Δύο αποκαλύψεις: Έσβησε ο φάρος Τουρλίτης Κομπίνα στο λιμάνι

Ειδικού  συνεργάτη

 

Το έμβλημα και σήμα κατατεθέν της Άνδρου έσβησε!!!… Ο φάρος Τουρλίτης έπαψε να λειτουργεί και να στέλνει τις φωτεινές αναλαμπές  του στα πλοία που μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι της Χώρας. Καμία αντίδραση, κανένα ενδιαφέρον από τις τοπικές αρχές, τους επαγγελματίες και την τοπική κοινωνία για την επαναλειτουργία του και ας  γλύκαινε με το φως του τις νύχτες ολόκληρη την πόλη.

Ο φάρος είναι σβηστός περίπου ένα μήνα. Είτε από βλάβη είτε από έλλειψη ανταλλακτικών έχει τεθεί έκτος λειτουργίας, με αποτέλεσμα η είσοδος και η έξοδος του λιμανιού να είναι επισφαλής. Έγκαιρα το Λιμεναρχείο Άνδρου έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού ζητώντας την αποστολή στο νησί συνεργείο τεχνικών, για την αποκατάσταση της βλάβης αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Είναι άγνωστο όμως πότε θα φτάσει στη Χώρα ένα από τα δυο φαρόπλοια («Καραβόγιαννος» η «Λυκούδης»)προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του φάρου.

Ο Τουρλίτης, κατασκευάστηκε το 1887. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στην Χώρα. Είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα.

Ο Φάρος πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε' τάξεως με φωτοβολία 11 ν. μίλια. Είναι πύργος στρογγυλός ύψους 5 μέτρων. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς.

Το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος φάρος ασετιλίνης αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού. Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, -ζεύγος Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντας - ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.

Κομπίνα στο λιμάνι

Μεγάλη κομπίνα από την οποία ο Δήμος και το Δημόσιο υπέστησαν οικονομική ζημιά χιλιάδων ευρώ, αποκαλύφθηκε με τον καθαρισμό του Λιμεναρχείου στο λιμάνι της Χώρας. Άγνωστοι είχαν διαρρήξει τον πίνακα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, είχαν ξηλώσει όλους τους μετρητές και είχαν μετατρέψει τις προβλήτες σε αυτοσχέδια ναυπηγεία, ξυλουργεία, πλυντήρια και σιδηρουργεία κάνοντας διάφορες εργασίες χρησιμοποιώντας ασύδοτα ρεύμα και νερό.

Από τον καθαρισμό του λιμανιού που ξεκίνησε το λιμενικό απομακρύνθηκαν περίπου 5 τόνοι άχρηστα υλικά. Στην όλη εργασία συνέπραξαν και πολλοί εθελοντές που τους αξίζουν συγχαρητήρια 

Δεκάδες επαγγελματικά, ιδιωτικά ή τουριστικά σκάφη, έκαναν εκεί όλες τις μικροεπισκευές, ενώ πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα καθημερινά έφταναν στο λιμάνι για να… πλυθούν δωρεάν από τους ιδιόκτητες τους.

Ο λιμενικός δίνει οδηγίες στους εθελοντές και στους επαγγελματίες που βοήθησαν στον καθαρισμό

Πολλές φορές το νερό έτρεχε στη θάλασσα όλη τη νύχτα γιατί κανείς δεν φρόντιζε να κλείσει τη βάνα. Από έρευνα και ανακρίσεις των Λιμενικών, αποκαλύφθηκε ότι αυτό το δωρεάν «πανηγύρι», γινόταν καθημερινά τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χειμώνα-καλοκαίρι, χωρίς να ενδιαφερθεί κάποιος να βάλει μια τάξη, ενώ όλη η Χώρα ήξερε τι γινόταν.

Με την καθαριότητα που ξεκινησε το λιμενικό φάνηκαν και προβλήματα που έκρυβε η σαβούρα

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε όταν άνδρες του Λιμεναρχείου, ανακάλυψαν ότι ο κεντρικός πίνακας φωτισμού και νερού του λιμανιού ήταν σπασμένος και εκτεθειμένος. Ήδη τοποθετήθηκε σιδερένιο προστατευτικό πλαίσιο, οι παροχές απομονώθηκαν και τοποθετήθηκαν λουκέτα ασφαλείας, ενώ γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν οι δράστες κομπίνας.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επιμένω να έρθει το υπουργείο ναυτιλίας το λιμενικο ταμείο να δώσει λύση και να ξεκαθαρίσουν ολα αυτά ....αν ειναι αληθειες !

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είναι ψέματα το ότι υπάρχει ταρίφα για να δεσης στο λιμάνι ....επιβεβαιονω τον κύριο που είπε αυτό αλλα όχι για 700 ευρω λιγότερα ....και δεν τα εισπρατη το λιμενικο ταμείο τα εισπρατουν οι παπουλιδες !!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

φιλε μου εσυ μαλλον πηγες και ζητησες βοηθεια για να δεσεις το σκαφος σου με ασφαλεια σε ενα ανασφαλες λιμανι και επισης ειμαι σιγουρος οτι δεν ξερεις απο σκαφη τιποτα οτιδηποτε εχεις να καταγγηλεις εαν φορας παντελονια καντο επονυμα ηδαλως οφειλει ο διαχειριστης του σαιτ να σε κατεβασει

This comment was minimized by the moderator on the site

καλα φιλαρακο το σουπερ φερρυ πηρες αλλα επειδη χρειαζεσαι υπαλληλο για να δενεις το σκαφος σου ε τι να σου κανουμε εγω θα σου επερνα τα διπλασια τσαμπα την εκανες τι δουλεια σου

This comment was minimized by the moderator on the site

Μετά από αγορά μεταχειρισμένου σκάφους και αναζήτηση θέσης στο λιμάνι κάποιος παππούλης μου ζήτησε 700 ευρό για να μου φτιάξει τα σχοινιά και να μου ''πουλήσει'' μια θέση στο λιμάνι.Αυτός ο παππούλης έχει κάνει το λιμάνι ιδιωτική επιχείριση χιλιάδων ευρώ βάζοντας σημαδούρες στην θάλασσα λέγοντας ότι η θέση ανήκει σε άλλον...........
Αυτός ο παππούλης έχει γεμίσει τους μόλους του λιμανιού με τα εργαλεία της επιχείρησής του..σχοινιά άγκυρες καδένες ξύλα κτλπ.
Αυτός ο καημένος ο παππούλης .

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ανάδοχος είναι η εταιρεία "ΑΤΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΕ" , η οποία οφείλει να απασχολεί 3 άτομα ημερησίως. Επίσης πρέπει να φοράνε στολή εργασίας με τα διακριτικά Δ.Λ.Τ Τήνου - Άνδρου. Ξαναρωτάω έχετε δει κανέναν; Γιατί εγώ μέχρις στιγμής δεν έχω δει. Οι υπόλοιποι θαμώνες έχουν δει κανέναν; υπάρχουν; καλύπτονται από κάπου; και αν ναι από ποιους;

This comment was minimized by the moderator on the site

ΔΕΣ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΑΔΑ 63ΓΖΟΡ07-ΓΞ9 ΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι δύο επισκέπτες ο Νειμποριανός και ο Αληθινός προσπάθησαν να μας πουν κάτι. Και οι δύο μίλησαν για μια ιστορία πίσω και πέρα από αυτή του ειδικού συνεργάτη. Επιτέλους για να καταλάβουμε κι εμείς πιο είναι το θέμα. Να συμφωνήσουμε επιτέλους πως το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ; Και ότιμ πουθενά δεν αναγράφονται ψαράδες;
Ο Νειμποριανός μας αποκαλύπτει κάτι για μια εταιρεία και για μια σύμβαση ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ. Και μάλλον δεν ήξερε και ο συνεργάτης. Όποιος ξέρει ας γράψει. Ο δε Αληθινός πέρα από τους προσωπικούς εξυπνακισμούς του με τους οποίους δεν συμφωνούμε μας λέει κάτι για κατάχρηση εξουσίας. Με χαρά, λοιπόν, θα φιλοξενήσουμε και κείμενο του Αληθινού που να αναφέρεται στο θέμα.
Και να σας ξαφνιάσουμε με κάτι που μάλλον δεν έχετε σκεφτεί ποτέ: ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ! Αλλά αφού είναι επώνυμα (τουλάχιστον εμείς ξέρουμε το πρόσωπο), δεν βρίζουν, δεν καταφέρονται επί προσωπικού (άλλο η πολιτική αντιπαράθεση) τα δημοσιεύουμε. Αυτό λέγεται ΔΙΑΛΟΓΟΣ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Συνεπώς όπως δημοσιεύσαμε του «ειδικού συνεργάτη» χωρίς να το λογοκρίνουμε θα δημοσιεύσουμε και το δικό σας περί κατάχρησης εξουσίας.
Τώρα το ότι η κατάχρηση ρεύματος και νερού είναι "στάχτη στα μάτια" είναι μια δική σας γνώμη. Μάλλον δεν θα συμφωνούσατε αν ήταν δικό σας ο λογαριασμός. Αλλά είναι του Δήμου ή του δημοσίου. Εκεί μάλλον θεωρείτε πως λίγη κατάχρηση από τους πολίτες δεν πειράζει; Ή, κάνω λάθος;

This comment was minimized by the moderator on the site

"Κομπινα στο λιμανι κλπ.." "Δεκάδες επαγγελματικά, ιδιωτικά ή τουριστικά σκάφη, έκαναν εκεί όλες τις μικροεπισκευές, ενώ πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα καθημερινά έφταναν στο λιμάνι για να… πλυθούν δωρεάν από τους ιδιόκτητες τους." Όποιος έχει τελειώσει το δημοτικό, καταλαβαίνει ξεκάθαρα οτι τους κατηγορεί ολους και οχι μόνο τους ψαράδες ...
Σε οτι αφορά τους ανώνυμους που γράφουν ,εξίσου ανώνυμος παραμένει και ο εξωτερικός συνεργάτης. ..
Σε οτι αφορά τις στατιστικές το οτι πηρες 50 like αν ειχες dislike μπορεί τα υπόλοιπα 1500 άτομα που το διαβασαν να σου εβαζαν dislike ...όποτε ασε τις φαρφαρες!
Σε ότι αφορά τους καθαρισμούς και τα λοιπά, δυστυχώς κατέληξε σε φιάσκο. ..μιας και όλοι οι εθελοντές είδαν εναν αγαπημένο παππουλη να τον τραβοκοπουν στο έδαφος για σύλληψη, ζητώντας οι λιμενικοί βοήθεια από τους αστυνομικούς στο λιμάνι , χωρίς να έχει κάνει τίποτα Ουτε βρίσει ούτε αγγίξει !! Γιαυτό και ο κόσμος αγανακτησε και οι λιμενικοί εκαναν πισω...
Σε οτι αφορα το ρεύμα και τις κλοπές νερού, είναι απλά στάχτη στα ματάκια του κόσμου μήπως και ξεχαστεί η κακιά χρήση εξουσίας η στον παππουλη !
Αγαπητέ ενανδρω τώρα που είσαι ενήμερος απορώ γιατί δεν αναφέρεσαι σε αυτό που είναι και η ουσία,,παρά μένεις σε εντυπωσιασμους...Το δημοσιογραφικο σου δαιμόνιο δεν σε τρώει να μάθεις τι πραγματικά εγινε? (Αν είχε like το σχόλιο μου μπορεί να έπαιρνε 2000 ) Γιατι απλά ενανδρω η αλήθεια δεν κρύβεται και φρόντισε να πας με αυτην...

This comment was minimized by the moderator on the site

Σιγα μην υπηρχαν και φορτηγα του στρατου......χαχαχαχαχαχ! Μονο του Δημου ενα μικρακι ηταν. αυτο που ειναι στη φωτο

Περισσότερα