Καλοκαίρι 2015: Δεν φτάσαμε τυχαία ως εδώ…

Ειδικού Συνεργάτη

 \

Άνδρος: η πανσέληνος του Αυγούστου (φωτο: εν Άνδρω)

Παραδοσιακά για την Άνδρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί την έναρξη της θερινής περιόδου. Οι πρώτοι αμιγείς καλοκαιρινοί εκδρομείς φθάνουν στο νησί, το οποίο επιλεγούν για ολιγοήμερη απόδραση ,λόγω της κοντινής με την Αθήνα απόσταση. Μεταξύ τους είναι και οι «ανιχνευτές καλοκαιρινών διακοπών» που έρχονται να το γνωρίσουν και αν τους αρέσει, επανέρχονται στην άδεια τους, η το προτείνουν στους φίλους και γνωστούς τους. Ουσιαστικά λοιπόν αυτό το τριήμερο είναι η «πρόβα τζενεράλε» για την προσέλκυση τουριστών και ποιότητας υπηρεσιών.

Άνδρος: η πανσέληνος του Αυγούστου πάνω από την Αγία Τριάδα (φωτο: εν Άνδρω)

Τι καινούργιο, φρέσκο, πρωτότυπο και διαφορετικό θα δει φέτος ο επισκέπτης στο νησί; Τι θα τον κάνει να το επιλέξει στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον των Κυκλάδων;

Ας είμαστε σοβαροί και αντικειμενικοί, χωρίς παρωπίδες, αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα.

Στο τουριστικό… πάρτι που γίνεται τα τελευταία τρία καλοκαίρια στην Ελλάδα , η Άνδρος έχει μείνει «έξω από τον χορό».

Άνδρος: καλοκαιρινό ξημέρωμα στη Χώρα με φόντο το Αιγαίο (φωτο: εν Άνδρω)

Φέτος για παράδειγμα γειτονικά νησιά όπως η Τήνος και η Κέα, είναι ήδη overbooking για τον Αύγουστο. Εμείς ακόμα δεν κλείσαμε τις πληγές από τον βαρύ χειμώνα, με κατεστραμμένη την όμορφη παραλία του Μπατσιου και σκαμμένους από την βροχή, τους πιο πολλούς δρόμους που οδηγούν στις παραλίες.(Αυτά τα θέματα τα έχει επισημάνει πρόσφατα στο «εν Ανδρω» ο  κ. Δημ Σταυρόπουλος.)

Ο Τουρισμός στο νησί, δεν αξιολογήθηκε ποτέ σοβαρά, ως πηγή ευημερίας από κανένα. Δεν αποτέλεσε στρατηγική επιλογή με σχέδιο, πρόγραμμα, προοπτική. Μέχρι σήμερα υπήρξαν μόνο μερικές ερασιτεχνικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, που όμως έπεσαν στο κενό επειδή δεν είχαν συνέχεια.

Άνδρος: καλοκαιρινό ξημέρωμα με τα σύνεφα να τρέχουν πάνω από την Χώρα (φωτο: εν Άνδρω)

Η Άνδρος μεταμορφώθηκε σε ένα πρωτογενώς παραθεριστικό νησί, που ταξιδεύει στο χρόνο, χωρίς να ανανεώνεται.

Οι τόνοι του τσιμέντου που έπεσαν στο νησί για να κτισθούν τα δεκάδες εξοχικά σπίτια την εποχή της ευμάρειας, κάθε άλλο από καλό έκαναν, στην αισθητική και την γραφικότητα του τόπου. Κανείς δεν αφουγκράστηκε την αλλαγή των καιρών και κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς θέλει για να νοιώσει όμορφα, ένας επισκέπτης.

Μπατσί: μια άποψη στο δειλινό 

Πάρτε παράδειγμα το Μπατσι. Από την μια άκρη έως την άλλη κάθε λογής… φαγάδικα, και κανένα καθαρόαιμο κέντρο διασκέδασης, παρά μόνο καφετέριες, που το πρωί προσφέρουν ομελέτες και ελληνικό καφέ και το βραδύ… ουίσκι και βότκα, αυτοαποκαλούμενες μπαρ.

Τίποτα λοιπόν δεν είναι τυχαίο. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της Άνδρου, έχουν ονοματεπώνυμο: Γιαννίσης, Βάμβουκας, Ψήτος, Θωμάς, Γληνός, Σουσούδης (που ανέλαβε πρόσφατα και ακόμα κρίνεται).

Καλοί και χρυσοί άνθρωποι όλοι τους, αλλά αδαείς περί τα τουριστικά. Χωρίς γνώσεις, συμβούλους, όραμα και προσβάσεις στην Αθήνα και τις ξένες τουριστικές αγορές: δεν άρπαξαν καμία ευκαιρία, δεν κατέστρωσαν διαφημιστικά σχέδια, δεν τιμώρησαν κανένα απ’ όσους κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν το περιβάλλον, δεν τράβηξαν το αυτί κανενός, που με πράξεις ή παραλείψεις δυσφήμησε τον τόπο, δεν προσέλκυσαν επενδυτές, δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή σύγχρονων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, δεν προφύλαξαν την γραφικότητα.

Το ιστιοπλοϊκό ράλι Άνδρου που θα διεξαχθεί του Αγίου Πνεύματος όπως κάθε χρόνο

Η Χώρα με τρία μουσεία και ένα σωρό πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης αν την είχαν διαχειριστεί σωστά επικοινωνιακά.

Για παράδειγμα: το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος διεξάγεται το ιστιοπλοϊκό ράλι Άνδρου και δεκάδες ιστιοπλόοι θα κατακλύσουν το νησί. Θα γίνουν πάρτι στον Ναυτικό Όμιλο.

Η Κατερίνα Πολέμη που θα τραγουδήσει με τον Μάριο Φραγκούλη στο Εμπειρίκειο Γυμναστήριο (30/5 στις 22.00)

Tο Σάββατο βράδυ στο Εμπειρίκειο γυμναστήριο της Χώρας θα τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης και η Κατερίνα Πολέμη, η οποία έγραψε την μουσική στην ταινία «Μικρά Αγγλία». Μοναδικές και υπέροχες βραδιές. Ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει αυτά για να αποτελέσουν κίνητρο, προκειμένου να επισκεφτεί το νησί.

Το άμεσο μέλλον για την Άνδρο είναι προδιαγεγραμμένο. Εκεί στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, οι τελευταίοι παραθεριστές θα την εγκαταλείψουν και το νησί θα βυθιστεί ξανά, στην γνωστή εσωστρέφεια. Οι ευκαιρίες τελειώνουν. Αλλαγή νοοτροπίας, σκληρή δουλειά, ρήξη με το παρελθόν, προγραμματισμός και έξυπνες κινήσεις. Όσο υπάρχει καιρός. Δεν φτάσαμε τυχαία ως εδώ. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

"Overbooked gia Augousto"