Τρομάρχια: μια ξεχωριστή κατασκήνωση για τα παιδιά της Άνδρου.

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

Εκτός από τα δύο μεγάλα πανηγύρια, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο, η Ιερά Μονή Τρομαρχίων γεμίζει με κόσμο και κατά την περίοδο που λειτουργεί το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Ήταν ένα όραμα που είχε η Μητρόπολη Σύρου, και κυρίως ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, ο οποίος με την πολύτιμη βοήθεια της ενορίας Πίσω Μεριάς Κορθίου και των επιτρόπων της κατάφερε να δώσει ζωή σε αυτό το υπέροχο Μοναστήρι κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Την χρηματοδότηση του Κέντρου έχει αναλάβει η Μητρόπολη, με την βοήθεια αρκετών χορηγών. Τρόφιμα και διάφορα αναλώσιμα, καθώς και είδη και καθαριότητας, αγοράζονται από καταστήματα της Άνδρου στηρίζοντας οικονομικά την τοπική αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γεύματα, που αναλαμβάνουν μετά από διαγωνισμό διάφορα εστιατόρια της περιοχής.

Το Κέντρο λειτουργεί από το 2011, για αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 11-15 ετών, σε πέντε περιόδους κάθε καλοκαίρι. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Για το 2015 συμμετέχουν 72 συνολικά παιδιά. Τα τμήματα είναι εβδομαδιαία με παιδιά ενός φύλου, με μέγιστο αριθμό τα 15 παιδιά. Κάθε περίοδο διαμένει στο μοναστήρι ένας Ιερέας από τις ενορίες της Άνδρου και δυο λαϊκοί. Η κατασκήνωση δεν έχει τηλεόραση, ούτε και ρεύμα. Υπάρχει βέβαια μια γεννήτρια που χρησιμοποιείται σε λίγες περιπτώσεις . Υπάρχουν επίσης πολλά επιτραπέζια παιχνίδια και μπάλες, που βοηθούν τα παιδιά να δυναμώσουν το ομαδικό τους πνεύμα και την συντροφικότητα.

 

Η κατασκήνωση προσφέρει στα παιδιά πλούσιο ημερήσιο ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκδρομές σε όλη την Άνδρο, επισκέψεις σε μουσεία, σε αθλητικούς χώρους, σε παραλίες για μπάνιο, περιπάτους και πολλές άλλες δραστηριότητες. Οι εκδρομές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου, που προσφέρει τις μεταφορές τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα , πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός της κατασκήνωσης, παρουσία του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου-Άνδρου Δωρόθεου Β’. Παραβρέθηκαν επίσης ιερείς από όλη την Άνδρο, ο Δήμαρχος Άνδρου, μέλη της Τοπικής Δημοτικής Αρχής και πλήθος κόσμου, ενορίτες, κάτοικοι της περιοχής και γονείς των παιδιών της ομάδας. Μετά τον αγιασμό ο μητροπολίτης μίλησε για την ιστορία της και τη σημασία αυτού του προγράμματος, ακολούθησε ο Δήμαρχος και στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα από την ενορία και τους κατοίκους σε όλους τους παρευρισκομένους καθώς και ξενάγηση στους χώρους της κατασκήνωσης.

Η δράση αυτή έχει πολύπλευρη προσφορά στην τοπική κοινωνία της Άνδρο, αλλά κυρίως στα ίδια τα παιδιά! Πολλά την επιλέγουν από την έναρξή της το 2011, μέχρι σήμερα, κάτι που αποδεικνύει  τη μεγάλη σημασία της!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet