυτή τη κίνηση???